NA VÝLET DO PRAHY

Praha je krásná. Stará, magická, plná zajímavých zákoutí a zelených parků. A baví i děti, stačí vědět, kam vyrazit. V létě je v Praze horko! To my raději utíkáme pryč z města. Asi jako většina Pražáků, takže tu je víc místa pro turisty. Pojďte s námi, ukážu vám naše oblíbená místa. Moje největší láska je Malá Strana!


Jestli sem jedete s dětmi určitě se vybavte nějkou knihou nebo hrou. My máme knížku TO JE PRAHA a kartičky HRAVÁ PRAHA, podle kterých můžete dělat výlety s úkoly po nejznámějších památkách. Na úvodní fotce je výlet kolem Vltavy - pražské ostrovy, Kampa, Čertovka a Karlův  most.
TIP! S dětmi do tří let můžete v Praze jezdit MHD zdarma. Dítě a jeho dospělý doprovod neplatí jízdné, stačí se prokázat průkazem s fotkou a datem narození miminka. (Já jsem nechala všem dětem po narození udělat občanku a nemusím nosit další kartičky - platí na MHD i jako cestovní pas.)
Kam jít a co vidět, aby to bavilo vás i prcky? Památky rozhodně nemusíte vynechat, jen do programu zařaďte park, nebo hřiště, které je v okolí. Poradím vám.

1) PRAŽSKÝ  HRAD A NOVÝ SVĚT
Až budete příště na Hradě, vynechte Zlatou uličku, kam se platí drahé vstupné, a vydejte se na druhou stranu, k Loretě a na Nový svět! Je to kouzelné místo, kam turisté nechodí. Staré uličky a domečky lidí "z podhradí" se vám budou líbit. Koukejte po vývěsních štítech a pamětních cedulích, v nich objevíte spoustu zapomenutého života... A pak dojdete na hřiště - je schované za zdí vedle letní scény Divadla Ungelt, neboje se tam vejít. Kousek od hřiště je také milá kavárnička.


Kousek odsud je také Strahovský klášter, a vodní hřiště v parku Maxe van der Stoela (teď je zrovna v rekonstrukci).


2) MALÁ STRANA, KAMPA, KARLŮV MOST

Moje nejoblíbenější část centra Prahy - na malé ploše je tady spousta věcí k vidění, je tu zeleň, památky, hřiště i obchůdky, galerie a lanovka na Petřín. Máme dvě oblíbené trasy:
  • jedna vede ze zastávky Malostranská k Vltavě, kde je tradičně spousta labutí, můžete tu dojít až k vodě a když se nebudete bát, klidně se s nimi vyfotit! Pak kolem Muzea France Kafky (kam můžou dospělí nakouknout), směrem ke Karlovu mostu. Když budete dobře koukat (nebo si to předem vygooglíte), tak cestou minete nejužší uličku na světě, kde musí svítit semafor, aby se vědělo, ze které strany se zrovna jde. Pod Karlovým mostem je Muzeum Karla Zemena - stojí za podívání (se staršími dětmi, které už trochu znají jeho filmy a zajímá je netradiční filmová technika). A pak můžete přejít Karlův most a jít směrem na Staroměstské náměstí, nebo se dát na Kampu do parku.
Tip! Jestli máte děti malé, kouknětet se na stránky Malostranské besedy. Pořádají se tam moc pěkné, originální výstavy pro prcky, v krásném podkrovním prostoru s výhledem na Pražský hrad.
  • druhá trasa je ze zastávky Hellichova - tady chodíme hlavně v zimě - je tu slavný kostel Panny Marie, kde si můžete prohlédnout Pražské Jezulátko. Odtud pak většinou jdeme kolem Lennonovy zdi k Čertovce, podíváme se na mlýnské kolo a zase vyjdeme u Karlova mostu nebo na Kampě.
Kampa je moc prima místo na odpočinek s dětmi. Dospělí mohou do Sovových mlýnů do galerie a s dětmi můžete odpočívat v parku, nebo najít hřiště, které je dobře ukryté za zdí vedle Komunitního centra Kampa!


