VYBAVENÍ PRVŇÁČKA - NÁŠ SEZNAM A ZKUŠENOSTI


Ana, ano, škola je velká věc. Někteří rodiče se dojímají a bojí, jiní se těší, až budou děcka konečně na pár hodin z domu. U nás nastupuje prostřední holčička, citlivá duše a bude znát jen jednoho kamaráda ze školky. Ale jde do školy, kam chodí i velkej brácha a škola je to malá, paní učitelka hodná, tak věřím, že to všichni zvládneme.

Tenhle článek bude ale čistě o praktických věcech - takový náš nákupní seznam - co jsme dostali jsme ve škole a možná něco navíc z naší zkušenosti ;)


1) Aktovka 

Aktovku jsme kupovali už v červnu. Vybírejte pro prvňáky co nejlehčí (ty mají kolem 900 g) s pevnými zády a kvalitními, nastavitelnými ramenními popruhy. My jsme nakonec vybrali u Bagmaster, ale syn má Topgal, ještě nám byla doporučována značka Ergobag. Pro kluka vyberete myslím celkem snadno, ale pro holčičky, co nemají rády růžovou a princezny moc hezkých motivů na výběr neměli... Nakonec jsme pořídili tyrkysového mandala-motýla, se spoustou kapes, tak uvidíme, jak bude praktická.

A mám pro vás jeden tip - pokud nechcete, nebo nemůžete investovat do nové aktovky moc peněz, zkuste bazary, kde najdete parádní kousky! Naše radnice na Praze 6 vybírá také každý rok použité aktovky a nabízí je zdarma dál (nejen) rodinám v nouzi. Tak se poptejte ve svém okolí, aktovka je ten největší výdaj, když nepočítám kroužky a jídelnu, ale je spousta možností, jak pořídit pěknou a nezruinovat se ;)

  • Co do aktovky: desky na sešity (my máme A4 i A5, záleží kolik sešitů a pracovních sešitů budou muset děti nosit domů), obaly na sešity (5x A5 - my máme navíc jeden barevný A5 na žákovskou knížku, aby byla snadno rozlišitelná, 1x A4, 1x A6 na notýsek), učebnice, sešity a pracovní sešity (u nás kupuje škola, my pak proplácíme výslednou částku)
  • svačinové boxy a lahve na pití (tady pořád ještě testujeme, vyzkoušeli jsme různé velikosti a systémy nakonec mi přišel nejlepší boxík z Kauflandu za pár korun a zdravou lahev už jsme taky opustili, teď má syn Camelbak. Zkoušejte, co vám bude vyhovovat. Zohledněte při výběru jaké svačiny a jak velké budete dětem dávat)

 

2) Penál 

Často můžete pořídit penál, aktovku a dokonce i desky na sešity ve stejném designu. Penál pro prvňáka se nám osvědčil jednopatrový rozkládací. Když má penál více pater, děti si nepamatují, ve kterém mají pastelky a ve kterém nůžky a než všechny zipy vyzkouší, může to trvat věčnost. :) Syn má od třetí třídy jen pouzdro, takovou hrabárnu, už to zvládá, ale pro prvňáčky taky nedoporučuju. Lepší když mají alespoň v penále systém a řád, můžou se pak lépe soustředit na zadanou práci.

  • Co do penálu (náš seznam ze školy): 3x měkká ořezaná tužka (tvrdost 1-2), měkká guma, pastelky (základní barvy, ideálně měkké, trojhranné a tlusté - dobře se drží a rychleji se s nimi vybarvuje), nůžky s kulatým hrotem (doporučuju vyzkoušet v obchodě, jestli opravdu stříhají, jsou ostré a nepovolují se, mně pro děti vyhovují také nůžky, které mají jedno úchopové oko větší pro lepší držení, pozor také na výběr nůžek pro leváky!), 1x tyčinkové lepidlo malinké (děti u nás v 1. třídě pořád něco lepí, takže lepidla byla velká spotřeba. Fajn jsou zabarvovací lepidla, kde dítě vidí, jakou plochu už natřelo - já kupuju malinký fialový Herkules). 
  • Pero - děti začínají psát perem až kolem Vánoc, takže času dost. Já jsem synovi v první třídě pořídila nejprve klasické bombičkové pero, ale postupně přešel, jako většina spolužáků na kuličkové a gumovací Pilot. Dcerka ještě pero nemá.

