PTÁČCI NA KRMÍTKU

Polovina února za dveřmi, a my zahajujeme třetí týden doma s neštovicemi. Tolik tvoření a vyrábění jsme tu dlouho neměli, nutno říct, že většina aktivit ale vychází od Dodo. A tak jsem vytáhli i krmítko od Nese v lese, které jsme pověsili za okno, a teď čekáme, jestli k nám někdo přiletí... Ale krmit ptáčky můžete ještě snadněji:
 


KRMÍTKA
Jestli máte zahrádku a na ní nějaký ovocný strom nebo keř, máte vyhráno! Uplně nejjednodušší varianta krmítka pro ptáčky (tzv. varianta líný rodič) totiž spočívá v tom, že jednoduše na stromech na podzim necháte pár nedorostlých jablíček a v zimě jen pozorujete, jak si na nich hladové zobáčky pochutnávají! Pecka!
Druhá jednoduchá možnost je jablíčka na strom nebo i za okno jednoduše pověsit - tohle je tzv. varianta lojové koule, když nemáte lůj. Pověste za okno celé jeblíčko, nebo ho třeba nakrájejte na plátky (my jsme si dali tu práci a vykrájeli srdíčka vykrajovačkou na cukroví).


Bezva nápad, který jsem našla na internetu a který vyzkoušíme příští rok, je rozpůlit vlašské ořechy a dát je ven na misku, nebo pracnější varianta - přilepit je tavnou pistolí třeba na korpus věnce, nebo na větvičku, jadýrkama ven, aby je ptáčci mohli vyzobávat!

A jednoduchá recy varianta krmítka je také vyříznout otvor (dvířka) do prázdné petlahve, naplnit ji ptačím zobem a celou zavěsit ven na větev stromu.

My jsme koupili dřevěné krmítko od Nese v lese, které si děti můžou samy bez pomoci dospěláků sestavit.


Podle návodu jen obrousí prkýnko...


 a provléknou provázek správnými otvory.


Pak je ještě potřeba venku najít vhodný klacík, ze kterého se vytvoří bidýlko, a můžete krmítko naplnit a pověsit ven.


Spoustu dalších tipů na domácí výrobu krmítek najdete také na blogu u Verči pesleří.

A až ptáčci přiletí můžete poznávat a pozorovat. Třeba s našimi puzzlíky, u kterých jsem teď zveřejnili také množstevní a velkoobchodní ceny, přijďte nakouknout.


A pokud učíte ve školce, škole, nebo družině, nebo máte malý obchůdek s dětským zbožím, tady jsou výhodné balíčky, které by vás mohly zajímat.

Ptáčkům a mrazivému počasí zdar!

Míša


Komentáře