ROADTRIP (2. DÍL) - PRAKTICKÉ RADY

Jsme zpátky doma z naší první (a věřím, že ne poslední) veliké cesty. Nakonec všechno vyšlo parádně - počasí bylo skvělé, nikdo nemarodil, peníze stačily, takže jsme byli mimo domov opravdu bez jednoho dne 4 týdny! Jak jsme se měli jste mohli sledovat na našem Instagramovém profilu, kam jsem denně dávala info, že jsme v pořádku. Časem určitě dám i do článku průběh naší cesty a fotky z velkého foťáku, až se jimi prokoušu - máme jich přes 3000! Nejdřív vám ale dám několik praktických informací, které by vás myslím mohly zajímat. Třeba to, že jsme za měsíc cestování na vlastní pěst neutratili víc, než za týdenní dovolenou u moře s cestovkou pro 5člennou rodinu! Ale pěkně popořádku.

CESTA - KUDY KAM?

 Za 4 týdny jsme ujeli 2100 km, navštívili 4 země a bydleli postupně na 7 různých místech. Byla to první cesta s dětmi (7, 4 a 13 měsíců), takže jsme se trochu báli, jak to budou v autě zvládat, ale bylo to úplně bez problémů!


Plánování trasy vycházelo z tohoto:
  • nechceme jezdit v noci - i my se potřebujeme vyspat, já jsem řidič začátečník, kdyby se na cestě cokoliv stalo (děti nespaly a potřebovaly pauzu, defekt...), jak to budeme řešit uprostřed noci v cizí zemi?
  • batole spí přes den 1-2 hodiny 
 Z toho nám vyšlo, že přes den zvládneme cca 3hodinové přejezdy a podle toho jsme naplánovali zastávky. Chtěli jsme dojet na jih Istrie, což je z Prahy přibližně 10 hodin - my to jeli 5 dní a stálo to za to :)

Co zjistit před cestou:
  • ceny benzínu/nafty - kolik stojí pohonné hmoty v zemích, kterými jedete, a kde se vyplatí natankovat. My brali plnou doma a pak až v Chorvatsku, kde byly ceny podobné jako u nás.
  • dálniční známky - Rakousko a Slovinsko má dalniční známky jako u nás (nalepíte na přední sklo, POZOR musíte je mít nalepené už při přejezdu hranice, která je na dálnici, takže pořídit předem). V Chorvatsku se platí mýtné podle kilometrů, které po dálnici ujedete (je dobré mít u sebe chorvatské kuny v hotovosti, nebo drobná Eura). Maďarsko a Slovensko má online registraci SPZ, takže jen zaplatíte přes net a jedete.
  • tunely - v Rakousku, Slovinsku i Chorvatsku jsme po cestě měli tunely, za jejichž průjezd se platí. Některé pro nás byly zbytečné, tak jsme je objeli po silnici (je to delší třeba jen o 10 minut a navíc máte krásné výhledy na Alpy...), jiné jsme zaplatili.
 Cestovní tip: Neplánujte trasu podle kilometrů, ale podle času! Když máte v autě miminko, je hra o čas nejdůležitějším faktorem klidné jízdy. Cestu 200 km dlouhou ujedete po rakouské dálnici do dvou hodin, ale po okreskách to může být až dvojnásobek! Používali jsme plánovač tras na mapy.cz a na mapách Google.

BYDLENÍ

Podle toho, kolik kilometrů jsme v dané oblasti schopni ujet za cca 3 hodiny, jsme si vytipovali lokality, kde jsme hledali ubytování. Požívali jsme Airbnb a jsme opravdu spokojení! Až na jeden byt, který byl sice blízko centra, ale hooodně špinavý, jsme měli štěstí na krásné bydlení. Můžete hledat podle mapy, takže přesně víte, kde se bydlení nachází. První tři místa jsme měli zaplacená dopředu - můžete si o nich přečíst v prvním článku téhle série - další tři jsme hledali až v průběhu cesty. O bydlení přes Airbnb bude samostatný článek i se všemi "našimi" byty a odkazy.

Ubytovací tip: Na Airbnb jednoduše vyhledáte lokalitu a přes filtry si najdete byt, který potřebujete. My jsme si filtrovali wi-fi a pračku, protože s miminkem bych bez praní měsíc nevydržela. Také si zjistěte, jestli jsou v bytě k dispozici ručníky a spotřební věci jako toaletní papír nebo jar na nádobí - ušetří vám to místo v kufru.


