ARTPARK V RUDOLFINU A VYJÍŽĎKA LODÍ

Sobotní rodinné odpoledne jsem tentokrát měli pěkně nabité. Od Ježíška jsme dostali vyjížďku na lodi po Vltavě, nástup byl ve čtyři hodiny a odplouvalo se od Čechova mostu. Takže jsme si naplánovali podívat se ještě do Rudolfina do dětského Artparku. No a dneska ráno se na DIY projekty objevily pravidelné tipy na akce v Praze a s nimi Restaurant Day v Městské knihovně. Miluju dobré jídlo! Kam dřív???



Zvítězila ochutnávka v Městské knihovně, kam jsme vyrazili jako první. Dali jsme si úžasné lívance s domácími zavařeninami, výbornou zázvorovou limonádu, jablíčka v županu a s sebou jsme si odnesli citrónovou marmeládu, která je prý výborná třeba i k sýrům... Tak na to jsem zvědavá.


 Ale protože jsme před vyplutím lodě měli ještě asi hodinu čas a venku bylo docela nevlídno, zavítali jsme i do Rudolfina. Dětský Artpark je zajímavý prostor postavený jako "učebnice moderního umění na živo". Na velkých panelech si starší děti mohou přečíst a prohlédnout spoustu informací podaných jednoduchou a zajímavou formou - dozvědí se o hlavních představitelích moderního umění u nás i ve světě, zjistí co všechno může být umění, kde se nachází nejzajímavější světové galerie a spoustu dalšího.


Informační panely pak doplňují výtvarné aktivity, kde si děti mohou to umění doslova osahat. Můžou kreslit boxovacím pytlem, pomalovat křídou celou zeď nebo využít více či méně abstraktní motivy na magnetické tabuli - my jsme s D vytvořily surrealistický obraz kočky, která nese na zádech kotě a pije přitom pivo z láhve...


Znáte Kaplu? Úžasně jednoduchá stavebnice, ze které můžete postavit snad cokoliv vás napadne, když máte dost představivosti a trpělivosti. A pozor - jsou to jen obyčejná, ale dokonale přesně vyměřená a seříznutá dřívka! Tady jich mají plný nákupní vozík, takže můžete testovat a stavět klidně do večera. 


Součástí výstavy je také moderní technologie - na panelech si můžete vyzkoušet nejrůznější malířské techniky, aplikace je opravdu povedená a barvy se míchají přes sebe jako živé. A zatímco děti kreslí, dospěláci si mohou prohlédnout úžasné knihy o umění (nejen pro děti), které jsou kolem na policích...


 A všehno tohle je v Rudolfinu dostupné ZDARMA! Konají se zde také nejrůznější workshopy pro děti napojené většinou na aktuální výstavu v hlavních síních Rudolfina.

No a konečně jsme se dostali k hlavnímu bodu odpoledního programu - vyjížďka na lodi. Děkujeme Ježíšku, bylo to krásné! A i v té zimě jsme si posledních 15 minut užili na horní otevřené palubě. V létě vyrazíme zas.



Hezký víkend a budeme rádi, když se s s námi taky podělíte o své tipy na kulturu a výlety s dětmi.

Míša


Komentáře