... ZA HOUBIČKU ...

Rok se s rokem sešel a po roce je tu zase období karnevalů. Po loňském potapěči (kterého najdete v článku zde) jsme letos poprvé vyráběli kostým pro holčičku, ale princezna ani víla to nebyla... Podle první fotky na Instagramu jste tipovali, že půjde za volské oko, ale taky vedle. Vymyslela si, že chce být houbička. A ne ledajaká - Masopustka kouzelná.




 Určitě existuje spousta způsobů, jak udělat klobouk houby tak, aby seděl na hlavě tříleté holčičky. My jsme se pustili do varianty papír maše a za chodu jsme vymýšleli další kroky...

http://www.hrajemesijinak.cz/search/label/besedy

Nejprve jsme z tvrdšího papíru vystřihli kolo jako spodek klobouku a do něj jsme podle princeznové korunky obkreslili a vystřihli otvor pro hlavičku.


 Do otvoru jsme pak nacpali balonek a pokryli ho vrstvou papírových ubrousků a lepicí směsi (bílé lepidlo s vodou 1:1, prý stejně funguje i mouka s vodou 1:1).


Pro houbový tvar jsme pak vyrobili "konstrukci" z dlouhých papírových proužků, pod kterou jsme nacpali dvě zmuchlané tašky od rohlíka, aby to drželo tvar.


Pak jsme klobouček zase pokryli vrstvou ubrousků a lepidla.


Nechali jsme vše zatvrdnout a nejtěžší práce byla hotová.


Pak  už stačilo jen klobouk pomalovat - prý modrý a červené puntíky... Modrá barva jsou anylinky rozmíchané s vodou a trochou lepidla, puntíky jsou vystříhané z červeného papíru a nalepené po zaschnutí barvy.


Po propíchnutí balonku přišlo zkoušení a připevňování na hlavu. Po dlouhém rozmýšlení jsem nakonec na vnější kraje klobouku přišila pevnou gumičku, kterou si houbička natáhla pod bradu.


Gumička je tam dvojitě, takže se z houbičky rázem mohla stát také beruška nebo želva...


Po školkovém karnevalu jsme pokračovali i doma a s kloboukem se hrálo celé odpoledne - tančili jsme, hráli divadlo a pořád dokola jsem musela chodit do lesa a houbičku utrhnout. A protože byla kouzelná, tak mi z košíčku vždycky zmizela...

Jaké masky mají vaše děti? Kupujete nebo vyrábíte? A frčí u holčiček princezny?



Míša