ČTEME: POHÁDKOPSANÍ PRO KLIDNÉ SPANÍ

 Jakkoliv krkolomný se vám může název téhle knížky zdát, vězte, že uvnitř najdete skutečný poklad. Sama jsem tomu moc nevěřila. Za poslední roky mi rukama prošla spousta knížek, od pravých spisovatelů i od maminek na mateřské, které si plnily své sny. Lenka, která je autorkou téhle knížky, je taky maminka na mateřské, ale zároveň spánková terapeutka se spoustou zkušeností a spoustou opravdických příběhů. Pomáhá ve své praxi dětem usnout a ideálně spát celou noc a zoufalým rodičům radí, jak to zařídit, aby to fungovalo. A nedělá to žádným kouzlem ale tím, že vypráví příběhy a také sdílí své rady na webu Prosím spinkej.


A tohle já jsem nevěděla, když jsem poprvé držela knížku Pohádkopsaní v ruce. Proto mě překvapilo profi zpracování a přehledné členění na oddíly, jak v pohádkové části, tak v části, která je věnovaná dospělákům a dozvíte se v ní základní informace o spánku a taky vám pomůže vytvořit příběh na míru vašemu (ne)spícímu děťátku.


 

Položila jsem Lence Medvecové-Tinkové několik otázek, díky nimž vám knížku sama přiblíží.

Leni, od jakého věku dětí jsou příběhy použitelné a dokáží pomoci miminku spát?
Je to velmi různé, každé děťátko si nachází cestu k příběhům a knihám jindy. Některé příběhy pomohly už i ročním nebo 15měsíčním dětem. Pro roční děti se dají využít hlavně říkanky o pocitu bezpečí, pro trošku starší už jednodušší příběhy - z knížky třeba ten o autíčku nebo o mašince Emilce. Nejčastěji jsou tam ale příběhy pro detičky mezi 2–4 lety. O spánku miminek i starších dětí do pěti let právě připravuji knížku, která vyjde v průběhu září (už teď si ji rodiče mohou předobjednat). On ten spánek není jen o dítěti, velkou roli v něm hrajeme i my rodiče a naše očekávání, zkušenosti z dětství, představy – a to vše právě zachycuji v nové knize "S láskou o dětském spánku". Je to vlastně zachycení celé mojí dlouhodobé práce s rodiči a dětmi na přednáškách a v konzultacích, kromě toho zasazuji spánek také do hlubšího kontextu české historie a světa.
Hlavní hrdinové v knížce jsou většinou zvířátka nebo personifikované předměty – má to nějaký důvod? Proč nejsou pohádky přímo o dětech?
Protože kniha je už pro maličké děti kolem těch dvou let, zvířátka v tomto období začínají být pro ně velmi zajímavá a snadno se s nimi ztotožňují. Napodobují je, chtějí se jim přiblížit, hladí je a poznávají je. Pro jiné jsou zase důležité mašinky a kolem čtyř let nejčastěji přichází svět princezen. Nutno říci, že jsem si příběhy a postavy nevymýšlela jen tak. Všechny příběhy v knížce jsou přímo z mé praxe - vytvářela jsem je na míru pro nějaké děťátko, kterému pomohly a pak jsem je začala používat dál, až se nakonec dostaly do knihy, protože měly u dětí největší úspěch. V popiscích příběhu dávám rodičům tip, aby si případně klidně postavu upravili podle toho, co je právě nejoblíbenější téma u nich doma.




