ROADTRIP (4. DÍL) - HRAČKY SBALENÉ NA CESTY

Sbalit na měsíc do auta dva dospělé a tři děti, z toho jedno sotva roční s kočárkem, mi napoprvé zabralo celkem dost plánování. Základní info, co jsme měli s sebou si můžete přečíst v předchozím článku (ZDE). Balili jsme dost minimalisticky, s oblečením jsme se potřebovali vejít do dvou kufrů - na teplo i na zimu, na sluníčko i deště (přece jenom koncem září Alpy a koncem října Budapešť - to už žádná velká horka nejsou). Na hračky pro děti byla vyčleněná jedna krabice - tam se muselo vejít vše, včetně počítače, učení na měsíc a knížek.

*** 4 PRAVIDLA BALENÍ ***

Je dobré myslet už při balení na to, jakou dovolenou chcete a na jak dlouho jedete. Bereme v úvahu tyhle 4 oblasti:
 
1. Minimalismus - auto (kufr) není nafukovací
2. Univerzálnost - bereme věci, které se dají využít na víc různých způsobů
3. Společně strávený čas - co nás baví dělat společně?
4. Většinu času budeme venku!


Do auta jsme zvolili krabicový systém, který se ukázal být naprosto skvělý! Všechno jsme měli po ruce, přehledně rozdělené. Na krabice přišly ještě dva kufry s oblečením a kočárek. Zábavní krabice je ta vzadu uprostřed.


Největší starost jsem měla o zábavu v autě. Přece jenom to byla naše první takhle dlouhá cesta, tak jsem nevěděla, jak budou děti přejezdy zvládat. Trasa byla naplánovaná na maximálně 4 hodiny cesty. Těchto dlouhých přejezdů bylo celkem sedm. (Plán cesty je tady.) Z toho dva přejezdy děti prospaly, ostatní jsme jeli ve dne a tak, aby alespoň chvíli spal ten nejmladší.
Do auta jsme měli hodně časopisů, vodní malování, motanice, hledání rozdílů a malého detektiva. Pak taky pohádky a písničky na poslouchání z přehrávače.
Povídali jsme si, hráli slovní fotbal, počítali auta, pozorovali krajinu... Nakonec všechny cesty proběhly hladce!


Na samotný pobyt si hračky vezla jen Dodo - nabalila si kufřík od Pikle, do něj přidala dvě malé panenky, poníka a všude, kde jsme bydleli, si mohla vybalit svůj malý svět. Během měsíce jsme bydleli na sedmi různých místech (více o bydlení ZDE), pro naši holčičku bylo to stěhování nejtěžší, potřebovala nějaký pevný bod, svoji jistotu a kufřík byl to nejlepší, co jsme pro ni mohli udělat! V každém bytě si našla skříňku nebo poličku, kde mohla svoje panenky vybalit a ponořit se do hraní.


Kromě kufříku s hračkami jsme měli spoustu kreativního materiálu a velké díky za něj. Papíry, fixy, akvarelové pastelky (!), lepidlo, nůžky, samolepky a několik předpřipravených kreativních sad a taky dva staré časopisy, ze kterých vznikaly výborné koláže. To byl skvělý tah - když Kris vytáhl na hodinu učení, Dodo s námi u stolu tvořila.


 TIP PRO TVOŘIVÉ DUŠE: Až pojedete k moři, zabalte do kufru akvarelové pastelky! Určitě nebudete litovat, mají krásné syté barvy a dají se rozmývat! My jsme si je nosili i na pláž - malovali jsme s nimi na bílé oblázky i na sebe.
 S pastelkami hravě vytvoříte třeba piškvorky:


Nebo variaci na vyprávěcí kostky - pomalujete pár kamínků jednoduchými obrázky a pak losujete a vyprávíte příběh. Taky jsme si s nimi popsali kamínky celou abecedou a skládali naše jména. Nebo můžete počítat. To je výhoda toho, když se nemusíte učit v lavici - školu si uděláte zábavnou formou kdekoliv se vám to bude líbit...


 No a když chcete, aby děti chvilku odpočívaly, můžete jim malovat na záda... Nebo ony vám. :)


 Další část krabice zabraly knížky - naše, ale hlavně dětské. Doporučuju nějakou univerzální básničkovou, která se líbí všem, třeba Mistr sportu skáče z dortu, nebo my jsme měli s sebou Pohozené kšandy kamaráda Standy. No a pak každý něco pro sebe na dlouhé večery... Pro dospěláky je fajn čtečka a pro děti jsme měli v mobilu aplikaci Booko, kde je načtená spousta dětských knížek.


A to je vlastně z hraček všechno! Kufřík, taštička s výtvarnými potřebami a knihy! Věděli jsme, že většinu času budeme trávit venku, no a tam už se děti zabaví s čímkoliv! Na pláž jsme vezli ještě tyhle skvělé mističky z Agátina světa - ty byly super, protože zastaly spoustu funkcí. Dalo se s nimi nabírat písek, nabírat voda, mohlo se hrát na vaření, servírovat jídlo, nebo dělat bábovky, zmrzliny... Jsou tři, každá je jinak velká a mají v sobě různý počet dírek - nekonečná zábava!


Děti měly s sebou brýle, šnorchly a ploutve, nafukovací balon a vlastně ještě jedny plážové karty. Ty byly taky fajn, protože jsou z plastu, tedy v podstatě nezničitelné. Je to postřehová hra pro celou rodinu, takže další příležitost, jak udržet děti chvíli na dece!


Pár plážových vychytávek závěrem!

Řešili jsme opravdu každé volné místo v kufru auta, takže jsme velice ocenili výrobky od Ticket to the moon - koupila jsem jejich plážovou deku a hamaku a využili jsme oboje na maximum. Je to z tenkého a lehkého ale zároveň pevného materiálu, takže to skoro nic neváží a složí se to do malé taštičky. 


Hamaka je ze stejného materiálu jako deka, taky se složí do balíčku o velikosti ledvinky kolem pasu. Měli jsme ji nataženou na terase v bytě v Chorvatsku, kde jsem strávili nejdelší část naší cesty.


 A ještě jeden tip - plážový stan, dočetla jsme se o něm u Růženky na 3dmamblogu, že je dobré ho mít - dělá stín, chrání proti větru, můžete v něm nechat věci a nebo spát mimino. Takže za nás taky dobrá věc!


Jo a ten trik s penězma a dokladama schovanýma v plínce znáte, ne? Kvůli tomu snad budu vozit s sebou plíny, i když už nebudeme mít žádné plenkové děti!

Venku děti hračky nepotřebují, a proto to mám tak ráda! Házely si kamínky, běhaly po pobřeží, dováděly ve vodě, hledaly kraby a jiné potvůrky, nebo se vždy a všude najde nějaké hřiště... Ale nejlepší hřiště je příroda sama. Skály, stromy, kopce, voda... Co víc si přát!

Tak snad jen - na podzim znovu vyrazit...


Míša a spol.


DALŠÍ ČLÁNKY Z CESTY:

Roadtrip 1. díl - Plány
Roadtrip 2. díl - Praktické rady
Roadtrip 3. díl - Kde jsme bydleli
Roadtrip 5. díl - Rakousko
Roadtrip 6. díl - Slovinsko
 

Komentáře