ROADTRIP (5. DÍL) - RAKOUSKO - TAUPLITZ

Pátým dílem seriálu se konečně dostávám k popisu jednotlivých míst, která jsme navštívili - už bylo na čase! Prázdniny jsou tu a třeba i vás inspiruje náš výlet vyrazit letos na dovolenou trochu jinak. Nehonit se, zpomalit a jít třeba v Rakousku namísto drahého aquaparku se spoustou atrakcí jen tak do lesa. Že to můžete i v Čechách? Jo.

Ale pěkně od začátku. S celou cestou jsme počítali na měsíc, ale bydlení jsme měli předem zamluvené jen na prvních 14 dní, první tři Airbnb byty - Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko. Byli jsme připraveni plány kdykoliv změnit, jet dál na jih, udělat ohruh, nebo se i vrátit, kdyby k tomu byly důvody... S malými dětmi nikdy nevíte! A je pravda, že jsme si na společný cestovní režim museli zvyknout a najít systém, jak to přežít v pohodě.


Rakousko - 16.-18. září 2018

Vyrazili jsme nad ránem - asi ve tři hodiny v noci jsme přenesli spící děti do po střechu naloženého auta a vyrazili směr Rakousko. Cíl byl městečko Tauplitz, jeli jsme z Prahy přes České Budějovice a před sedmou ranní jsme zastavili v městečku Liezen na snídani a procházku. Děti jsme oblíkli do softshellu, protože v horách byla už zima (bylo 16. září). Liezen je malé podhorské městečko, kde v centru mají louky. Potkali jsme jich několik, byly ohraničené a všude byly cedulky, že jsou to květinové louky, aby včelky a ostatní hmyz měl co jíst! To mi přišlo krásný a vím, že letos se o to pokouší i mnohá místa v ČR.


Ubytování jsme měli zamluvené ve vesničce Tauplitz - je to tahle budova. Jak jsme později zjistili, je to bývalý hotel a dnes si tu lidé pronajímají byty (i Češi) a nabízejí je na Airbnb, nebo sem sami jezdí párkrát do roka na dovolenou. Příroda v okolí je nádherná. A v zimě se tady určitě dobře lyžuje!
Součástí pronájmu byl i bazén a sauna s výhledem, toho se děti nemohly nabažit! (Více o ubytování ZDE.)


Přes den jsme ho měli sami pro sebe...


V městečku je hřiště, restaurace, pekárna a obchůdek se smíšeným zbožím. Nic z toho jsme nevyužili, protože jsme měli z domu nabeleno jídlo na celý první týden. O tom, co jsme vezli a jak jsme plánovali a taky kolik nás to stálo, si můžete přečíst TADY.


 My jsme si nejvíc užívali první dny bez školy a povinností. Třeba jsme hodinu leželi na poli a pozorovali hory, mraky, krávy... A taky jsme velice rychle přišli na to, že jediný denní spánek našeho miminka je potřeba využít doma (spí před obědem cca 90 minut) - dát si kafe, uvařit, udělat pár stránek do školy, nebo si něco vyrobit... Tenhle režim nám nakonec zůstal po celou dobu výletu a bylo to fajn. Všichni jsme věděli, co nás čeká, dokázali jsme věci rozplánovat a bylo to zkrátka v klidu. Ráno jsme chodili na malé procházky po okolí, pak spánek, vaření, škola, oběd a odpoledne velký výlet s návratem až na večeři.


V okolí Tauplitzu jsme našli krásné horské jezero Spechtenseee. Je maličké, celé se dá v pohodě obejít, na spoustě míst posedíte, děti si mohou pohrát v lese. My jsme měli štěstí a na molo zrovna přišel mladík z nedaleké restaurace chytat ryby... Nahodil, chvíli počkal a vytáhl rybku, zopakoval to třikrát a zas šel... Seděli jsme na lavičce, děti koukaly a pobíhaly kolem, okolní hory se odrážely v hladině - prostě idylka prvního výletního dne, kterou jsme si dokázali užít!!!


 V Rakousku všude myslí na děti - i kolem jezera byly cedulky s ptáky, kteří tu žijí a pak dřevěná zvířátka na louce. Jestli chcete víc tipů na Rakouské Alpy, určitě koukněte na stránky S dětmi v báglu - Jana má Alpy prochozené a dala dohromady obsáhlého průvodce pro rodiny s malými dětmi.


 A poslední den jsem se vydali pěšky k vodopádu na řece Grimming, najdete ho v mapě severovýchodně od Tauplitz. My jsme vyrazili s kočárkem, ale museli jsme ho poponášet a nakonec jsme ho nechali v lese a poslední kousek jsme nesli prcka v náručí - takže příště s nosítkem!!! Ale stálo to za to! Možná to bylo tím, že to byl náš první alpský vodopád, ale to místo se nám zdálo fakt úžasné. Ukryté v lese, nikde nikdo (bylo po sezoně, ale i tak se pak s námi střídala jiná rodina), voda průzračně čistá a strašně ledová - viz úvodní foto článku.


 Strávili jsme tu celé odpoledne, malí zkoumali kamínky, starší vodu a popadané stromy.


 Není kam spěchat. Máme před sebou měsíc na cestě...


Míša


Roadtrip 1. díl - Plány
Roadtrip 2. díl - Praktické rady
Roadtrip 3. díl - Kde jsme bydleli 
Roadtrip 4. díl - Hračky sbalené na cesty
Roadtrip 6. díl - Slovinsko

Komentáře

  1. Moc pěkný článek, čtu celou sérii, jste skvělí, těším se na další díl. Já říkám, že největší bohatství je spokojená a šťastná rodina. Zní to jako fráze, ale člověk se kolikrát musí hodně zamýšlet a pracovat na sobě, aby to tak bylo. Hodně štěstí, Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Šárko, a naprosto s vámi souhlasím! <3 Míša

      Vymazat

Okomentovat

Děkujeme za váš komentář :)