ČARODĚJNICE 2020 - TIPY NA DOMA I NA VEN

Pálení čarodějnic poslední dubnovou noc je starý pohanský zvyk. Podle různých tradic z dob dávných a ještě dávnějších můžete pálit ohně buď pro očistu sebe sama po dlouhé zimě, nebo jako ochranu před magickými bytostmi. Novodobé pálení na velkých akcích má většinou podobu upálené figuríny, prvních jarních buřtíků, točeného piva, čarodějného reje masek a koncertů. Něco podobného ale zvládnete hravě i v kruhu rodinném. ;) Ukážeme vám několik tipů, jak trávíme čarodějnice my.

ČARODĚJKY DOMA

1) Vyrobte si čarodějnici
Třeba z černého papíru. Stočte papír do kornoutu, slepte, ozdobte očičky a nálepkami. Klobouk je další kroužek černého papíru, který navléknete na čarodějný kornout.


2) Čarodějné odpoledne - ÚKOLY
Připravte dětem - nebo s dětmi - zábavné čarodějné úkoly.
  • Můžete třeba v chodbě vyrobit velkou pavoučí síť pomoci vlny - pěkně ode zdi ke zdi - a každý, kdo bude chtít projít, musí prolézt sítí. 
  • Nechte děti hledat v rýži malé potvůrky - určitě máte nějakou žabku, myšku, pavoučka, mouchu, nebo cokoliv třeba z Kinder vajíček. Schovejte to do mísy s rýží a nechte dětské prstíčky, ať se snaží.
  • Házejte, schazujte, trefujte se - třeba hod myší do lavoru s vodou, nebo schazování myší pyramidy s kelímků na pití.
  • Nakreslete nebo nalepte velkou pavučinu na podlahu. Umístěte na ni třeba malá plyšová zvířátka - děti mají za úkol projít po pavičince (jako po bludišti) a zvířátka zachránit.
  • Udělejte pavoučí síť ze silné lepenky mezi futry dveří. Vezměte vatové míčky, nebo zauzlované silonky (to budou mouchy) a snažte se síť prohodit - která moucha se chytne na lepivou stranu pavučiny, má smůlu - bude ji mít pavouk k večeři.
  • Upečte si pavučinkové perníky - ty můžete využít i třeba do pokladu na konci čarodějné trasy.

ČARODĚJKY VENKU

Jestli máte zahrádku, nebo možnost udělat někde ohýnek, tak si můžete čarodějku v klidu spálit sami. U nás je to tak, že když čarodějnice vychází na některý všední den, zůstáváme v Praze a chodíme na velké organizované pálení s koncerty a houpačkami. Ale když vyjde na víkend, rádi si uděláme čarodějku vlastní a spálíme ji s rodinou na chalupě.

1) Vyrobte si čarodějnici
  • Můžete mít čarodějnich klidně papírovou - malou nebo velkou, nakreslenou od dětí. Pak ji symbolicky zmuchlejte do koule a obředně spalte.
  • My děláme čarodějku za dvou klacíků svázaných do kříže. 
 
Na tuhle kostru pak navlékneme starou zástěru. Hlavu buď vycpeme pytel senem, nebo vloni jsme použili pařízek se střapatými kořeny jako vlasy. 

 

Fantazii se meze nekladou. Udělejte jí třeba pampeliškový věnec nebo vrbové koště.



Hotovo! Počkejte na večer, spalte ji, rozlučte se se zimou a zlými duchy. A pak si opečte buřty, zpívejte, tancujte, hrajte stínové divadlo, nebo třeba šarády.


2) Čarodějné odpoledne - ÚKOLY

Venku můžete využít prostoru a přírodních materiálů, tak toho využijte při čarodějných úkolech.
  • Výroba kouzelného lektvaru - nachystejte skleničky s víčky (od přesnídávak nebo zavařenin) a vyrazte na sběr kouzelných bylin. Může to být cokoliv od sedmikrásek, trávy, bezu, starých šípků, až po hlínu a kamínky. Míchejte, kombinujte, přidejte klidně barvivo nebo třeba červenou řepu. Jednotlivé lektvary můžete pojmenovat - vyrobte třeba "Lektvar lásky" nebo tajemné "Pitíčko pro zloděje".
  • Hod koštětem do dálky. Použít můžete koště, které máte, nebo ho vyrobit tak, že na dlouhý klacek navážete hrstičku chrastí (drobných větviček).
  • Let na koštěti přes překážky, nebo kolem zahrady na čas.
  • Namotávání myši na klacek - přivažte plyšáka na jeden konec provázku, odměřte třeba 3-5 metrů podle stáří a šikovností dětí. druhý konec přivažte na klacek. Ukolem je namotat provázek na klacek a přitáhnout tak plyšáka k sobě. Když to připravíte 2x, můžou děti závodit, kdy namotá dřív.
  • Slalom v pytli - zachraňte se od zlé čarodějky, která vás uvěznila do pytle.
  • Pavučiny z provazů nebo lepenky (jak byly popsané v domácích aktivitách) můžete udělat i venku mezi dva stromi nebo do branky plotu.

Nastrojte se 


Ať doma nebo venku - nastrojte se. Udělejte si ze sebe srandu, natáhněte staré hadry, pomalujte se.
Nebo se naopak načančejte a využijte čarodějnou noc k oslavě jara a přicházejícího prvního máje. Očistěte se od všeho zlého.
  • Najděte staré triko párkrát do něj střihněte a máte efektní díratý kostým.
  • Pomalujte si obličej - použijte tužku na oči nebo třeba uhlíky.
  • Jednoduchý návod na čarodějné sukně: Rozstříhejte pytle na odpadky na tenké proužky, přivažte je na jeden z nich a pak omotejte kolem pasu ;) Návod na tohle sukni a další kostýmy najdete TADY.



 A užijte si čarodějnou noc jako každý jiný rok ;)

Míša


Komentáře