ROADTRIP (1. díl) - PLÁNY

Konečně jsme přišli na to, že se třemi dětmi už není na co čekat a je potřeba plnit si své sny teď. Nikdy totiž nebude lepší doba, ani víc peněz. Nejlepší čas na všechno, co si přejeme je právě teď. Rozhodli jsme se proto na měsíc opustit náš pražský byteček, kam jsme se před rokem nastěhovali, a vyrazit na výlet na jih. Chceme dojet k moři do Chorvatska a tam si pár dní pobýt, ale ač se to tak může zdát, to není cíl naší cesty.

CO CHCEME:
  • být spolu 
  • žít na cestách 
  • žít pomalu
  • žít lokálně
  • žít z mála a s málem
  • cílem není turismus a jeho lákadla, ale život v jeho každodennosti



KDO JSME:

Jsme 5členná rodina:

Já - Míša (34), píšu tenhle blog a jsem hlava rodiny (ha ha) - vařím a od jara také řídím auto, takže ideální čas vyrazit s ním někam do zahraničí.

H - tatínek našich dětí (36) - je v pohodě, řídí auto, sní všechno a umí spát celou noc.

K - náš nejstarší syn, 8 let, druhá třída - dostal požehnání od paní ředitelky a poveze si s sebou učivo státní školy na 4 týdny, trochu se toho vyplňování pracvních sešitů děsím, přece jenom domácí vzdělávání je potom o něčem trošku jiném... V autě neremcá, spí celou noc, umí plavat, a sní skoro všechno.


D - naše holčičí štěstí a ženský element par excellence, 4 roky - veselá, upovídaná, obětavá, náladová, v autě spí, moc neremcá, když jo, zacpeme jí pusu lízátkem, v noci chodí k nám do postele, nejí vařenou zeleninu, neumí plavat, zato se umí skvěle mazlit a rozdávat radost.

B - náš benjamínek, kluk, 13 měsíců - ještě pořád se kojí, takže i kdyby na jídlo nebylo, jeho nakrmíme. Začal chodit a je z něj neřízená střela - chvíli neposedí, padá a zkoumá. Jí už taky skoro všechno, ale často je víc jídla na něm, než v něm - vybírala jsem (nejen) proto ubytování s pračkou, abychom nemuseli vozit celou šatní skříň. V autě brečí, ale když to vychytáme, tak snad usne. V noci nespí. Rád poslouchá Bombarďáky a Kašpárka v rohlíku.


ČÍM JEDEME:

S třetím dítětem jsme pořizovali větší vůz, takže teď jezdíme Volvem V 70, kde se pohodlně vejdou tři autosedačky a má veliký kufr. Výhodou pro mě - začátečníka, co má řidičák už 15 let - je automatická převodovka, díky díky!

Rozhodli jsme se nejet cestu do Chorvatska v jednom kuse, ale rozdělili jsme ji na tři úseky. Je to naše první taková daleká cesta s dětmi autem, tak uvidíme, jak to budou zvládat. Na zabavení na cesty autem bereme - časopisy, děti mají každý svou novou motanici, hledání rozdílů,  spousty jídla, bonbony a písničky a mluvené slovo do rádia. (Tablet se nám před dvěma rokama rozbil a nový jsme nepořizovali, kdybychom ho měli, asi bychom ho vzali do auta na pohádky, ale věřím, že i pohádky z rádia budou dostačující. Navíc doufám, že dvě mladší děti většinu dlouhých cest prospí..)


