DŘEVĚNÉ HRAČKY PRO MIMINKA I ŠKOLÁKY

Už delší dobu ve mě zraje pocit materiální přeplněnosti... Všude je všechno! Všechno je všude! No zní to pěkně blbě, ale je to můj vnitřní přetlak. Toužím po čistotě prostoru, přírodních věcech a věcech, které jsou tady z nějakého důvodu (a tím důvodem nemyslím to, že autíčko bliká a zpívá anglickou odrhovačku!).
V "mém" prostoru se mi to jakž takž daří, jsem na cestě k tomu, jaké to chci mít. Horší je to v prostoru dětí. 

Za úspěch považuju to, že už mají opravdu jen hračky se kterými si hrají. Zvukové a samohybné hračky nemáme žádné. Jupííí! Je to úleva, a když chtějí zvuk, musí si ho vyrobit sami. Přesto mají stále dost plastových hraček - Lego, panenky, zvířátka, stavebnice...


Ale dnes to bude o hračkách dřevěných. Za každou z nich je kus poctivé práce a to mi dělá největší radost. Děti to samozřejmě neocení, ale já když uklízím prkno, vzpomenu si na Gábinu, když stavíme kostičky, přemýšlím, co asi dělá Maruška, a když děti vyndají kufřík, já reaguju: "Napíšeme Jance, jestli nepůjdou do parku?" Když se těch hraček dotýkáte a hrajete si s nimi, cítíte tu energii, kterou do ní vložily ruce jiných rodičů.


 Pro miminka se vyrábí spousta krásných hraček - u nich mi přijde setkání s plasty nejhorší, protože všechno olizují a zkoumají všemi smysly... I náš drobeček má pár plastových štěrchátek, ale ty dřevěné mu ukazuju víc :) Navíc je jednoduše vyrobíte sami - dřevěné korálky jsou snadno dostupné a vytvoříte z nich šňůry nebo kroužky raz dva!
Za mě naprostý TOP v hračkách pro miminka jsou dřevěná kousátka od Aponky - jsou lehká, dokonale opracovaná, hladká a bezpečná. A o jedno takové si navíc můžete zasoutěžit na konci článku.


Dalším velkým hitem jsou u bás dřevěné kostičky - máme klasické dřevěné barevné kostky a pak tyhle černo-bílé a černo-zelené, které ručně maluje Maruška pod značkou Little Bears. Jako malá jsem měla podobnou plastovou mozaikovou stavebnici a moc mě to bavilo a baví dodnes. Každá strana kostky má na sobě jiný vzor, takže možnosti jsou opravdu nekonečné!


Velikou srdcovkou jsou panáčci se svým Kufříkovým domovem od Pikle. Holky si hodně zakládají na české poctivé práci a přírodních materiálech a to najdete ve všech jejich produktech. Navíc kufr jednoduše vezmete s sebou ven do parku, nebo na prázdniny k babičce.


Houpací prkno jsem si zamilovala hned, jak s ním Utukutu přišli na český trh. Je jednoduché, designově čisté, krásné, fotogenické a je s ním spousta zábavy. Naše děti ho využívají nejen na houpání a klouzání se, ale může být také balanční podložkou při stavění z kostek, dráhou nebo mostem pro auta, zákrytem, když maličká ještě neudrží v ruce karty na prší, divadelním jevištěm, postýlkou pro panenky a spoustou dalších věcí. Při výběru určitě koukejte na nosnost a pevnost. Tohle unese v pohodě celou naši rodinu - odráží se to v ceně, ale vyplatí se to a vím, že Gábi s Viktorem v dílně nic neošidí.


Možná znáte velký hit internetu - stavebnici Kapla - jedná se o malá dřívka, ze kterých se dají stavět divy. My originál nemáme, ale máme krabici od truhláře nařezaných dřevěných prkýnek. A pro děti je to po legu nejoblíbenější stavebnice. Důležité je, aby všechny úhly byly pravé a hrany rovné, aby prkýnka dobře a stabilně stála na všech možných pozicích. Stavíme z nich věže, ale také silnice nebo domečky pro panáčky.


Za hračky rozhodně nemusíte utratit majlant - důležitější je pro mě originalita a pečlivost. Spoustu věcí si šikovné ruce vyrobí doma samy. Tohle je domeček pro panenky, který dělal náš tatínek - je to z několika prken a parády nadělá víc než dost. Až přestane sloužit jako domeček, může z něj být police, nebo stolička... Černé domečky jsou tabulovou barvou natřené odřezky. (Postup výroby ZDE.) A ten úžasný nábyteček jsem velkou náhodou objevila v bazaru a stál mě neuvěřitelných 150,- Kč!


Náš nejnovější přírůstek do pokojíčku je tahle korková mapa Moje Česko. Protože už máme školáka, plní se pokojíček také vzdělávacími pomůckami - tahle mapa měla v původním plánu Zuzky, která je vyrábí a prodává, sloužit pro zaznamenávání navštívených míst. Což je super, ale my ji určitě využijeme i jinak - děti si poprvé osahaly tak abstraktní pojmy jako jsou kraje a taky jsme si zapíchli špendlíčky do míst, kde bydlíme my, kde babičky a tety... Vzdálenosti jsou hned jasně vidět.



Jaké hračky máte rádi vy? Je pro vás důležité, kdo je vyrobil?

Míša



Komentáře

  1. My máme moc radi dřevěné stavebnice a hračky Greenmade❤️iva.gambova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  2. My (rodice a prcek) mame asi nejraději pislikovic auticko, frci u nas taky klasická tahaci kacenka a pejsek a chrocjtaci prasatko z etno obchodu. U prcka samotneho dlouhodobě nejvic frci klacky a jiné prirodniny z vychazek, ktere se meni ve všechno mozne, od sekacky az po drzak na hadr pri umyvani oken. magdalena.gabrielova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní26.4.18

    Moc se mi líbí hračky od Woodooland. Zatím máme doma mapu Evropy a geoboard, na který děti skládají gumičky o sto šest :-)
    eliska.hrda(at)email.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Kluci milují tyto dřevěná autíčka: https://www.fler.cz/zbozi/auto-derovane-9475841 :) Andrea.p@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Anonymní27.4.18

    Moje děti si moc s hračkami nehrají, resp. Syn furt s auty s ta máme plastova - líbí se mi moc pislicke auta, takže mladšímu (zatím novorozeněte ) chci nějaké koupit.a dcera si hraje imaginárne a se svým dodem (plyšový králík) a čte. Ale z přírodních asi vede drevena vláčkodráha a houpací prkno :-) Terka terinaj@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní27.4.18

    U nás je nejoblíbenější dřevěnou hračkou vařečka - na ožužlávání, ne na plácání :) a pak taky vláčky a kostky staršího bráchy :)

    marcelasipkova@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Anonymní27.4.18

    U nas jsou nejoblibenejsi klasicke drevene kostky, ze kterych stavime nejruznejsi garaze. A taky drevene vlacky s vlackodrahou.
    R.binova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  8. U nás dřevěné hračky baví spíš maminku�� dcera má zájem pouze o dřevěnou kuchyňku. katyvaci@gmail.com

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme za váš komentář :)