 

3) Kufřík na výtvarné potřeby

Ne v každé škole používají děti kufříky, někde máte možná kapsáře, nebo má paní učitelka nějaké společné místo na společný výtvarný materiál. My máme kufříky s touhle výbavou:

  • Pracovní zástěra (já dávám dětem staré velké dospělácké triko, zatím se to osvědčilo), igelit na lavici (koupíte ho v papírnictví, ale můžete stejně tak rozstřihnout velkou pevnou igelitu po straně a dole a získáte velký idelit), obyčejná černá fixa (používají namísto tuše), voskovky, vodovky (my mám letos speciální doporučení na Anilinky, ano mají krásné syté barvy, ale taky se hůř umývají a perou, pozor některé vodovky mají barvy tak světlé, že s nimi v podstatě nejde malovat), tempery (6 barev), paleta, 3x štětec (kulatý střední a tenký, velký plochý, já kupuju štětce ráda v Ikea, mají tam i hezké tempery v tubě - ty nejsou do školního kufříku moc praktické, ale doporučuju na doma), kelímek (klidně od margarinu, aby se jen tak nepřeklopil, dají se i koupit kelímky s víčkem, které se nevylijí), savý hadřík (třeba kus staré látkové plenky, nebo utěrky na nádobí), větší tuhé lepidlo v tyčince

 

4) Pytel na tělocvik

Osvědčil se nám pytel se stahovacím otvorem, z igelitek a tašek se dětem věci trousí a ztrácejí. Na tělocvik obyčejné tepláky/kraťasy, triko a boty s bílou podrážkou do tělocvičny, případně tenisky na ven.

5) Přezůvky 

Děti nosí, co jsem si všimla, ve škole pantofle nebo crocsy. Nedávejte dětem uzavřené bačkory, ve kterých noha celý den nevětrá.

6) Zámek na skříňku

U nás ve škole má každé dítě v šatně svoji skříňku, kterou si zamyká. Nemusí to tak být všude. My máme doporučeno mít pro prvňáčky zámek se třemi klíčky - jeden nosí na krku, jeden má u sebe paní učitelka a jeden je doma jako náhradní, kdyby se ten první ztratil. 

 

 

7) Další výdaje

Čip na obědy - u nás stojí samotný čip asi 130,- Kč, dítě ho pak má celou dobu školní docházky. Většinou ho děti nosí na krku na klíčence spolu s klíčkem od šatny. 

Papírové kapesníky do lavice - to mi přijde jako dobrý a praktický nápad, každé dítě má v lavice svoji krabičku s vytahovacími kapesníčky a používá ji dle potřeby, na smrkání, na kaňky, při svačině nebo výtvarce. Doporučuju v koupit v DM, mají tam jeden druh, který je nižší a hezky pasuje do lavice.

Štítky se jménem - doporučuju všechno prvňákům podepisovat, ať už fixou za krk jako za nás, nebo existují firmy, které vám natisknou hezké samolepicí štítky, které můžete použít na cokoliv. My používáme štítky od Happy Label už tři roky a pořád drží - výhoda je, že štítek nalepíte na cokoliv, na aktovku, penál, desky, boty, lahev na pití...  

Kouzelný všiváček - možná se teď smějete, ale jestli děti odněkud donesou vši, bude to s velikou pravděpodobností škola! A jediné, co na vši funguje, je vyčesávat, vyčesávat a vyčesávat. My máme všiváček ze stránky Bezvsi.cz a je hustý, má speciální zářezy na jednotlivých trnech, takže opravdu pročeše i jemné vlásky... Tak to jen pro pořádek 😀

A to je asi všechno! Není toho málo. Kornouty na první školní den nekupuju. Mobily do první třídy taky ne, syn dostal tenkrát k Vánocům své první hodinky. Telefon měl až od Vánoc třetí třídy.

Jestli vás napadá něco, co jsem zapomněla zmínit, napište mi, ráda seznam doplním.

Přeju vám všem (rodičům i dětem) vykročení pravou, ať jsou děti zvídavé, paní učitelky moderní a ať nám ty školy zas hned nezavřou...


Míša


Komentáře