A když dojedete na zastávku Újezd - jste u spodní stanice lanovky na Petřín. Za ní se taky schovává moc pěkné hřiště! A vůbec celý kopec a sady pod Petřínem jsou moc pěkné, tak třeba nahoru lanovkou a dolů pěšky. Na Petříně je rozhledna a Zrcadlové bludiště, ale také Hvězdárna v růžové zahradě, kde se můžou děti proběhnout.

3) NÁRODNÍ DIVADLO A OSTROVY NA VLTAVĚ

Když budete chtít dětem ukázat národní divadlo, určitě pak sejděte i dolů na pražské ostrovy. Slovanský, Střelecký a Dětský - na každém je fajn hřiště a krásné výhledy!
  • Nejblíž divadlu je Slovanský ostrov, kde se malé děti můžou povozit dokola na vláčku a pohrát si na hřišti, nebo si se staršími půjčte šlapadlo a udělejte si prohlídku z vodní hladiny!  
  • Střelecký ostrov je uprostřed Vltavy, takže nabízí krásné výhledy na všechny strany. Dostanete se na něj z mostu - po schodech, nebo výtahem, takže to nezvdávejte ani s kočárkem, stačí přejít na druhou stranu (výtah je na straně silnice směrem ke Karlovu mostu.) Najdete tu relax zónu pražského centra! Občas se tu konají nějaké kulturní akce, je tu lanové hřiště pro děti a můžete si dát výborné kafe, nebo domácí nanuky. Položte se na chvíli do trávy, dejte si svačinu a házejte kamínky do vody s výhledem na Karlův most či Národní divadlo 🎔
  • Dětský ostrov - dostanete se na něj z protějšího břehu, než je národní divadlo. Vedle kotví známý klub Jazz Dock - kdybyste tu třeba byli na večer a chtěli se jít pobavit. Na Ostrově je velké hřiště.
4) VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ, MUZEUM A FRANTIŠKÁNSKÁ ZAHRADA

Václavské náměstí je asi místo, které by děti vidět měly... Na horním konci je nově opravené Národní muzeum. Pod sochou Sv. Václava se setkávají Pražané i Nepražané a občas se tu přepisují dětjiny... Když budete mít ale historie dost, skočte si do pasáže Světozor na výbornou zmrzlinu a pak projděte dozadu na druhou stranu. Ocitnete se v jiném světě - ticho a klid! Ve vnitrobloku se tady nachází Františkánská zahrada se spoustou laviček k odpočinku. A dole je i pěkné dětské hřiště pro ty nejmenší (i trochu větší) turisy.

5) STAROMĚSTSKÉ NÁMĚSTÍ A KRÁLOVSKÁ CESTA

Staroměstské náměstí láká na orloj, ale je plné turistů... Maličké děti bych sem nebrala vůbec, starším ukázat orloj a můžete zajít na kafe do Skautského institutu, který je hned vedle. Naproti orloji je Muzeum iluzí - moc hezké, ale vhodné zase pro starší děti (iluze vidíte až na fotogrfiích, které si tady pořídíte).


Kousek odtud je také Náprstkovo muzeum, tam to naše děti moc bavilo - i když, co si pamatuju, nesmělo se na nic sahat - indiáni a afrika, zkrátka cestopicné muzem se vším všudy.

 Tip! Pokud by vás lákalo prozkoumat víc Staré město, doporučuju skrýšovou hru v zahradách Anežského kláštera z dílny Jděte ven - ke stažení zde.

Pokud jste zdatní chodci (s ostrými lokty), moc hezká procházka je starou Královskou cestou - začínala u Prašné brány, vedla Celetnou ulicí, přes Staroměstské náměstí, pak Karlovou ulicí ke Karlovu mostu, na Malostranské náměstí a Nerudovou ulicí nahoru k Pražskému hradu.

6) VYŠEHRAD

Na Vyšehradě se projdete velikým parkem od metra až ke kostelu a vyhlídce odkud skočil Šemík. Nezapomeňte navštívit Slavín - hřbitov na kterém odpočívá jedna slavná osobnost vedle druhé. A kdyby to děti nebavilo, můžete je vzít na parádní hřiště ve stylu Starých pověstí českých!


