ROADTRIP (3. DÍL) - KDE JSME BYDLELI

Na tenhle článek se moc těším - pokaždé, je to totiž tak napínavé, když se jdete podívat do nového bytu! Jestli bude opravdu takový jako na fotkách, jestli tam bude dost místa a jestli tam budou hrnce a varná konvice... Bydlet přes Airbnb jsme zkusili poprvé a teda za mě pecka! Je to taková svoboda. Ukážu vám tady všechny byty, které jsme vystřídali.



Jak jsme bydlení hledali: 
  • Jak jsem psala už v předchozím článku, měli jsme cestu rozplánovanou přibližně po třech hodinách a jako finální místo pobytu, kam se chceme dostat, byl jih Istrie.
  • Vyznačili jsme si oblasti, kam jsme schopní za tři hodiny dojet, a v těchto oblastech jsme hledali na Airbnb, které umožnuje přímo hledání v mapě, takže to bylo jednoduché.
  • Hledali jsme byt pro 2 dospělé, 2 děti a 1 batole.
  • Na každý pobyt jsme měli vypočítaný přesný termín, protože jsme chtěli dojet k moři co nejdříve, takže jsme vyhledávali i podle obsazenosti.
  • Při hledání bydlení můžete použít také filtry vybavení, které hostitelé nabízí. Wifi připojení už je téměř standard ve všech bytech (ne vždy ovšem funguje stejně jako komunikace s majitele, jak jsme si také vyzkoušeli). Kromě wifi, kterou potřebujeme k práci, jsme filtrovali hlavně pračku, a ve velkých městech vlastní parkovací stání.
  • A v neposlední řadě jsme vybírali podle ceny - která byla v mimosezoně o něco nižší. Hostitelé většinou nabízejí také slevy při dlouhodobějším pobytu. Všímejte si také dodatečných poplatků za úklid a služby hostitele. My jsme koukali po bytech v cene kolem 1000,- Kč za noc, ale našli jsme i za 500,-.
  • Každý byt a každý hostitel mají v popisku veřejné hodnocení od lidí, kteří zde už bydleli, a také komentáře, které vám velmi pomohou s výběrem toho nejlepšího právě pro vás. 
https://www.airbnb.cz/c/michaelaz40?currency=CZK


1. ZASTAVENÍ - TAUPLITZ - RAKOUSKO
2 noci

První zastávka na tři dny nám vyšla do rakouských Alp. Podle fotek se nám líbil výhled na hory a palandová široká postel pro děti (na které jsem nakonec dole spala já s prckem, ale o tom třeba někdy jindy...). Taky bazén jako bonus zněl víc než příznivě - za tu cenu! 


 Dmluvili jsme se s majitelem na 11:00 hodin, místo jsme podle navigace našli bez problémů. Tamáš mluvil anglicky je trošku, já zas trochu německy, ale dali jsme to dohromady :) 
Byt byl dvoupatrový - krásný, čistý, s velice dobře vybaveným kuchyňským koutkem a s božím výhledem.V patře potom byly dvě ložnice a druhá koupelna.


Součástí pronájmu byl i vstup do bazénu a sauny! Což jsme využili každý den, protože ty výhledy byly prostě boží! A přes den jsme byli v bazénu sami.


2. ZASTAVENÍ - TRBOJE - SLOVINSKO
2 noci
Airbnb: Scout cottage

Další zastávka nám po třech hodinách vyšla do oblasti Bledského jezera ve Slovinsku. Obrovskou náhodou jsem našla místo, které jsem si zamilovala už z fotek a popisku na Airbnb. Byl to domek na vesnici, kde turistu nepotkáte a kde vás budí traktory a kostelní zvony - není to místo pro každého, ale pro nás to bylo skvělé! Majitel Tomi je upovídaný a velice starostlivý, napsal nám předem několik emailů, na svém profilu má spoustu tipů na výlety po okolí, osobně nás přivítal a my ho pohostili dýňovou polévkou na jeho zahradě. :)


V nájmu jsme tu měli celý domek, který je určený primárně pro setkávání mladých skautů, ale když ho nevyužívají, nabízí ho jako přívýdělek na Airbnb. Celkem se tu vyspí asi 15 lidí! Tomu je přizpůsobená i prostorná kuchyň, kde je všechno vybavení, na které si jen vzpomenete, včetně presovače, toustovače, několika mixérů a vývrtky na víno - vše pečlivě označeno a popsáno.


