VIMPERK A STEZKA LESNÍCH SKŘÍTKŮ

Největším překvapením letošní Šumavy bylo městečko Vimperk - jeli jsme tam vlastně jen koupit bačkory, protože jsem je zapomněla doma, a byl z toho celodenní výlet.






Na každém výletě vede naše první cesta většinou na náměstí a do Infocentra, kde děti sbírají razítka do společného deníčku. Tentokrát se nám to vyplatilo, protože jsme se dozvěděli o Stezce lesních skřítků, která je v lese kousek od centra.


Centrum Vimperka je krásné - staré a zachovalé. Náměstí do prudkého svahu uvozují dvě věže - jedna kostelní a druhá od městské zvonice, která ale byla zavřená. Hned za zvonicí najdete městský pivovar, kde si můžete nakoupit a ochutnat skvělé pivo. Kousek pod Infocentrem jsme si dali burger k obědu a vyrazili prozkoumat město.


Mají zde velice pěkně značené trasy, jak po městě tak i kolem v lese - šli jsme část červeného okruhu po městských památkách - přes náměstí, kolem nemocnice ke křížové cestě a kolem zříceného hradu k zámku. Památkáři jsou tu velmi benevolentní - kolem středověké zřícené věže se hojně staví nové domky. 


Město mi přišlo hodně podobné Českému Krumlovu - s tou výjimkou, že tady bylo turistů minimálně! V centru je také několik pěkně vypadajících restaurací, kaváren a cukráren.


No a pak jsem se vydali na Stezku lesních skřítků na protější kopec - nenapadlo nás ale zeptat se, jestli je sjízdná pro kočárky... Nebyla!


Na okruhu cca 1,5 km najdete 7 stanovišť s razítky, která děti tiskly na pohlednici z Infocentra. Jednu jsme si nechali do deníčku a jednu poslali tetě.


Každé zastavení bylo věnované jednomu skřítkovi, nebo lesní víle, kteří žijí v šumavských lesích. Můžete se s nimi setkat všude - na Boubíně jsme si koupili i jejich omalovánky. U každého stanoviště byl úkol, cesta i cedulky jsou moc pěkně udržované - i když s kočárkem nesjízdné - polovinu cesty se jde lesní pěšinkou...





 Cestou jsme potkávali spoustu lesních skřítků, kteří jen tak seděli u cesty, nebo měli postavené  domečky na kraji lesa... I my jsme jednoho vyrobili a zabydleli mezi ostatními. :)

 Tak pokud budete mít cestu kolem, určitě Vimperk doporučujeme!

 Míša

Komentáře