JEŽÍŠKU, PŘINESEŠ MI MIKROSKOP?

Minulý týden dostaly naše děti mikroskop! Nejstarší si ho už nějakou dobu přál, používali ho na vědeckém kroužku ve škole a bavilo ho pozorovat všechno to maličké, co se skrývá uvnitř našeho velikého světa. Původně jsem jim ho chtěla pořídit k Vánocům, ale když nám z e-shopu INFOTO.cz shodou všech náhod (😮 vesmír snad vážně naše přání slyší!) jeden nabídli k vyzkoušení, tak jsem na to moc ráda kývla! A hned jsme ho trošku ozkoušeli a přinášíme čerstvé první dojmy - další bádání a tvoření vlastních preparátů, bude muset počkat až po návratu z výletu.

Mikroskop je určený hlavně dětem a pro ty je, myslím, naprosto dostačující - i já coby laik jsem si předpřipravené preparáty prohlídla se zájmem. Obraz je čistý a jasný, díky spodnímu podsvětlení a zvětšení až 640x mi pořád ještě nejde do hlavy... Budu si nad to muset sednout a doplnit školní mezery ve znalostech optiky 😄 (Jo, objevila jsem na blogu emotikony, tak kdyby vás to štvalo, klidně mi napište.) Tři objektivy přímo nad preparátem chápu, ale dalšího zvětšení dosáhnete, když vytočíte okulár na maximum - to se ke mně ve škole nějak nedoneslo...


Součástí balení je také první experimentální sada - což je super, protože máte hned co prohlížet, bez dlouhých příprav. Co všechno sada obsahuje se můžete podívat ZDE. Já jsem si pročetla knížečku s návody na přípravu preparátů a děti zatím zkoumaly, co bylo přiloženo - slupička cibule, dřevo, stonek bavlníku... Těším se, že se po návratu vrhneme na živé preparáty z kvasnic - návod tam je, kvasinky taky, tak to určitě dáme!


 Mikroskop je lehoučký, snadno ovladatelný, akorát velký, pro děti na pokusíky ideál. Ale protože jsem v tomhle oboru úplný laik, tak nemám žádné srovnání... Předpokládám, že Nobelovku s ním asi nezískáte, ale na startovní čáře k ní vám poslouží skvěle.


Tak díky za pozornost, pokračování zas někdy příště.

Míša


Komentáře