TECHMANIA PLZEŇ S DĚTMI 2-8 LET

První zářijová sobota a pršelo... Kam na výlet, ať nesedíme doma? Vyhrála plzeňská Techmania a bylo to super - vydrželi jsme tam i s dvouletým cvrčkem od 11 hodin až do zavíračky! Pojďte se podívat na náš fotoreport.

Techmania Science Center sídlí v průmyslové hale plzeňské Škodovky, která byla postavena už před 100 lety! Po rekonstrukci, která upravila halu do součané výstavní podoby, zůstaly u stropu zachovány a odhaleny obří jeřáby a kukaňě pro obsluhu, která zde sporo celé minulé století vyráběla parní lokomotivy nebo lodní válce...

Oproti třeba liberecké IQ Landii se tak veškeré dění odehrává na jedné ploše v jednom velikém prostoru a jednotlivé tematické oddíly jsou odděleny jen opticky - někdy plotem, někdy třeba přepravními kontejnery. Na první pohled mi přišlo, že to je jeden velký zmatek a chvíli mi trvalo se zorientovat, ale pak mi to přišlo vlastně fajn.


Zdaleka jsme neprošli expozici celou - zabaví se tu děti od cca 2 let až po dospěláky, některá stanoviště jsou opravdu o pokročilé fyzice a chemii - ty jsme vynechali, takže nejsou ani na fotkách, ale určitě bych se nebála sem jet ani s dětmi na druhém stupni, bude je to bavit taky!

Naše děti nejvíc bavila část Malá věda - označená 3-8 let. V doprovodu se tady ale vyřádil i náš dvouleťáček. Pěnové kostky, klouzačky, různé stroje, zvuky a hejblátka - to bylo bezva! A i když tu byla provaděpodobně půlka Plzně a my, tak uvnitř to ani nebylo tolik znát. Podívejte se na několik fotek z Malé vědy:


Velký rybník na pohybovou koordinaci - visutý most, lávky, lano... A veslařský trenažer pro nejmenší.


Kolem lezecká stěna.


 A hrad, kde si mohly děti vyzkoušet třeba kladkostroje a další.


Telefon - na druhé straně se ale musel nejdřív najít správný konec hadice, jinak jste si moc nepokecali.


Klouzačka pro velké.


 Zvuky, tóny, barvy...


Techmania spolupracuje s ČT Déčko, tak tu najdete i dvě duhová stanoviště - tohle bylo pro ty mladší:


Hned vedle Malé vědy je vodní svět - mlýnky, loďičky, ale i plavební komora na ukázku pro ty větší! A taky názorný koloběh vody v přírodě.


 A druhé oddělení, kde jsme strávili nejvíc času bylo Lidské tělo. Nejrůznější úkoly testovaly náš sluch, zrak, hmat i fyzickou zdatnost! Tady třeba se ukazovalo jaké zvuky slyší různá zvířátka. Třeba slon teda slyší strašně blbě!


Hra na opičáky :) Taky jste se mohli poměřit, jak daloko skočíte - my asi jako žába! Nebo jak tychle běžíte, všichni včetně prcka jsme překonali lenochoda, to považuji za úspěch.


Bagrovat chtěli kluci, holčičky i tatínkové! A není to vůbec snadné - dvě páky musí ovládat 4 různé věci, takže to byla makačka na mozek a koordinaci.


Šli jsme se podívat taky na show s tekutým dusíkem - starší si odnesou nové poznatky, pro mladší to bylo hodně o vizuálních efektech, které tekutý dusík umí.


A v téhle části je také velká část expozice věnovaná 100 letům škodováckého provozu, takže tu je opravdická mašina a spousta modelů, které ve škodovce vznikaly a dál vznikají. Tady ukázka pneumatik důlních strojů...


V chemicko-fyzikální části expozice jsme vybírali jen jednoduché aktivity, se kterými se můžeme setkat v běžném životě. Je tam toho i tak docela dost! Kdo by třeba nemiloval bublifuky, že?


 Nebo kdo by se nebál bouřky...?


 Hry se stíny, zrakem a optickými iluzemi...


Ohnivé tornádo! To bylo hodně zajímavé i pro mě - v pozadí běžely záběry ze zpráv, kdy tornádo opravdu vytáhlo z požáru až 50metrový sloupec ohně!


 Spousta fotek se mi sem ani nevejde a spoustu věcí jsem ani nevyfotila. Třeba hlavolamy a počítačové hry z našeho dětství. A technické oddělení, kde závodily autíčka, skládaly se ozubená kola a zkoušelo se, jak a proč funguje převodovka. Nebo oddělení pod vodou a pod zemí!

No budete mi muset věřit, že to bylo super a přijet se sem podívat. Jo a ještě pro prcky tu byl velký koberec s kaplou a taky s těmihle obřími cihlami a dřevěnými silnicemi - takže se fakt nemusíte bát vzít ani mrňata.


 Nahoře v patře u vstupu je restaurace a šatna. A součástí vstupného jsou i filmové projekce a návštěva přilehlého planetária, kam jsme to už nestihli...

Tak třeba příště, potkáme se tam?

Míša 

Komentáře