KVILDA - ZIMNÍ STŘEDISKO PRO DĚTI A ZAČÁTEČNÍKY

Na letošní prázdniny jsme vyměnili Jelení louky za Kvildu a rozhodně nelitovali! Jelení louky u Pece pod Sněžkou jsou skvělým relaxem uprostřed lesa. Kvilda zase nabízí spoustu zimních radovánek opravdu pro každého, kdo si chce zimu s dětmi užít.




LYŽAŘSKÝ AREÁL

Rozhodli jsme se letos pro lyžařský areál hlavně kvůli starším dvěma dětem, které chtěly lyžovat. Hledala jsem proto místo, kde budou široké a mírné sjezdovky, protože prostřední holčička je úplný začátečník a nejstarší syn zatím jezdil jen na malém kopečku na Jeleních loukách. A to je na Kvildě super.



Jsou tu 3 pomy, s celkem mírnou a tak akorát dlouhou sjezdovkou, ideální pro začátečníky. Nejstarší syn jezdil na A1. Výhoda je, že tu opravdu jezdí jen začátečníci a děti, takže je to bezpečné. Vedle je provazový vlek, s ještě mírnějším kopečkem (D4), kde jezdila od druhého dne naše holčička.



Pak je bobovací kopec a za ním oplocená lyžařská školička pro nejmenší.

Opravdu ideální a bezpečné podmínky pro rodiny s dětmi.


LYŽAŘSKÁ ŠKOLIČKA

Vzhledem k tomu, že my dospěláci jsme s sebou lyže neměli, tak jsme dětem zaplatili pro začátek instruktora - u nejstaršího hlavně proto, aby s ním vyzkoušel vlek a první jízdy na velké sjezdovce. Druhý den s ním trénoval i techniku, oblouky a nějaké cviky. To bylo prima. Pak se K skamarádil s dětmi ze sousedního apartmánu a dvakrát jezdil s nimi, což znamenalo už závodění a jízdy šusem dolů, což mě teda lehce znervozňovalo. Ale se svařákem ze stánku jsem to dala! :)


U holčičky byla zaplacená hodiny možná trochu zbytečná. Ale všechno záleží na tom, jestli vy jako rodiče jste schopni dítěti základní informace předat a jestli máte pocit, že bude víc spolupracovat s vámi nebo s cizím člověkem. U nás se cizímu všechno odkývá, ale mají v sobě stud, který jim brání se zeptat, nebo něco víckrát vyzkoušet. Takže pak radši projede hrazením, než aby spadla, nebo se zeptala, jak se zastavuje :)

Takže druhý den už jsem s ní šla na mírný kopeček sama a tam jsme trénovaly obloučky a přenášení váhy jen spolu. Nejprve jí to šlo jen na jednu stranu a potřebovala hlavně psychickou podporu, když to chtěla vzdát. :) Pak jí velkej brácha poradil natáhnout ruce a ukazovat si směr zatáčky a s uvolněným trupem to přišlo - takže pak začala sjíždět celý kopeček od provazového vleku sama, krásnými dlouhými oblouky a celkově získala důvěru v to, že má nady lyžemi kontrolu. A to bylo taky prima!


Veškeré informace o lyžařské škole najdete na stránkách areálu TADY. My jsme neměli předem nic domluveno, takže nám první den řekli, že mají úplně plno, ale každý den pak volali, že někdo odřekl, jestli máme zájem.

A takhle trávil lyžařské chvíle náš nejmladší - odmítal vystoupit z bobu a pořád chtěl něco jíst, případně usnul jednomu z nás v náručí :)


BĚŽKY

Na všechny strany od Kvildy jsou upravené běžkařské stopy. Nemohu posoudit, ale prý je to tu pro běžkaře ráj, takže jestli jste fanoušci spíš bílé stopy, než rychlých kopců, tady si přijdete na své.

BOBY A SÁNĚ

Na druhé straně obce Kvilda (když přijíždíte od Sušice) je pod lesem parádní kopec na bobování a sáňkování. Tam jsme trávili hlavně první dny týdne, kdy nebyly lyžařské podmínky ideální. Sníh umrzlý, nebo zpola roztátý.


Pro děti to byl letošní první sníh, takže byly i tak nadšené a na namrzlém kopci to svištělo úplně parádně!


VÝLETY

Určitě si udělejte výlet na MODRAVU, kde můžete taky běžkovat, nebo se jen projít cestou podél potoka. Navštivte modravského bílého klokana a pak se ohřejte v Dřeváku - spousta informací o dřevě, jeho zpracování a druzích, krásné dřevěné hračky na prodej a dílnička, kde si můžou děti vybrané dřevěné zvířátko pomalovat. Měli jsme štěstí i na workshop výroby skleněných korálků, což zaujalo hlavně naši holčičku. Tip na Dřevák nám poslala Eva z blogu Už tam budem, koukněte k nim, mají tuhle část republiky dobře proježděnou. 


 Kousíček za Kvildou je JELENÍ VÝBĚH - byli jsme tam už v létě, ale teda jeleni na sněhu, to je krása, kterou musíte vidět. Vyrazili jsme brzy ráno po velké noční chumelenici. Děti jsme táhli na saních (je to asi 1 km) a byli jsme v 9 hodin první, kdo do lesa ten den vkročil. Pohádka. Zasněžené stromy a pěšinky bez jediné stopy. A odměnou nám byla tahle krása!


Ve výběhu jelenů jsou tři pozorovací stanice se spoustou informací, odkud můžete bezpečně a téměř nepozorovaně sledovat pány místního lesa. Když máte štěstí. Nám na chvíli i vyšlo sluníčko a byla to fakt nádhera.


Parádní výlety jsou ale i do okolních lesů a strání. Děti si to užívaly maximálně, první dny jsme se vždycky vrátili dokonale promočení, protože teploty byly nad nulou a sníh tudíž strašně mokrej!



 Na Kvildě je pivovar s pekárnou, kam určitě doporučujeme zajít pro čerstvej chleba, nebo sladké pečivo. A naproti je boží cukrárna s luxusními vaflemi, které si klidně dejte s dětmi místo večeře! A taky mají super domácí zákusky a výbornou horkou čokoládu - no prostě všechno, to musíte zkusit! Ale není to hned ta u silnice, ale až ten bílej domeček vzadu za parkovištěm ;) Za tenhle tip děkujeme Evě z e-shopu Pro malé dobroduhy!


 Přímo za kostelem najdete hřiště, které naše děti bavilo i zasypané sněhem. Je tam kolotoč, houpačky, klouzačka, vedle velká plocha s brankami a hned za plotem se pasou krávy. A přímo na Kvildě je taky pěkné infocentrum s interaktivní expozicí o místní přírodě.


 Jeden den nám opravdu dost pršelo, tak jsme jeli do Sušice do bazénu. Mají tam moc pěknej - velký plavecký, dvě výřivky, velkej tobogán a malá klouzačka s brouzdalištěm pro prcky a jeden menší bazének s proudem a různými vodopády. To bylo parádní zpestření uprostřed týdne.


Tolik o Kvildě, my už jsme doma a zase v procesu, tak jestli vás prázdniny teprve čekají, užijte si je, jako my!

Míša


Komentáře