PRÁZDNINY S KARAVANEM

Na začátku léta se splnil našim dětem dlouho odkládaný sen. Vyrazili jsme na prázdniny s karavanem. A i když naše cesta trvala jen čtyři dny, zážitků máme spousty! Jedním z nich bylo i natáčení a focení se Zuzkou Havlínovou a výsledek její práce (a naše xichtíky) můžete vidět i na stránkách www.prazdninyskaravanem.cz.

Ještě koncem školního roku, jsme si plánovali, co bychom chtěli zažít - každý přihodil něco a děti pak plakát doplnily kresbičkami. Teď už máme dobrou půlkou odškrtanou, ale karavan je rozhodně pořád na TOP příčce. Napíšu vám pár základních rad, pokud třeba taky přemýšlíte, že byste vyrazili na vaše poprvé. ;)


KDE KARAVAN PŮJČIT

Půjčení je rozhodně nejjednodušší způsob, jak si takové cestování vyzkoušet. Pokud nemáte v okolí známé, kteří karavan vlastní, nezbyde vám, než se obrátit na půjčovny, kterých je už dneska spousta. My jsme si půjčili karavan tady (KLIK). Je idální pro čtyřčlennou rodinu, veliký, prostorný a s celkem luxusním vybavením. Nás jelo pět, na spaní super, protože vzadu se dá rozložit prostorné letiště přes celou šířku auta. Na jízdu bylo trošku komplikované páté sedadlo do protisměru, které zbylo kvůli bezpečnostnímu pásu na mě, protože tam nešly přidělat dětské autosedačky. Jestli se vám ale nedělá pozpátku zle, tak jste v pohodě 😀


CENA

Až budete hledat a porovnávat, dejte si pozor na dvě věci:
1) Jak dlouho můžete karavan mít - někdo počítá víkend od pátku do neděle jako tři dny, někde můžete za cenu tří dní vrátit auto až v pondělí... Zkrátka ujistěte se, že víte, za co platíte, jestli dny, nebo i noci (které jsou v karavanu teprve tím prima zážitkem).
2) Porovnejte si velikost auta a jeho vybavení. Naše auto mělo všechno, na co jsme si pomysleli - od super pohodlných matrací, přes klimatizaci a satelit až po stolek se židličkami a venkovním grilem. Vybavenou kuchyňku a jídelní sady s protiskluzovou úpravu jsme taky velice ocenili.

Počítejte také s vratnou kaucí. Pokud míříte za hranice, je fajn si předem zjistit taky cenu paliva a podle toho naplánovat, kde budete tankovat, aby se vám cesta zbytečně neprodražila.


KAM JET A KDE NOCOVAT

Jet můžete všude tam, kam vás vaše toulavé boty a prst na mapě povede. Je potřeba hlídat si na silnicích povolenou výšku a šířku, abyste se nezasekli někde pod mostem, nebo v garážích v nákupáku... Počítejte s tím, že po okresních silnicích nepojedete moc rychle. Volte proto pro začátek i kratší přejezdy, zvlášť jestli máte menší děti. My jsme si udělali jen okruh kolem Máchova jezera a nakoukli do skal v Českém ráji. I za humny je to totiž krásné.
Nocovat můžete buď v kempu, nebo po domluvě na soukromém pozemku. Všechny pozemky v Čechách někomu patří a neměli byste nikde nocovat bez vědomí majitele. Tak pozor, aby vás uprostřed noci nečekalo nemilé překvapení. Můžete ale zaparkovat třeba u kamarádů za plotem, nebo si vybrat pěkné místo v aplikaci Bezkempu a zaplatit za noc drobný poplatek s jistotou, že vás nikdo nevyhodí. (pokud se chystáte mimo naši zemi, tak podobné služby nabízí aplikace park4night). Místa jsou to buď úplně opuštěná, většinou mají ohniště, kde si můžete opéct večeři, ale najdete i místa na nocování na louce vedle rodinného domu, kde vám paní domácí nabídne točené pivo a dětem trampolínu.


JAK SE S KARAVANEM CHOVAT

Jsme úplní začátečníci, ale i tak se chováme hlavně ohleduplně k přírodě. Nocovali jsme na domluvených místech a ráno po sobě pečlivě uklidili - hlavně odpadky jsme si vždycky odvezli s sebou. V obytném autě jsme měli dvě nazávislé nádrže na odpadní vodu - jednu ze sprchy a dřezu, která byla ekologická a může se vypouštět i do přírody. A pak z toalety, kam se přidává chemické rozpouštědlo a tuhle je potřeba vylívat do kanalizace, na benzínce nebo v kempu by měla tahle možnost být. Stejně tak je potřeba doplňovat čistou vodu, takže zastavit se občas v kempu je fajn.


JAK TO VYPADÁ UVNITŘ?

Nás bylo v autě pět. Lůžka jsou nad kabinou řidiče - tam spaly starší děti, lůžko jde zajistit ochrannou sítí, takže nehrozilo, že by spadly. A potom v zadní části auta je lůžko u každého okýnka a možnost přídavného roštu, který umí tyto dvě lůžka propojit na jedno velké letiště. Takže tam jsme se pohodlně vyspali ve třech. Ležíte na úrovni zadních okýnek, což je nádhera - pozorujete krajinu, zvířata, vidíte srnky a zajíce, jak se nerušeně pasou 💚


A když jeden den pršelo, děti se válely do 10.00 a koukaly na telku ze satelitu.


V zadní části jsou kromě postelí také skříňky, toaleta a sprcha. Fajn tip je mít věci zbalené v taškách a ne v kufrech - oblečení si přendáte do skříněk a prázdné kufry byste neměli kam dát, tašku jednoduše složíte a nezabírá žádné místo. To bylo nejzásadnější - udržet pořádek a vracet věci ihned na své místo.


CO BUDEME JÍST?

Cokoliv chcete. K dispozici je lednice s mrazákem a plynová bomba - my jsme měli tři plotýnky, což je celkem luxusní vaření. Ale zas komu by se chtělo místo courání po venku vařit. Takže my jsme měli jednou něco na ohýnku, jednou nové brambory na loupačku se solí a lučinou, jednou jsme vytáhli gril, jednou myslím těstoviny s červenou omáčkou, to jsem se rozšoupla. Někde jsme si něco koupili a vždycky jsme jedli venku u stolečku nebo na odpočívadel, nebo na zemi, ale venku, a to je prostě to nejlepší. Že všechno děláte venku. Ale na druhou stranu dvě noci byla strašná bouřka a to jsme byli moc rádi za střechu nad hlavou a že ráno nemusíme skládat v dešti mokrý stan... Takže asi tak. Karavan je pro mě zkrátka ideální kombinace hvězd nad hlavou a pohodlné postele 😀


Ještě pár fotek, protože jsou bájo. A krásné léto přeju, ať už s karavanem, pod stanem, v lese nebo ve městě, buďte spolu a hodně tancujte a zpívejte.




Díky www.prazdninyskaravanem.cz, že jsme si to mohli vyzkoušet. 💛

Míša


Komentáře

  1. Na karavanování se taky chystáme, ale zatím nám bohatě stačí náš stan a spacáky. Ono je to zase lepší v tom, že člověk může sednout do auta a vyrazit kam chce, aniž by měl problémy s parkováním. A když má kvalitní spacák, tak ani za chladnějších večerů není moc zima :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme za váš komentář :)