7) LETOHRÁDEK HVĚZDA

Slavná budova ve tvaru hvězdy se nachází uprostřed lesa! Vážně, klidně se tam jeďte podívat. Naše oblíbené místo - v horkých letních dnech se sem jezdíme ochladit. Můžete jít procházkou lesem, podél potůčku, minete skály, nebo si jen odpočinout na jednom z hřišť, kde se děti určitě zabaví.


Nově otevřené hřiště u bočního vchodu do obory má dokonce záchody a krytou odpočívárnu, kde je možné nakojit a přebalit miminko.
Cestou do/z obory se můžete zastavit občerstvit v Břevnovském kláštěře. Je tu klid a krásná hospůdka nebo výčep místního pivovaru! Klášterní zahrady jsou taky ideální místo k odpočinku.
Tip! Pod oborou v Liboci je nový koupací rybník Terezka, tak klidně plavky s sebou!

 8) ZOOLOGICKÁ A BOTANICKÁ ZAHRADA

Tady je v létě spousta lidí... Ale jestli vás to neodradí, je tu i spousta krásných zvířat ;). Možná zvažte místo zoo vyzkoušet jednou botanickou zahradu - nabízí krásnou procházku a pro děti cestou také zastavení s úkoly nebo odpočinnkovými aktivitami. Pokud se rozhodnete pro zoo, vezměte dětem náhradní oblečení. S těmi menšími doporučuju projít spodní část, kde je víc zvířat pohromadě. Je tady také velké hřiště s brouzdalištěm a prolézačkami, můžou se svézt ve vláčku a na statku krmit ovečky. V rezervaci Bororo je veliká prolézací věž (spíš pro starší děti). Já jsem z toho vždycky trochu smutná, když pak děti chtějí být víc na atrakcích, než koukat na zvířátka...
Se staršími se pak vyvezte lanovkou do horní části zahrady - je to nejrychlejší a jestli máte strach z výšek, tak směrem nahoru jeto v pohodě! Já jsem jela dokonce těhotná s tříletou na klíně a šestiletým za námi - obsluha mu pomohla nasednout i vysednout.


Tip! Zoo je moc hezká v zimě, o tom jsme se přesvědčili letos v lednu - lidi žádní a zvířátka byla krásně vidět. Protože byl mráz, chodili jsme hlavně po pavilonech - tam, kde v létě není k hnutí, bylo krásně teplo a viděli jsme mnohem víc, takže doporučuju návštěvu mimo hlavní sezonu.

 KAM S DĚTMI DO MUZEA?
  • Jednoznačně nejlepší pražské muzeum pro děti je Zemědělské muzeum na Letné. Nenechte se odradit slovem zemědělské! 
  • Národní muzeum je povinnost, i když já tam po rekontrukci s dětmi ještě nebyla...
  • DOX - centrum moderního umění. To se vzducholodí na střeše!
  • Národní galerie ve Veletržním paláci
  • Muzeum voskových figurín
  • Muzeum iluzí
  • Náprstkovo muzeum
  • Muzeum Karla Zemana - inspirované jeho filmy a filmovou technikou
KAM V OKOLÍ HLAVNÍHO NÁDRAŽÍ A FLORENCE?
  • Kousíček od Florence jsou Kasárna Karlín - místo, kde se bude líbit vám i dětem. Odpočinete si v plážových lehátkách, nebo u stolečků, můžete si dát kafe a pro děti je tu ohromné pískoviště. Ale jako fakt ohromné, normálně pláž!
  • V parku na Hlavním nádraží je moc pěkné hřiště, oplocené, hlídané i s toaletami. Když budete mít před odjezdem vlaku chvíli čas, ideální místo na čekání.

PROSÍM VÁS, JE TU NĚKDE HŘIŠTĚ?

Když budete někde, kde to nebudete znát, doporučuju tuhle mapu dětských hřišť: Dětská hřiště Praha. Jsou tam zanesana místa, kde se můžete s dětmi schovat před ruchem velkoměsta... I když klid vám nezaručím!

Hezké léto všem

přeje Míša


Komentáře

  1. Moc hezký výlet, také s rodinou něco takového plánujeme, protože bychom moc rádi využili situace a podívali se jak vypadá Praha když v ní nejsou turisti. Už jsme si objednali celkem levné ubytování v Praze, takže máme zařízené skoro vše a už v podstatě stačí pouze vyrazit ! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme za váš komentář :)