TVOŘÍME S PODZIMNÍM LISTÍM

Taky milujete podzim? Déšť, zima, mlha, lezavo, šero, vítr, mrholení, fujavice, bláto, zimní bundy, deštníky, holínky, mokrý ponožky... Mám pokračovat?

Tak jestli to máte stejně jako já, potřebujete nutně přidat do života trochu podzimních barev a radosti z tvoření.




Mrkněte na následující inspiraci a taky na náš pinterest, kde najdete odkazy na původní návody v originále.  

Tak jdeme na to! Nejjednodušší variantou je položit list na papír a prstem nanášet suché pastely přes jeho okraje, když list sundáte, zbyde vám jeho krásný obrys. Nebo vyzkoušejte frotáž, kdy naopak list vložíte pod papír a hranou pastelky, nebo voskovkou papír překreslíte - krásně vám vystoupí všechno žilkování.

Mými favority jsou tištěně podzimní stromy. To je tvoření, které můžete dělat i s ročními dětmi. Na misku připravte jen barvy podzimního listí, na papír můžete předkreslit kmen stromu (větší děti to zvládnou samy). A pro nanášení barev nabídněte cokoliv z domácnosti - štětku na nádobí, houbu na mití, zmačkaný alobal, duplo kostičky, prstíky, klubko vlny... Vyzkoušejte!

Větší děti i dospěláci ať pustí fantazii na špacír a vymalují super pestrobarevné podzimní omalovánky


Z nasbíraného listí můžete vytvářet nejrůznější koláže a vytvářet tak třeba podzimní zvířátka. Listí se dá také zavěsit třeba do oken, nebo jako dekorace na větev do dětského pokojíčku. Aby listí vydrželo, můžete ho zalaminovat a vystříhat.

Starší děti určitě zaujemete pokusem s chlorofilem. Abyste totiž mohli obtiskávat listy máte dvě možnosti - nanesete na list barvu a přiložíte ho na papír. Nebo zkusíte tu barvu dostat přímo z listu - přes tenký ubrousek list naklepejte, abyste porušili jeho strukturu, a zkuste se podívat, jestli se pokus povedl. No a s barevným podzimním listím to musí být teprve zábava!



A protože tma už večer přichází velmi brzy, je čas zapálit svíčky - třeba ve vyrobených lucerničkách. Barevné listy stačí přilepit lepidlem na dekupáž (my jsem zkoušeli Herkules a taky fungoval) na zavařovací skleničky, ozdobit lýkovým provázkem a máte podzimní atmosféru i v teple domova.


 Přírodniny nemusíte ani nosit domů, abyste vytvořili umělecké dílko. Zkuste poskládat obrazec z podzimních pokladů přímo na louce nebo v lese. Barevné listí se hodí také pro koláže s barevným pískem.

Všechny tyto a ještě mnohé další nápady na podzimní tvoření najdete na našem PINTERESTU.

Podzimu a dobré náladě zdar!

Míša


Komentáře

  1. Anonymní14.10.16

    Dobrý deň, my sme už niekoľkokrát skúšali lepiť listy na pohár a nikdy nám nedržali, skúšali sme aj lepidlom na dekupáž a nič :-(. ďakujeme za super nápady Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Zuzko, my jsme zkoušeli Herkulesem a drželo to dobře - najprve jsme natřeli sklenici, opatrně přiložili listy a štětcem znovu opatrně přetřeli a přimačkávali ktaje, které se odlupovali... :)

      Vymazat
  2. Dobrý den, zkusila jsem Pattex, je hustší než Herkules. Nanášela co nejtenší vrstvu na listy štětcem, štětec skoro suchý ještě otřela o sklenici, list krásně držel. Pak jsem vše ještě přetřela mírně naředěným Pattexem. Schlo to dvě a čtvrt hodiny, lepidlo je průhledné, vypadá to dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní5.10.22

      Jak listy dopadnou po delší době? Drží stále (na sklenici, barvu, ..)?

      Vymazat

Okomentovat

Děkujeme za váš komentář :)