KAM JEDEME:

Na celou cestu máme k dispozici 4 týdny, které si tatínek omluvil v práci. Výhodou je, že oba můžeme některé své povinnosti plnit i na dálku přes počítač. Zatím jsme rezervovali ubytování na prvních 14 dní v Rakousku, Slovinsku a Chorvatsku. Podle počasí a nálady v tlupě potom buď zůstaneme pár dní navíc u moře, nebo se budeme pomalu vracet přes Záhřeb a maďarskou Budapešť do České republiky. Bydlení jsme letos poprvé rezervovali přes Airbnb a plán je následující:

Odjezd v noci ze soboty na neděli (cca 02.00), aby všechny děti nejdelší část cesty prospaly. Příjezd v neděli ráno do Rakouska a ubytování ve městě Tauplitz. Budeme tu do do úterý. Rádi bychom se obešli bez velkých výletů v místě pobytu - auta si my i děti užijeme za ten měsíc dost, takže se těšíme na chození po okolí a výhledy na opravdové hory.


V úterý kolem poledne (tzn. na denní spaní ročního miminka) přejezd cca 3 hodiny do Slovinska. Ubytování ve vesničce Trboje u řeky Sávy, mezi Ljublanou a Kranjí, kousek od Bledu a hor. Budeme tu zase jen 2 dny, tak uvidíme, jaké výlety stihneme, samotná vesnička a řeka vypadá super, rádi poznáme lokální život. Majitel Tomi je podle komunikace na Airbnb velice ochotný a vtipný, tak se sem moc těším. V popisku k domku píše - "pokud hledáte místo, kde budete do rána pařit, tak to jste tu špatně, nelekjte se ale, když vás v noci bude budit traktor, kohouti, nebo kostelní zvony". No nezní to jako parádní idylka :).


A ve čtvrtek se snad dočkáme zlatého hřebu - moře. Opět máme naplánovanou cestu přes poledne na spaní miminka, tak snad to klapne. Vybrali jsme místo poměrně severně - na Istrii a spoléháme na to, že letošní horké a suché léto bude ještě pokračovat a budeme se moct ještě vykoupat. Budeme ubytovaní v městečku Pješčana Uvala na nejjižnějším cípu Istrie, kousíček od historické Puly. Pláže jsou tu oblázkové, což mi nakonec přijde jako výhoda, protože s miminkem baštícím písek na každém hřišti si to jinak neumím moc představit! Z bytu k pláži by to mělo být kousek.


V Chorvatsku máme zatím objednáno 10 nocí, potom se uvidí, co dál. Bereme s sebou počítač, v bytě by měla být wifi, takže další ubytování budeme vybírat až podle situace. Chtěli bychom pobýt 2 dny v Záhřebu a potom dojet ještě třeba na dva až tři dny do Maďarska. Když bude hezké počasí a dobrá nálada, pobyt u moře si prodloužíme... 

Je to naše první zkušenost s Airbnb pobyty - zatím komunikace dobrá, zaplatili jsme dopředu a hostitelé nám poslali adresu a informace k pobytu i k výletům po okolí. Až se vrátíme, napíšu, jak všechno probíhalo a jak se hostitelé tvářili na tři malé děti.

Pokud byste se taky chtěli ubytovat přes Airbnb, můžete využít naší slevovou pozvánku a získat tak kredit 725,- Kč na váš první pobyt u někoho doma :) Klikněte zde:

www.airbnb.cz/c/michaelaz1561

A to je pro dnešek všechno, máme ještě týden na přípravy, mám sepsané seznamy věcí, které povezeme s sebou, tak kdybyste chtěli taky vám je tu ukážu.
Jo, ale ještě jednu velkou novinu vám musím říct! Zatímco všechny naše ostatní dovolené, výlety a pobyty na chalupě jsem si vždycky užívala offline, tentokrát budu mít s sebou internet (a i v bytech slibují free wifi...), takže nás můžete po celou dobu sledovat na Instagramu!


Mějte se báječně,

Míša a spol.


SOUVISEJÍCÍ:

Roadtrip 2. díl - Praktické rady
Roadtrip 3. díl - Kde jsme bydleli
Roadtrip 4. díl - Hračky sbalené na cesty  
Roadtrip 5. díl - Rakousko
Roadtrip 6. díl - Slovinsko

Komentáře