PEČEME... DO BŘÍŠKA I DO VÁZY

Perníčky se dají dělat na spoustu způsobů - s medem, se sodou, na hnědo, se kořicí... Ale co teprve s vitráží! Vyzkoušejte - na větvičce vypadají báječně! A zbytek můžete nazdobit a sníst, jsou hned měkké, takže je klidně zvládnete ještě dnes.






Recept na naše oblíbené perníčky:

400 g hladké mouky (dávám špaldovou)
140 g moučkového cukru
75 g másla
2 vejce
2 lžíce medu
2 lžičky perníkového koření
1 lžička sody

Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto a dáme ho na hodinku odležet do lednice.


Do perníčků, které budou s "vitráží" připravíme otvor - stačí malý jako na linecké cukroví, ale můžete si okýnko udělat i veliké, přes (skoro) celý perník. Nezapomeňte dírku na zavěšení.


 A teď vám prozradím to kouzlo! Máte doma nějaké tvrdé bonbóny? Stačí je (nejlépe v pytlíku, aby se vám nerozlítly po celé kuchyni) rozklepat paličkou na maso - to děti bavilo!
Perníčky pečeme na 180 °C asi 8-10 minut, podle toho, jak znáte svoji troubu. Přibližně v polovině pečení přidáme do okýnek perníčků rozdrcené bonbonky. Větší kusy se roztavují déle, menší jsou během chvilky, ty stačí opravdu jen na poslední cca dvě minutky. Já jsem je dala moc brzy a začaly bublat - ty bublinky jsou vidět i po upečení a zatvrdnutí.


Upečené perníčky potřeme hned po vytažení z trouby rozšlehaným vajíčkem, aby byly lesklé. A pak už jen pověsit na větvičku nebo do okna.


A nebo na talíř. Budeme ještě zdobit polevou - používám jen moučkový cukr a citronovou šťávu - rozmíchat do hladka. A pro jarní perníčky přidám několik kapek šťávy z červené řepy, poleva pak získá krásnou růžovou barvu.



Dobrou chuť a krásné Velikonoce

Míša

Komentáře