12 KNÍŽEK, KTERÉ CHCETE MÍT DOMA

A my vám k jedné z nich můžeme pomoct. :) Stejně jako vloni jsem i letos vybrala krásné knížky malých nakladatelů a samonakladatelů, ale především maminek a tatínků, jako jste vy nebo já! Za každou z nich stojí obyčejní lidé, kteří mají velký sen - dělat svět lepším místem pro život našich dětí. A dělají to přes příběhy, přes společná čtení, přes nabádání rodičů "čtěte svým dětem, čtěte si s nimi". A já se přidávám. Není potřeba všechno zažít - dětská fantazie je obrovská a z každého příběhu, který slyší, si odnášejí do života spoustu ponaučení a emocí.

Tak abych to nezdržovala - letos jsem pečlivě vybrala 12 knížek, které vám chci ukázat. Každá je jiná, každá je krásná a originální. Najdete tu pohádky pro nejmenší i příběhy pro starší děti, cvičení, vaření, hraní a dokonce i meditace! Podle naší rodinné tradice má každý pod stromečkem najít alespoň jednu knížku, tak jestli tu vaši ještě vybíráte - třeba se vám zalíbí některá tady:


ČERVENÉ KLUBÍČKO

Pro autorku Irenu Hejdovou je to velice povedený debut na poli dětské literatury. Jinak ale není tahle maminka tří dětí ve světě příběhů nováčkem - na svém kontě má povídky pro dospěláky a taky scénáře k filmům Děti noci a V nejlepším zájmu dítěte. Dětská tematika jí tedy není cizí a umí se elegantně pohybovat i v citlivých tématech jako je třeba strach v knížce Červené klubíčko.
Víc informací najdete TADY.




MEDVĚD WRR, PO PŘEČTENÍ ZAVŘÍT!

Knížka dvou talentovaných tátů, kteří se rozhodli udělat knížku, kterou by chtěly číst všechny děti počítačové generace. Napínavý příběh a vymakaná grafika - za svůj krátký život si Medvěd Wrr získal spoustu fanoušků a to i díky výborné karetní hře, která následovala po vydání knížky.
Víc informací najdete TADY.



ZACHUMLANÉ POHÁDKY

Tahle knížka představuje jedinečný počin na českém knižním trhu. Je to soubor 32 adventních a zimních pohádek od 13 autorů, které oslovila Maruška Haklová, zakladatelka značky Little Bears. Knížka je plná originálních příběhů plných fantazie a dobrých skutků. Dozvíte se třeba, jak vypadají Vánoce na dně moře, nebo co se stane, když o Vánocích špatně políbíte princeznu!
Víc info najdete TADY.



KUKUCHAŘKA - ČAS NA HRANÍ V KUCHYNI

Jestli máte doma malé výtvarníčky, nebo taky prcky, co se v každém jídle šťourají, koukněte po téhle novince! Je to originální kuchařka pro malé i větší děti, které si rády hrají a zkoumají svět kolem sebe. Autorky vás naučí, jak si zahrát lodní bitvu na vaflovém moři nebo jak pomalovat krupicovou kaši a spoustu dalších fíglů, které promění vaši večeři v zábavnou chvilku pro celou rodinu. ;)
Víc informací najdete TADY.



RETROHRANÍ

A když mluvíme o hraní - už se vám stalo, že jste chtěli dětem ukázat hru, kterou jste měli sami rádi jako děti, ale už si nemůžete vzpomenout na pravidla nebo říkanku, která ji doprovázela? Tak to vám s radostí představuju tuhle velkou knihu her z dob, kdy dětem nevládly tablety a chytré telefony, ale kdy se po škole hodila taška do kouta a šlo se ven! Po kapsách se tahaly špagátky, kuličky a kostky a za domem čekala parta kamarádů. V knížce najdete spoustu inspirace a možná i trochu nostalgie při vzpomínání na vlastní dětství.
Víc informací TADY.



RAJSA A TYGR

Další krásně graficky zpracovaná dětská knížka. Modro-černo-bílé obrázky s výrazným červeným akcentem a jedna malá holka, co žije uprostřed indické džungle... O strachu, který plodí nenávist, a o dobrotě srdce, ze které vzniká přátelství. Knížka, kterou budete chtít číst opakovaně - něco jiného si odnese 5leté dítko a něco jiného 8leté a znovu mu ji dáte k 18. narozeninám.
Více informací TADY.


