SETKÁNÍ DOMÁCÍCH ŠKOLÁKŮ

Protože je u nás domácí vzdělávání vs. školní docházka stále časté téma, vyrazili jsme jedno páteční dopoledne do víru pražského dění podívat se, jak tedy funguje ten domškolácký život. Šli jsme se podívat na program pro domškoláky, který si připravili ve Skautském institutu na téma Skautská pošta. Kdo máte starší děti, možná znáte hru Skautská pošta, která běžela na podzim na ČT Déčko. I díky tomu jsem našeho školáka nalákala, protože jinak by mi u něj den absence ve škole jen tak neprošel. :)

Sešli jsme se v Institutu v 10 hodin dopoledne. To je prima čas na pomalé ranní vstávání a klidné vypravení se všema třema dětma. Už u dveří nás čekal nápis "Nábor kurýrů", který dával jasně na jevo, že i téma první republiky se dá vyučovat hravou formou! Sešlo se asi 15 rodin, tj. kolem 30 dětí v doprovodu svých rodičů, kteří se mohli zapojit a pomáhat, nebo si popovídat a vyměnit zkušenosti s jinými domškoláckými rodiči.

Foto by @Majole NKa

Děti se nejprve usadily ve velkém sále, kde byla "rozcvička" - představení čtyř hlavních skautských pošťáků, uvedení do problematiky první republiky, světové války a skautské pošty formou jednoduchých otázek. Sešly se tu děti od předškolních po asi třetí třídu, takže každý věděl něco a všichni měli po chvilce představu, co se bude další dvě hodiny dít a co se od nich očekává.

Ve zkratce: Skončila první světová válka a v roce 1918 se zrodil nový stát Česko-slovensko s prvním przidentem T. G. Masarykem a je potřeba ten stát povznést a vybudovat. Tomu velmi pomáhala i skautská pošta, která doručovala významné zásilky.

Foto by @Majole NKa

A všechny děti se teď staly kurýry téhle pošty, ale ne ledajakými! Doručovaly se zásilky lehké i těžké (třeba takový balík se doručuje zásadně pozpátku, to už je pěkná dřina!) a na každém stanovišti se musel splnit zadaný úkol. Třeba vyzdobit sál pro pana prezidenta, nebo roznášet letáky oslavující vznik republiky, vybarvit vlajku, najít a nalepit všechny jednotky, z nichž náš stát vznikl (Čechy, Morava, Slovensko a Podkarpatská Rus) nebo spočítat hodnotu známek potřebných k doručení zásilek.

Foto by @Majole NKa

A když bylo vše doručeno, přišel děti navštívit sám Antonín Benjamin Svojsík, zakladatel českého Skautu (samozřejmě v přestrojení ;) ), dětem se představil a poděkoval za spolupráci!

Foto by @Majole NKa

 Bylo to nakonec moc prima dopoledne - celé bylo na jedno téma, ale tolik věcí se děti naučily!
  • měly možnost poznat nové kamarády
  • naučily se dvě nové hry, které jsme pak hráli i doma
  • naučily si nové vědomosti, které prožily na vlastní kůži (co na tom, že v osnovách jsou kdo ví kde...?)
  • procvičily matematiku, psaní i kreslení a ještě si protáhly nohy i záda
Věřím, že i takhle už některé školy dnes fungují a moc jim fandím! 

Byla jsem se setkáním moc spokojená a opět nalomená vzít si děti do domácího vzdělávání. :) Kiki ale pořád nechce, ve škole už ho drží sociální vazby.

Jestli učíte děti doma, můžete se připojit ke skupině domácích školáků na Facebooku, kteří se jednou za 14 dní schází ve Skautském institutu na Staroměstském náměstí. Program připravují většinou sami rodiče, jednou za čas také místní skauti. Děkujeme!

Míša




Komentáře