NÁVOD: VELIKONOČNÍ POMLÁZKA

Nikdy v životě jsme doma neměli kupovanou pomlázku. Každé Velikonoce trávíme na chalupě na samotě u řeky, vrbové proutky se vždycky našly. Pamatuju si, když jsem byla ještě malá holka, chodili koledníci z vesnice s pomlázkou klidně dvoumetrovou! A protože jsem od malička ráda pletla všechno - od copánků až po svetříky pro barbíny - chtěla jsem umět uplést i pomlázku.
Tenhle zvyk držíme dodneška - neděláme z toho velkou událost, není to žádná mrskačka, ale symbolicky - čerstvé vrbové proutí předává ženě svou jarní sílu a svěžest... A takové jsme pak po celý rok - silné a svěží :)


Pomlázky pak většinou necháváme zakořenit a vracíme do půdy, aby vyrostly nové stromky.


Postup krok za krokem:

 Sežeňte si 9 vrbových proutků - čím tenčí a pružnější tím lépe se s nimi bude pracovat. Pokud nebudete plést hned u stromu, nebo až se vrátíte "z lovu", namočte proutky do vody, aby nevysychaly.

8 proutků svážeme nahoře (na  tenčím konci) provázkem. Devátý proutek použijeme na rukojeť. Rozdělíme proutky v dlaních na poloviny a srovnáme v každé ruce 4 proutky vedle sebe.



Princip pletení: krajní proutek (1) z levé ruky protáhneme horem mezerou mezi 2. a 3. proutkem pravé ruky:


A spodem ho vrátíme do levé ruky (na pozici 4).


Stejný tah provedeme i z druhé strany - krajní proutek z pravé ruky (1) protáhneme horem prostřední mezerou v levé ruce a spodem ho vrátíme do pravé ruky na pozici 4.


Takto střídáme levou a pravou stranu, až do požadované délky pomlázky. Dodržujeme pořadí proutků - po celou dobu pletení jsou proutky vedle sebe. První se vždy po protažení stane posledním.


 Po dopletení spojíme všechny proutky do jedné ruky a posledním devátým proutkem je omotáme - tenký konec zafixujeme mezi proutky a pak pomalu omotáváme. Konec svážeme provázkem.


 Horní konec pomlázky nezdobíme - pentličky se navazují až na velikonoční pondělí. Každá dívka přidá k vykoledovanému vajíčku ještě barevnou mašličku na pomlázku. Čím bohatší a barevnější zdobení, tím oblíbenější mládenec.


Malé děti jsme nechali vloni uplést si pomlázku jen ze tří proutků jako copánek - sám si upletl, sám si zauzloval.


Veselé Velikonoce všem koledníčkům a slečnám i jejich rodičům.

Míša