Dopis Ježíškovi

 Dopisy pro Ježíška jsou českou tradicí dlouhá léta. Poslední dobou se spolu s různými výchovnými směry a proudy objevují názory, že dětem se lhát nemá a to ani v případě Ježíška. Ale copak někdo z nás ví, že Ježíšek je lež? 

 

U nás doma je Ježíšek především hra. A všichni (podle věku a míry zapojení) jsme s tím srozumění. Dětem odmalinka vyprávíme příběh o Ježíškovi, který se narodil v Betlémě. Nejsme křesťané, ale tenhle příběh je pro nás jako pohádka na adventní čas... Podle mě je totiž Ježíšek v každém z nás. Tomu věřím. Každý může pomáhat a obdarovávat druhé. Ježíšek je ve své zdrobnělé české verzi stvoření milé, něžné a křehké... Stvoření, o které je potřeba pečovat a pomáhat mu. A tak to děláme u nás doma. Každý může vyrobit nebo sehnat dáreček pro druhé a na Štědrý den ho dát pod stromeček. A pak se kouzlem objeví ještě další... Ty magické a tajemné, které dělají Vánoce napínavými. Nikdy bych děti nechtěla ochudit o tuhle hru a o to tajemství... Nelžu jim. Říkám, že Ježíšek může být kdokoliv - že je možná i v nás a že mu můžeme pomáhat, když chceme a když máme někoho druhého rádi a chceme ho potěšit. Když se pak ptají, kdo přinesl dárečky, s čistým svědomím říkám, že Ježíšek a těší mě jejich radost. Starší už vědí, kdo tím Ježíškem je... Po rozbalení všech dárečků každý každého obejmeme se slovy "Děkuju, Ježíšku".



Letošní Vánoce jsou ale přesto v něčem jiné... Poprvé jsme i my dospělí přistoupili na hru dopisů a přání. Vyzkoušeli jsme si, jaké to je psát té tajemné a magické bytosti, která umí plnit (nejen) dětská přání. Nejtěžší bylo sednout si a začít. Všichni víme, že materiální věci vlastně nepotřebujeme a když jo, tak si je umíme obstarat i sami... Tak co si přát? Milý Ježíšku, přines mi další knížku...? Kdo ten Ježíšek vlastně je...? Píšeme opravdu někomu nadpřirozenému? Píšeme do nebe bytosti, která všechno ví? A co když píšeme sami sobě...? 

foto ze křtu: Kateřina Ševčíková
 

Srovnat si myšlenky, dát slova na papír, vyslovit je. Vyslovená přání se najednou stávají skutečností, pojmenované strachy přestávají nahánět tolik hrůzy... Funguje to ale jen ve chvíli, kdy je dopis psaný upřímně, s pokorou a láskou. Zkuste to. Je to nesmírně očišťující a úlevné. (Vlastně jsem pochopila, proč si někteří z nás píší deníky vděčnosti...) O tomhle všem jsme mluvily před rokem s Maruškou Doležalovou. Herečkou a před Vánoci vyčerpanou maminkou malinkých dětí. Chtěly jsme se navzájem ujistit, že v tom nejsme samy. Že Vánoce a dlouhá zima v sobě nenesou jen stres unavených matek. A tak jsme to udělaly!

Ukázka z úvodu knížy Dopisy Ježíškovi

Požádaly jsme slavné lidi, herečky a herce, zpěvačky, spisovatelky a spisovatele, influencerky, jestli by si s námi nechtěli zahrát hru na Ježíška. Přesvědčily jsme je, že je to snadné, že stačí napsat dopis. Ty dopisy jsme pak sebraly a díky nakladatelství Portál se povedlo je vydat v krásné vánoční knížce, která pohladí po duši. Přesně tak, jak jsme si to s Maruškou vysnily... I o tom se můžete dočíst v naší předmluvě. Hra na Ježíška v podobě 100,- Kč na charitu z každé prodané knížky se v té záplavě krásných textu postupně vytratila. Dárkem je totiž ta kniha sama o sobě. Pro nás. Pro vás. Pro každého, kdo ji bude číst a bude chtít vidět, že otevřít srdce je těžké, ale krásné. 

 


Do knížky přispěli samí úžasní lidé! Jejich mnohdy velmi osobní dopisy vás pobaví i dojmou, rozesmějí i rozpláčou. Poznáte je všechny? Jsou důkazem toho, že Ježíškovi opravdu může napsat každý! Muž, žena, maminka i babička, Čech, Slovák, Polák a nebo třeba i vážený židovský spisovatel. ❤ Čí dopis by vás nejvíc zajímal?

A co vy sami, zkusíte to? A pokud raději čtete, než píšete, pořiďte si tuhle krásnou knížku plnou dopisů, které vám zvednou náladu. Kupte ji sobě, nebo někomu pod stromeček a udělejte dvojitou radost. Přispějete totiž zároveň na sbírku Pomozte dětem.

Povězte o tom všem svým známým a označujte nás prosím na sítích. Knížka má své profily na Facebooku i Instagramu jako Dopisy Ježíškovi, sledujte nás a neuteče vám žádná ukázka, žádný vzkaz.

Jak to máte u vás doma? Píšou děti dopisy Ježíškovi? Věří ještě na kouzla, nebo je to pro vás všechno jedna velká lež...? Napište mi do komentáře.

Krásné Vánoce

 

Míša



Komentáře