NECHTE DĚTI UŠPINIT SE

V angličtině se tomu říká "messy play" - zkrátka špinavá hra :) Ale ne jako ta ve fotbale (tam jsem to myslím zaslechla, nebo...?). Je to taková hra, kde se dítě ušipní, případně udělá trochu, nebo i víc nepořádku kolem sebe. Je to hra při níž děti testují nejrůznější materiály nejrůznějšími smysly. Chcete vědět víc?



NENÍ ŠPÍNA JAKO ŠPÍNA
Nastal čas, kdy budeme stále více času trávit venku, na zahradách a v parcích - to je ideální místo, kde si děti můžou testovat "messy play" - špinavou hru! Nepořádek, který nadělají, totiž zůstane venku, uschne, spláchne se, děti se odrolí a rodiče nemají stres z umatlaných vodovodních kohoutků a písku v posteli ;). Ale jestli na to máte nervy nechte klidně děti špinit se i doma, čím víc, tím líp!


Naše děti nejvíc milují písek, do kterého si postupně dolívají vodu z konve, my to taky dělali jako malí, pamatujete? A to jsme ještě nevěděli, že to je "messy play" a jaký má význam! Děti to dělají intuitivně a dospěláci to pak zkoumají a přicházejí na to, proč je to pro děti důležité. A je to vlastně podstatné? Děti se dokážou daleko lépe než my řídit svojí intuicí, poslouchají své tělo, vědí, co chtějí a nechtějí. Tak je nechme prasit!


I TI VAŠI UŽ TO DÁVNO DĚLAJÍ!
Typické špindírácké hry jsou třeba venku v blátivé kuchyni, znáte to? Děti si hrají s nádobíčkem a vaří z bláta, trávy, květinek, používají k tomu klacíky a zkrátka co najdou. Nebo skákání v kalužích. To je přirozená hra. V domácím prostředí jsou typické třeba prstové barvy, kdy děti už od miminek zkoušejí, patlat barvičky rukama (v lepším případě) na papír.


CO JE MESSY PLAY A PROČ JE DŮLEŽITÁ
Ale messy play je pojem určitě daleko širší. Je to druh senzorické hry, kdy děti zapojují do hry s nejrůznějšími materiály co nejvíce smyslů (takže při tom logicky prasí) a díky tomu se učí poznávat svět kolem sebe. Poznávají nové souvisloti, zjišťují, co se stane, když... a musí zapojovat jemnou i hrubou motoriku.

Nenechte se ale mýlit - messy play je soustředěná hra, která má svá pravidla! Bezhlavé rozhazování mouky po kuchyni není to, o čem tady mluvíme. Děti se zároveň učí respektu k ostatním dětem a dospělákům (nesmí dělat věci, které se ostatním nelíbí nebo je nějak omezují), respektu k přírodě (poznávají zákonitosti) a úctě k sobě navzájem (třeba tím, že pak pomůžou uklidit).


 A ještě poslední poznámka - špinavá hra není pro každého. Jsou děti, které nemají rády pocit špinavých rukou a je to v pořádku. Takový byl náš nejstarší syn. Od malička maloval štětcem a venku používal zásadně lopatičku. Pokud to dětem vadí, nenuťte je, ale použijte jiné materiály - třeba smíchejte hrách s čočkou a nechte malé kluky nabírat to lžící a bagrovat, přesypávat. Každé rozšíření obzorů (pro kohokoliv z nás) vytváří nové mozkové spoje, které se budou na stará kolena hodit! :)

Špindírům a blátivým kalužím zdar!

Míša

Komentáře