HELLO RUBY - VÝPRAVA DO INTERNETU

Jsem strašně moc ráda, že tu dneska nemáme jen knížky pro prcky. Knížky o Ruby by totiž měly být v knihovničce každého školou povinného dítka - a zvlášť tahle o hlubinách a nástrahách internetu. Je to dobrodružný zimní příběh, takže se krásně hodí pod stromeček všem dětem, které už se někdy samy pohybují na internetu. Co to vlastně je, ten internet...? Kde se vzal, jak funguje a na co dávat pozor? Knížka má také úkolovou přílohu, kde si mohou děti procvičit to, co se dozvěděly.
Víc informací TADY.

NÁRTOUN OLIN VYPRÁVÍ

Další knížka (po Medvědovi Wrr), která má dva autory - muže. A ta mužská energie je tady rozhodně znát! Knížka má detektivní zápletku a do jejího zdárného vyřešení se musí zapojit i vaši malí čtenáři. Nártoun Olin slibuje napětí, dobrodružstí a zábavu v podobě lumpáren neposedných pralesních zvířátek, která jsou navíc v krásném hravém grafickém provedení.
Víc informací najdete TADY.
  


MÁ KOUZELNÁ ZAHRADA

A po každodenních lumpárnách (nejen od nártouna Olina), je pro děti někdy těžké zklidnit se večer do postýlek. Nejen k tomu by jim mohla pomoct nová knížka Má kouzelná zahrada. Pomocí příběhů učí děti pracovat s vlastními emocemi, zklidnit tělo i mysl a být spokojený v sobě a se sebou. Imaginace pracují se světem představ, které jsou pro děti v knize laděné pozitivně a motivačně. Tak, aby děti objevovaly svou sílu, sebevědomí.
Víc informací TADY.




VESNICKÁ A MĚSTSKÁ MYŠ

Tyhle myšáky máme s dětmi moc rádi a nejsou to jediní myší hrdinové v našem letošním vánočním výběru. Tahle knížka chorvatského autora je o dvou bratrancích, kteří se vzájemně navštíví ve vesnici a ve městě, aby pochopili, že co vyhovuje jednomu, druhému se líbit nemusí.
Víc informací TADY.




EDISON - ZÁHADA ZTRACENÉHO MYŠÍHO POKLADU

Tak a hned v zápětí připlouvá další myší hrdina - myšák Péťa. Určitě už ho znáte z předchozích dvou dílů, kde sestavoval letadlo a raketoplán. Tentokrát bude jeho hlavním úkolem vymyslet a sestavit ponorku a ponořit se s ní až na dno oceánu, aby našel ztracený poklad svého předka. Opět příběh, ve kterém nechybí dobrodružství a napětí, ale zároveň se děti dozvědí spoustu zajímavého ze světa vědy a techniky.
Víc informací TADY.


JÓGA PRO DĚTI S HRAVOU ANGLIČTINOU

A když už jsme tu měli vaření, programování i meditace, musíme tady mít taky cvičení! Naštěstí právě vyšla hravá jóga knížka pro děti a jejich rodiče, pro všechny školky a mateřská centra, instruktorky dětských cvičení a klubů. Najdete v ní dobrodružnou cestu do vesmíru, na které si protáhnete tělo, pohrajete si s různými pomůckami a roztočíte mozkové závity, když se budete učit doprovodné anglické básničky.
Víc informací TADY.



 Takže to je naše letošní knižní inspirace - zahrnula jsem do ní novinky od malých nakladatelství a samonakladatelů, nebo rodičů, kteří se snaží psát, tvořit a podporovat kvalitní literaturu pro naše nejmenší. A abychom jim i vám udělali radost, o všechny tyhle knížky si zasoutěžíme!

SOUTĚŽ O KNÍŽKY BUDE PROBÍHAT NA FACEBOOKU HRAJEME SI JINAK
OD NEDĚLE 8. PROSINCE VEČER DO STŘEDY 11. PROSINCE 2019

 Sledujte nás a užijte si krásné svátky s vašimi nejbližšími a taky s oblíbenými knížkami!!!

 Míša

Komentáře