BALENÍ

V pěti lidech jsme se v pohodě vešli do kufru auta, a to ještě půlku zabíral kočárek, jídelní židlička a trvanlivé potraviny. Poprvé jsme otestovali balení do krabic a nedám na to dopustit. Do kufru auta se nám úplně na centimetr přesně povedlo vyskládat 5 velkých průhledných Ikea krabic vedle sebe, takže nám vznikla opět rovná plocha, na kterou teprve přišly kufry a kočárek.

Veškeré oblečení pro 5 lidí (včetně 4 velkých osušek) se nám vešlo do dvou kufrů. Neskladné věci jako boty, učebnice, knihy, hračky, hygienu, lékárničku, plínky, počítač a potraviny jsme dali do krabic. Protože píšu o cestování s dětmi, jeden díl seriálu jsem věnovala i sbaleným hračkám - můžete si ho přečíst ZDE.

Snažili jsem se zabalit co nejefektivněji a pokud možno minimalisticky. Každý jsme měli spodní prádlo na 7 dní, softshellové kalhoty a bundy, jednu mikinu, dvě teplejší trika s dlouhým rukávem, 4 trička nebo dílka s krátkým rukávem, jedny slušné kalhoty dlouhé (nebo legíny), dvoje kraťasy nebo sukně, my holky ještě dvoje šaty, každý dvoje plavky a pyžamo. Plus každý nepromokavé boty, tenisky, sandálky a přezůvky.

Balicí tip: Jestli máte v plánu na cestách prát, myslete na to už doma a zabalte takové oblečení, které snadno vyperete v jedné várce. Nevozte výrazné červené věci, a ani bílá barva není dvakrát praktická. Bude se vám i lépe kombinovat, cona sebe, když všechno se bude hodit ke všemu. ;) 

 

JÍDLO

Vezli jsme s sebou dvě krabice trvanlivých potravin - příště bych to už asi neudělala. Věděla jsem, že si budeme vařit sami, rychlovky, jednoduchá jídla. První nákup jsme plánovali až do Chorvatska, což znamenalo vyjít ze zásob 6 dní. Na to by stačila krabice jedna. Vezli jsme těstoviny, rýži, polévky, kaše, kafe, čaje... Všechno tohle si můžete v klidu koupit na místě. V Chorvatsku jsou ceny přibližně stejné jako u nás. Určitě se vyplatilo mít skleničky s jídlem a večerní kaše pro miminko, potom také instantní kaše pro nás, vezli jsme si balík ořechů a sušeného ovoce, domácí marmeládu a pečivo na prvních pár dní.
Velké nákupy jsme pak dělali v Lidlu nebo Tescu, menší v místních krámcích a v Chorvatsku je nejlepší nakupovat čerstvé potraviny na trzích - ovoce, zelenina, maso, sýry vše od místních farmářů a za dobré ceny.

Jídelní tip: Pokud cestujete s dětmi, je domácí vaření nejlepší způsob, jak předejít stresu z toho, že nebudou chtít cokoliv jíst. Ve všech zemích, které jsme projeli je Tesco, Lidl a Kaufland - my jsme nakupovali v Lidlu, protože ho máme rádi i doma - nakoupili jsme vždy to, co děti jedí, navíc díky unifikovaným prodejnám vím, kde co hledat, takže jsme nebloudili a i velké týdenní nákupy jsme měli rychle za sebou. 

CENA - KOLIK NÁS TO VŠECHNO STÁLO?

Tak na kolik že nás to celé vyšlo? K mému překvapení to nebylo o moc víc, než dovolená na týden s cestovkou... Měli jsme veškerý komfort vlastního bydlení, měli jsme s sebou auto, díky kterému jsme se mohli snadno přepravovat. Ubytování jsme platili předem na účet, další útraty byly za naftu a jídlo, plus nějaké vstupy, dárečky, památky... Suma sumárum to vyšlo takhle:

Ubytování přes Airbnb - 31.500,- Kč

Nafta + dálniční známky - 6.000,- Kč

Hotovost + výběry z bankomatu + nákupy kartou - 19.500,- Kč

To je celkem 57.000,- Kč 

(za 4 týdny na cestách se vším všudy ve dvou dospělých a 3 dětech).


A to je pro dnešek vše, mám naplánováno celkem 7 článků, v dalších se dozvíte mimo jiné, co jsme celé dny dělali a jaké jsme měli s sebou hračky, nebo jak jsme zvládali školní povinnosti. A taky vám ukážu všechna naše ubytování včetně odkazů, abyste tam mohli jet taky ;)

Mějte se báječně

Míša

Komentáře