Spí se na palandách, nebo na dvojlůžku, které je v patře, případně na matracích na zemi, kdyby vám 10 míst nestačilo. Náš nejstarší spal třeba na peci! My měli teplo i tak, ale prý je plně funkční a v zimě se v ní dá topit a skauti si tu pečou chleba nebo domácí pizzu. To musí být teprve super!


Vesnička se nachází mezi Ljublanou a Bledským jezerem (30 minut tam i tam) kousek od dálnice. Určitě se sem budeme chtít ještě vrátit!

3. ZASTAVENÍ - PJEŠČANA UVALA -  CHORVATSKO
10 nocí
Airbnb: Ana beach app

Tady jsme strávili největší část výletu - u moře, na jihu istrie, co by kamenem dohodil od krásné historické Puly. S výběrem tohoto místa jsem si dala obzvlášť záležet, protože jsem věděla, že tu budeme trávit víc času, než při krátkých přejezdech.

 A povedlo se! Byteček to byl opravdu parádní - veliká společná místnost s kuchyňskou linkou, velikánským jídelním stolem a pohodlným, prostorným sezením...


 ... k tomu dvě ložnice a veliká terasa, na kterou se nám povedlo přivázat i hamaku, kterou jsme měli s sebou. Kdyby ještě měla výhled na moře, bylo by to super TOP. Nicméně k pláži to bylo 100 metrů cestičkou mezi dalšími vilami, takže paráda!


Kluci si vyhlídli jednu nejteplejší noc a spali dokonce venku - v hamace a na gaučíku :)


Byt byl v prvním patře rodinného domku a měl samostatný vchod. Dole bydleli rodiče hostitele z Airbnb a tatínek nám ochotně radil, kam na výlety, a krásně se o nás staral, i když neuměl slovo anglicky. Dostali jsme také cestovní postýlku pro miminko, takže to byla paráda. Tohle místo doporučuju všema deseti!

Přímo ve vesnici byl malý obchod s potravinami a na pláži 3 restaurace a bar. Na větší nákupy a na trh jsme jezdili do Puly, asi 10 minut autem.

4. ZASTAVENÍ - UMAG - CHORVATSKO
5 nocí
Airbnb: Casa Mura

V tuhle chvíli jsme se rozhodovali, kam dál, jestli zůstaneme u moře, nebo se pomalu budeme vracet... A protože jsem neustále kňourala, že jsme si neužili výhledů na západ slunce nad mořem, přestěhovali jsme se ještě na 5 dní na sever Istrie, k samým chorvatsko-slovinským hranicím do historického města Umagu. Domek stál přímo v přístavu. Ale měl tak hustou zahradu, že na moře stejně nebylo vidět 😄


 Byt se nacházel v prvním patře starého domu se zahradou a k bytu patřila terase po celé jeho délce. Vybavení tu bylo starší, ale plně funkční, a cena za tento pronájem byla opravdu velice výhodná. To pak přehlídnete i trochu umaštěné příbory, nebo v noci vrzající okenice...


Jedna z ložnic byla zařízena moderním dvojlůžkem a velkou skříní, druhá starožitným nábytkem. Dostali jsme i postýlku pro miminko. Krom toho tu byla kuchyň a obývací pokoj.


Hned před domem bylo moderní dětské hřiště, promenáda přístavem a do samotného centra městečka na výbornou zmrzlinu to bylo pěšky 5 minut. V Umagu jsou také supermarkety a skvělý trh s čerstvou zeleninou a ovocem.
(Mimochodem, pokud tohle "harcování" není váš šálek kávy - není žádná ostuda jet na dovolenou s cestovkou! Je to pohodlné a nemusíte se o nic starat. Jestli chcete opravdu jen na týden vypnout a vypustit děti v Chorvatsku na pláž, koukněte třeba TADY.)