Jak jsi vymyslela pavoučka, který pojídá zlé sny? Já osobně mám z pavouků fobii a představa, že mi něco vysává z hlavy, mi není úplně příjemná :) Ale dětem se líbí, máš na to nějaké ohlasy?
 Toto je jedna z pohádek, kterou jsem přidávala jako poslední. Dlouho jsem přemýšlela, jestli ji tam dát, protože mnoho dospělých má fobii z pavouků. O děti se nebojím, než je nakazíme svým strachem, často milují i různý hmyz a přijde jim zajímavý. Já mám někdy pocit, že jim ty potvůrky v pohádkách chybí. Zrovna tento pavouček pomohl jedné holčičce, která měla v noci nepříjemné myšlenky. Hodně záleží na tom, jak pavoučka dítěti opíšete, jestli jako malého milého kamaráda nebo jako nehezký hmyz s chlupatýma nohama. Mám velmi dobré ohlasy, pavouček je velmi oblíbeným rituálem před spaním už v mnoha rodinách. Je v tom právě i ta praxe, přímo můžete děťátku masírovat spánky nebo hladit čelo a zklidňovat jej. Děti mají velkou fantazii, takové namotávání myšlenek jim dokáže krásně ulevit. Hlavně, když toho mají příliš. Samozřejmě je ale důležité přizpůsobit si to děťátku, některé děti mají i nepříjemné zkušenosti s pejsky nebo kočičkami, pokud víte, že se něčeho bojí, raději si postavičku změňte, je to na vás.



Fungují příběhy i u dospělých? Nechystáš texty pro dospělé?
Psalo mi pár maminek, že je to také uklidňuje. Moje babička si je také čte když nemůže usnout. Myslím si, že v tom pro sebe něco najdou i dospělí. Pro dospělé právě chystám odbornou knihu o spánku, kterou jsem zmiňovala. Tam je spousta reálných příběhů o spánku. Uklidňující příběhy pro dospělé zatím v plánu nemám, ale říká se nikdy neříkej nikdy. Před třemi lety jsem netušila, že napíšu pohádkopsaní. Myslela jsem, že první vydám právě knihu o spánku. Jenže ty příběhy v praxi tak krásně fungovaly a pomáhaly, že jsem si řekla, že musí rychle ven, aby rodiče mohli tvořit podle nich i vlastní příběhy na různé situace.
Dala bys jeden tip, jak zklidnit rozjetou mysl pro dospělé, kterým se nedaří večer usnout, i když děti konečně spí?
Odložit mobil daleko od sebe a vzít si knihu. Jinak je to jako u dětí, každý jsme jiní. Někdo se potřebuje unavit večer sportem, jinému pomáhá čtení. V mateřství s malými dětmi pak třeba jen chvíli v tichu sedět a nic nemuset. Často se stává, že nám mozek po ulehnutí do postele začne plánovat, protože konečně je čas se věnovat tomu, co přes den nestíháme. Pokud se tímto rodiče trápí, velmi pomáhá, dát si k posteli zápisník a pero a vše co jim po ulehnutí napadne, si napsat. Hlava to pak nemusí držet až do rána v paměti a lépe se nám usíná a spí.


Tolik povídání s Lenkou - i na její novou knihu jsem moc zvědavá! Já osobně jsem nikdy problémy se spaním neměla, usnu hned, jak si lehnu. Ale naše prostřední holčička dodnes chodí uprostřed noci k nám do postele a nechce spát sama... Nevadí mi to, jsem ráda, že ji tam máme, protože to nebude trvat věčně. :)

Každou pohádku v knížce doprovází krátký úvod, kde si můžete přečíst pro jaké děti, resp. jaký spánkový "problém" je pohádka určená a na závěr je zase okénko s aktivitami, kterými můžete pohádku a lepší spánek podpořit.

V knížce najdete pohádky v oddílech Pro denní spánek, K večerní hygieně, K uspávání a Pro klidný spánek. A na závěr obsáhlou kapitolu o spánku obecně, a rady, ajk pracovat s příběhem a sestavit tak pohádku na míru svému malému nespavci.

Líbí se vám knížka? 
Domluvily jsme pro vás s Lenkou slevu 10 % při koupi knížky do konce září! 
Knížka vás po slevě vyjde na 351,- Kč.

 Sleva 10 % 

na e-shopu www.prosimspinkej.cz

heslo: hrajemesijinak


A teď už jen klidný spánek vám i vašim mrňouskům ❤️


Míša


Komentáře