ADVENTNÍ MANIFEST

Zase po roce je tu advent. Čas, kdy se děti těší na Ježíška a rodiče se rok od roku víc předhánějí, jak tohle čekání vylepšit. Když jsem byla malá, každý den jsme si otevřeli okýnko s čokoládkou a čekali, až bude obrázek prázdný... Dneska se kalendáře plní legem, drahými hračkami, nebo marvelovskými hrdiny. A já se ptám - kde je duch Vánoc...

 

 

 Chci, ať je náš advent tradicí

Čím jsem starší, tím víc vnímám důležitost tradice pro náš život. Nemusíte se mnou souhlasit, ale zkuste si vzpomenout sami na svoje dětství - na co si nejvíc pamatujete? Není náhoda, že většina našich vzpomínek začíná slovíčkem VŽDYCKY! Protože, když je něco vždycky stává se z toho tradice... Babička mi vždycky... Když jsme jeli autem, tak jsme vždycky... Ná Vánoce jsme vždycky... Aby se nám události uložily do dlouhodobé paměti, je potřeba, aby měly buď silný emocionální náboj, nebo aby se pravidelně opakovaly. Proto máme palačinkové pátky, proto v autě posloucháme pořád dokola jednu písničku "na pecky", proto máme své speciální chvilky (ať už při vaření, pečení, malování, usínání...). Protože to je to, co si děti budou jednou pamatovat. Proto i o adventu se u nás dost věcí děje pravidelně a opakovaně rok, co rok. 


Chci, ať jsme o adventu spolu

Čas je úplně to nejvíc, co tady na světě máme! Nic není víc, žádný materiální dárek nemůže nahradit společnou chvíli. Přestože je letošní rok zvláštní a všichni jsme 24 hodin denně v jednom prostoru, není to společný čas. V jednom bytě se naráz odehrává 5 různých životů. Chci, aby advent byl časem, kdy se naše životy potkají, kdy budeme čas trávit spolu nad věcmi, které nás baví a těší. Péct cukroví, hrát hry, malovat dekorace a dárky pro blízké, zkoušet zas a znovu pouštět lodičky z ořechů, koukat na pohádky a zpívat písničky. I adventní kalendář je u nás tradičně společný! Nedělám tři verze pro tři děti, ale snažím se postavit ho tak, aby společně dával smysl (o konkrétní podobě se dočtete za chvíli). 


Chci, ať je náš advent duchovní

Nejme věřící, ale chci, aby děti znaly příběhy, které 2 000 let formují naši kulturu. Stejně jako chci, aby znaly třeba Karla IV., Bílou horu, Májovce nebo historii 2. sv. války. A kdy jindy je lepší příležitost číst a vyprávět základní biblické příběhy, než o Vánocích? (Jo, ještě o Velikonocích ;) ) Líbí se mi (a to jsme zase na vlně prvního bodu), nechat se vést ročním cyklem, přírodou a dějinami. A není potřeba mluvit jen o křesťanské tradici - se staršími dětmi je fajn podívat se i za hranice naší vlasti, za hranice Evropy, nebo za hranice současného západního světa obecně - ať už geograficky, nebo časově.  


A proto...

Náš advent už několikátý rok provází klasický adventní příběh o Marii a Josefovi, kteří se vydali na nelehkou cestu za narozením syna. Přepsala jsem ho do jednoduché verze skoro pohádky tak, aby mu porozuměly i malé děti. Můžete si ho přečíst na obrázku tady pod textem. Vloni jsem tenhle text rozdělila na 24 částí a ke každé části přidala úkol pro představu nebo pochopení toho, co se v příběhu děje. Na děti tak každý den čekala v obálce jedna magnetka z našeho adventního Betlému a část příběhu s úkolem, který plnily společně. (Letos ho nabídnu i vám všem, kdo jste si magnetky zakoupili, nebo ještě zakoupíte, mějte se mnou trpělivost, prosím, do konce listopadu to bude!)

 

K tomu měli každý perníček s číslem, jako je v klasickém kalendáři, aby mohli sledovat, jak se blíží den D. Perníčky jsem vloni zavěsila do věnce nad jídelní stůl. A letos to budeme mít stejně, protože zelený věnec byl krásnou dekorací i po odstřihání všech perníčků. 

 

 

Tipy, čím naplnit kalendář

V duchu našeho manifestu jsem vybrala několik variant, čím kalendář naplnit, o které se s vámi ráda podělím. Samozřejmě můžete vymyslet a namalovat svoje úkoly, přesně na míru vaší rodině a bude to úplně super! Jestli se na to necítíte, můžete náplň koupit a pomoct tak podnikajícím maminkám, v téhle nelehké době... ;)

1) Naše adventní magnetky

Proč? Zobrazují tradiční adventní příběh, nad kterým si můžete s dětmi povídat. Ne každá rodina má navíc prostor pro klasický betlém - tenhle se vejde i do nejmenšího bytu, protože ho přilepíte na ledničku.

2) Adventní bojovka od Báry

Proč? Protože se nese v duchu vánočních tradic, je zábavná pro celou rodinu a strávíte při ní hezký společný čas. Letos se chystá i novinka a určitě bude dobrá!

3) Adventní puzzle 

Proč? Protože si můžete vybrat už z několika variant a každému dítku tak dát do pytlíčku vlastní obrázek. My je skládáme každý rok, i když ne jako adventní kalendář.

4) Adventní karty s rébusem

Proč? Protože máte možnost dozvědět se víc o tom, jak se Vánoce slaví v jiných zemích, u našich sousedů, nebo jinde po Evropě.

 

A ještě poslední tip je na knížky, protože bez knížek by byl život smutný. :) V obou těchto knížkách najdete 24 vánočních kapitol - Vánoce pro kočku jsou seriózními pohádkami o době, kdy andělé a svatí chodili po světě, a doporučuju je pro společné čtení. Zato Matyáše Kotrbu zvládnou školní děti samy a dost se u něj pobaví, protože tam najdou spoustu střelených nápadů na netradiční plnění adventních úkolů. ;)


 

Tak a takový bude náš advent. Tradiční, ano, zase stejný, ale přitom jiný, protože my všichni jsme se za ten rok změnili, někteří vyrostli, zmoudřeli, jiní zestárli a možná taky zmoudřeli, a přesně tak to má být. Ono to totiž ani jinak než to je, být nemůže. ;) A to platí i pro vás.

Tak ať je váš advent takový, jaký bude. Užijte si ho!

Míša



Komentáře