5. ZASTAVENÍ - ZÁHŘEB - CHORVATSKO
3 noci
Airbnb: odkaz už nelze dohledat (asi se byt právě nenabízí nebo je dlouhodobě pronajat) - bylo to v ulici Kralje Zvonimira

Přesunuli jsme se do vnitrozemí a chtěli jsme vidět Záhřeb. Našli jsme poměrně levný byt kousek od historického centra, který nabízel také vlastní parkovací místo, wifi, pračku a vanu s whirpoolem. Hostitel nabízel tenhle byt nově, měl jen dvě předchozí hodnocení a ta říkala, že "v pohodě". Rozhodovali jsme se mezi dvěma byty a nakonec zvítězil tenhle kvůli blízkosti centra, kam se dalo v pohodě i s dětmi djít pěšky.

Po příjezdu jsme ale litovali... Byt byl opravdu špinavý! Nejsem žádná citlivka, dokážu hodně věcí přejít, ale to, co jsme našli tady bylo i na mě silný kafe... Majitel tvrdil, že tu nebydlí, ale skříně měl nacpané k prasknutí svými naházenými svršky, umyvadlo poplivané zubní pastou, v pračce jsme našli plíseň a vypínačů jsem se štítila dotknout...


Byt jako takový by byl moc pěkný s trochou péče - 3 veliké průchozí místnosti, kuchyň a koupelna. Ale nádobí jsme si museli nejprve umýt, než jsme ho mohli používat, ručníky na nás čekaly dva a stejně jsme radši používali svoje a na postelích nebyly peřiny, jen tenký přehoz. Jediné, co tu fungovalo bylo topení, takže zima nám nebyla... Ale wifi jsme nerozchodili a vana nám po zapnutí bublinkového módu vytekla na podlahu... Parkovací místo znamenalo podivný plácek na konci vnitrobloku u samého plotu, kde (podle majitele) už neplatily parkovací zóny...

Tohle místo rozhodně nedoporučuju!

6. ZASTAVENÍ - BUDAPEŠŤ - MAĎARSKO
2 noci
Airbnb: odkaz už nelze dohledat (byt se právě nenabízí nebo je dlouhodobě pronajat) - bylo to v ulici Dohány, hned naproti synagoze

V hlavním městě Maďarska se nám podařilo najít úžasný byt v samotném centru - hned vedle největší evropské synagogy! V ceně bylo i parkovací místo v podzemní garáži, což je v centru velkého města velká výhoda! Byteček byl krásný, prostorný, vybavený tak akorát. Byl tu jeden velký pokoj, kde bylo i spaní pro nás rodiče a pak jeden malý pokojík, kde spaly děti (včetně dětské postýlky). A taky dětská židlička a vanička do sprcháče - super!


Byt měl svoje kouzlo - nejen, že se tu na různých místech schovávali tihle pidimužíci, co asi připluli na ponorce, ale našli jsme tu různé milé vychytávky, od využití stoupaček jako věšáku až po tabulovou barvu na zdi... 


No ale hlavně to bylo v centru a za rohem byl známý Karavan Street Food Market, kde jsme byli pečení vaření!

 7. ZASTAVENÍ - BRNO - ČESKÁ REPUBLIKA
2 noci

A tohle už není Airbnb, cestou domů jsme se stavili u mojí sestřičky a její rodiny - bydlí v malém domečku se zahrádkou a mají velikého psa. Počasí bylo nádherné (na polovinu října), a tak nás Česko přivítalo po dlouhé cestě velice příjemně. Povídali jsme, chodili jsme do lesa a našli jsme zase ten český podzim plný barev a teplého větru (který na mě působí přes všechnu svojí krásu tak depresivně...). Děkujeme, tetičko za poslední azyl, zítra už budeme spát zase doma!


Jestli se vám některé z našich bydlení líbilo, a ještě nemáte účet na Airbnb, můžete využít náš odkaz na registraci, kde dostanete 725,- Kč jako kredit na svoji první cestu. Spousta bytů je nabízená i u nás, kdyby se vám nechtělo do ciziny. A nebo si najdete byteček, který bude vyhovovat právě vám!



Míša


SOUVISEJÍCÍ:

Roadtrip 1. díl - Plány
Roadtrip 2. díl - Praktické rady
Roadtrip 4. díl - Hračky sbalené na cesty
Roadtrip 5. díl - Rakousko
Roadtrip 6. díl - Slovinsko

Komentáře

  1. Míšo, teď pročítám tvůj článek, protože plánujeme podobný výlet a koukám, že jsme loni v Tauplitzu byli ubytovaní ve stejném ubytovaní jako vy:-) Ten bazén byl boží, hlavně ten výhled!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme za váš komentář :)