ZNÁTE UŽ BOFFIN? POJĎTE HO S NÁMI VYHRÁT!

Máte doma dítko školou povinné? Nebo se do školy teprve chystá, ale nejraději by vám rozmontovalo rádio, když mu neumíte vysvětlit, jak to uvnitř funguje? Zbystřete zrak i sluch, protože Ježíšek pro nás objevil stavebnici snů a my vám ji dnes představíme. Jmenuje se Boffin, je to český výrobek, najdete ji na webových stránkách www.boffin.cz a na konci článku si o ni můžete také zasoutěžit!



Jedná se o elektronickou stavebnici, která bude bavit (nejen) malé kutily. Na své si přijdou i tatínkové a technicky založené maminky. Já, která na gymplu fyziku opisovala od spolužáka, se snažím proniknout do tajů sériového a paralelního zapojení obvodů. Ale zase mě napadá spousta možností, jak Boffin využít k výtvarným pokusům...

Stavebnice se nabízí ve dvou základních verzích Boffin I a Boffin II. "Jedničky" jsou čtyři a liší se cenou a počtem součástek, které obsahují (tím pádem i počtem projektů, které je z nich možné sestavit). Každá krabice s vyšším počtem součástek prý obsahuje i součástky z krabice nižší - tomu tak úplně nerozumím... My máme modrý Boffin I 300, takže kdybychom chtěli koupit další krabici, spoustu součástek pak budeme mít dvakrát..? Ale co se mi hodně líbí je Boffin II, tedy krabice druhé řady, které jsou tematicky zaměřené na určitý jev - například zvuk, světlo nebo pohyb. A jednu z nich můžete právě teď s námi vyhrát!


Tohle je obsah modré krabice Boffin I 300 (koukám, že tam chybí ještě dva propojovací kabely, baterky nejsou součástí balení). Podle výrobce je to 60 součástek pro děti od 8 let, z nichž můžete podle návodu postavit 300 projektů. Věkový limit 8 let je na všech variantách stavebnice, má svoje opodstatnění, ale z vlastní zkušenosti vím, že základní věci dokážou postavit (i pochopit) děti už 6leté. Výrobci si kladou jako hlavní cíl edukaci hravou formou a myslím, že to se jim podařilo naprosto skvěle. 


Základní princip stavebnice je velmi jednoduchý - v krabici je základní deska s pravidelným rastrem "nopů" - výstupků, na které se nacvakávají všechny ostatní součástky jako cvočky u kalhot. Takže jednotlivé díly dobře drží nejen tam, kde mají, ale také v sobě navzájem. Základní vodiče (na obrázku to modré) jsou zalité do různě dlouhých pevných plastových dílů, takže nehrozí jejich zlomení nebo poškození a dobře se s nimi pracuje.


Každá krabice obsahuje podrobné návody na všechny projekty uvedené na obalu - naše modrá jich má 300. Každý projekt je v manuálu přesně zakreslený, takže i děti podle obrázku dokážou obvod postavit. Jestli vaši mrňousové staví Lego, tak s tímhle nákresem nebudou mít problém. Kromě obrázku má každý projekt uvedený cíl - tedy, co by se mělo stát, pokud všechno správně zapojíte, a pak také podrobný popis toho, proč se to tak děje a jaké jsou případně jiné možnosti. To oceňuji zatím hlavně já, ale i tatínek si občas rád počte. Dětem pak tlumočíme zjednodušeně to, co je zajímá a jsou schopné pochopit.

Asi vás napadne, jakých 300 projektů se dá postavit z 60 součástek, kde většina jsou vodiče a kondenzátory... Sada obsahuje několik zajímavých součástek, na kterých potom stojí většina projektů - s různými obměnami v zapojení a tím i různými fyzikálními specifiky, které já nejsem zatím schopna docenit... Je to třeba udělátko, které vydává zvuk mezigalaktické bitvy, hraje hudbu nebo houká na poplach. Tyto obvody jsou samozřejmě u syna velmi oblíbené! Dokázal dokonce sestavit funkční rádio a naladit stanici s dechovkou!


