JAK TRÉNUJEM MOZEČKY? S MUTABENE

Moji milí čtenáři, mám pro vás velkou novinku. Ráda bych vám přestavila naši úplně první oficiální dlouhodobou spolupráci! :) Blog píšu už asi pět let a různé nabídky jsem dostávala průběžně. Ale zatím to nikdy nebylo od značky, se kterou bych chtěla blog trvale propojit a která sama ve své podstatě naplňuje naše "Hrajeme si jinak". Tohle motto totiž v sobě nese pro mě důležitý a neoddělitelný vzdělávací přesah a přesto, že nejsem pedagog malých dětí, snažím se tenhle přesah ve všech našich aktivitách vidět a podporovat. Baví mě děti pozorovat a nabízet jim hry a hračky, které je posouvají v jejich zatím malých světech na cestě k samostatnému životu.

A tak když mě oslovilo nakladatelství Mutabene, nemusela jsem se dlouho rozmýšlet. A to hlavně z jednoho jediného důvodu - jejich produkty známe, máme je doma a s radostí se k nim už několik let vracíme! A druhým důvodem byla paní Renata Vosen. Úžasná bytost, která spolu s manželem destičky Logico přivezla do Čech už před 20 lety, a ve vlastním nakladatelství Mutabene společně vydávají českou verzi této vzdělávací pomůcky.

 

 


A protože se jedná primárně o vzdělávací pomůcku, tak ji nabízeli především do škol a školek, odkud se pak díky zájmu dětí rozšířila i do domácností a dalších zařízení, jako jsou třeba logopedické kliniky. U nás už několik let úspěšně plní funkci papírových kvízů, křížovek a bludišť. Práce s tabulkou je pro děti zábavná a systém barevných puntíků je originální a naplno zaměstná jejich mozečky! Jsem ráda, že jsou tabulky čistě mechanické, nepotřebujete nic nabíjet, nesvítí jim displej do očí a tabulku můžete snadno vzít s sebou i na cesty. 

Jak tabulky fungují?

Základem jsou plastové tabulky s barevnými posuvnými knoflíky. Pro nejmladší děti (už od tří let) je určena modrá tabulka Logico Primo se šesti barvami a pro předškolní a školní děti (ca od pěti let) tabulka Logico Piccolo s deseti barevnými knoflíky. A k těmto základním tabulkám dokupujete podle zájmů a potřeb vašeho dítěte sady tematických karet. Za 20 let existence české verze už jich v nakladatelství Mutabene vyšla pěkná řádka, takže si určitě vyberete.

 

 

A princip hry je velmi jednoduchý a to je na tom to krásné. Knoflíčky jsou zaparkované v tabulce dole, kde každý má své místo, takže nijak nerachtají ani neutíkají. Do tabulky vložíte vybranou kartu, se kterou chcete hrát a necháte se vést... U každé karty je vždy položena základní otázka, např. "Ze které látky bylo ušito které tričko?" Jak je vidět na obrázku, každé tričko je jiné a každé visí na barevném puntíku. Děti mají za úkol přiřadit stejný barevný knoflík, jako je u trička, k látce po pravé straně tabulky. Takže když triko se širokými vodorovnými pruhy visí na červeném puntíčku, děti musí přivézt červený posuvný knoflík k látce se širokými pruhy, která je vpravo úplně nahoře. 


 

A když takhle postupně spárují všechna trička se správnou látkou, přijde to, s čím by mělo umět pracovat každé dítko a co je velmi náročné pro nejednoho dospělého! A to práce s chybou :) Děti mají často tendenci při řešení úkolů ptát se dospělých, jestli to mají dobře. Je to logické, protože jsou tak pořád vychovávány... Tak tady je trénink i pro dospěláky! Nechte je vyluštit tabulku samotné, protože pak mají možnost zažít to kouzlo a uspokojení, nebo prozření a pochopení, když kartičku otočí a tam se jim zobrazí správné odpovědi. Samy si tak můžou zkontrolovat, jestli mají všechno správně, nebo kde udělaly chybu. Samy (nebo spolu s vámi) ji mohou propátrat a pochopit proč chybovaly, nebo si svůj postup obhájit.  



Ještě lépe to vysvětlují samotní autoři na svých stránkách:



V jedné sadě je 16 kartiček, které procvičují danou problematiku od jednoduchých úkolů pro tříleté děti, až po obtížnější, které mohou trénovat i mladší školáci. Všechny kartičky najdete na stránce www.mutabene.cz a postupně vám je budu i já představovat na našem Facebooku a Instagramu.

Líbí se mi, že destičky a kartičky je možné využít nejen samotné, ale i jako podpůrnou hru pro další vzdělávání a hraní s dětmi. Ať už je to trénink logopedie, základní matematika, čtení nebo třeba barvy s prcky - destičky se dají propojit s dalšími materiály, které už máte doma a volně mezi nimi přecházet a trénovat třeba jen jednu konkrétní věc. Dají se používat v kombinaci s knížkami nebo figurkami, se stavebnicemi, zkrátka jako další doplněk při poznávání velkého světa malýma očima.

 


Na tuhle spolupráci se moc těším! Pro vás to znamená, že vám budu pravidelně představovat nové sady kartiček a ukazovat, jak je můžete použít jako doplněk pro další vzdělávání vašich dětí. Ať už jste paní učitelky, nebo maminky, myslím, že tyhle tipy se vám budou líbit. ;) Tak sledujte náš Facebook a Instagram, kde vám v týdnu představím první sadu kartiček a myslím, že byste si na Instagramu mohli odhlasovat, která to bude.

Vaše Míša

 


Komentáře

  1. Moje řeč. Tyhle kreativní a naučné hračky jsou to nejlepší co pro děti může být (krom hraní v přírodě). Nerozumím dneska lidem kteří dají dítěti tablet a tim to zvadlo

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme za váš komentář :)