Dalšími favority jsou vrtule a LED diodové světýlko. Vrtule se může točit různě rychle - podle toho, jak obvod sestavíte a co jí postavíte do cesty. Může dokonce odletět!


Stavebnice obsahuje také světelný, zvukový a dotykový senzor, takže rychlost vrtule nebo svítivost diody nebo spuštění alarmu můžete ovládat třeba rozsvícením a zhasnutím světla v místnosti.

KDYŽ TO VEZME DO RUKOU TATÍNEK 

Spoustu věcí dokáže K postavit sám a má radost, že mu stroj funguje, aniž by řešil co a jak zapojil. Když je nablízku tatínek občas mu nějaké základní principy vysvětlí a také se spolu pouštějí do odvážnějších pokusů - jako třeba do testu vodivosti. Podle návodu sestavili obvod a dva dlouhé propojovací kabílky zůstaly volné - když se spojily, obvod se uzavřel a rozsvítila se dioda. A přišel čas testovat! Když se oba volné konce dotkly příborového nože, dioda se také rozsvítila. Když se dotkly dřevěné vařečky, nic se nestalo - dřevo elektrický proud nevede. Pak ale testovali vodu a různé přísady - slanou vodu, sladkou vodu, vodu s jedlou sodou... A svítivost diody se opravdu proměňovala. Dokonce došlo i na termix v kelímku a světe div se, taky to bliklo!




KDYŽ TO VEZME DO RUKOU MAMINKA

Někdy se stane, že obvod je sestaven, ale nefunguje. No a když není doma tatínek, musí se zamyslet maminka... To pak s K společně pátráme nad nákresem, jestli někde nechybí zásadní vodič, nebo nejsou otočené plusy a mínusy... Většinou se nám podaří chybu odhalit, ale někdy taky ne. To pak je na čase zachovat chladnou hlavu a navrhnout alternativní řešení! A co kdybychom vyrobili radši psycho-spirálu?

A tak tvoříme, stříháme a malujeme, to nám jde líp. Spirálu jsme přilepili na vrtuli a roztočili. Moc psycho nebyla, ale byla krásná! Zkoušeli jsme pak dlouho přímo na točicím se papírku držet fixu a pozorovat, jak vznikají nové a nové kruhy. Skoro jako na hrnčířském kruhu.


 Na celé stavebnici je fajn, že můžete dokupovat jednotlivé součástky, takže když se vám něco porouchá, snadno to nahradíte. A na motorek se místo vrtulky dají nasadit i další nástavce. Líbila by se mi nějaká forma mističky, kde by se dala testovat odstředivá síla. To by byly krásné výtvarné práce! Tak třeba se časem i toho od výrobce dočkáme.

Malování na vrtulku je zachyceno i v našem krátkém videu:



Tak co, líbí se vám BOFFIN? Mně moc, a proto jsem pro vás domluvila soutěž!

* * * SOUTĚŽ BYLA UKONČENA  * * *

Hlavní cenu Boffin Motion vyhrává - Barbora Jafar!
10% slevu na nákup Boffinu zísává - Marie Haklová
5% slevu na nákup Boffinu získává - Barbora Dočkalová

Všem výherkyním moc gratuluji, napište mi prosím zprávu, domluvíme se na předání!

 Soutěž poběží přesně týden - od čtvrtka 2. února do půlnoci ve středu 8. února.

Soutěž bude probíhat na Facebooku Hrajeme si jinak - ZDE.

Hlavní cenou je stavebnice Boffin Motion v hodnotě 999,- Kč.

Druhý a třetí vylosovaný získají slevu 10 % a 5 %  na nákup stavebnic Boffin. 

Podmínky soutěže najdete od čtvrtečního rána připíchnuté na našem Facebookovém profilu.



Držím vám palce v soutěži, a i kdybyste nevyhráli, tahle stavebka vážně stojí za to (třeba k narozeninám, nebo za vysvědčení ;) )

Pokusům zdar

Míša


Komentáře