JAKÝ BETLÉM DĚTEM?

Betlém patří k Vánocům snad stejně jako stromeček, svíčky a hvězda v okně. A my jsme ho až do letoška neměli! Letos jsme si ale vyrobili hned dva! A další, o kterých jsem uvažovala, vám tu ukážu pro inspiraci, třeba ještě nějaký pořídíte nebo s dětmi vyrobíte...




Ten náš po domácku vyrobený je úplně jednoduchý! Na výrobu stačí dřevěné špachtle - my jsme použili originál od nanuků - ale koupíte i v papírnictví. A z nich jsme Herkulesem slepili stáj. Tam jsme nastěhovali malou kravičku, kolem jsme dali pár větviček a uvnitř je ještě suchá tráva, která na fotce ještě není.
Tenhle Betlém slouží jako náš adventní kalendář, takže postavičky putují svou dalekou cestu na sčítání lidu - od moře jsme si přivezli krásné bílé oblázky, očíslovali je a každý den jeden ubíráme a postavičky posouváme blíž ke stáji, kde se už brzy Ježíšek narodí...
(A krom toho dostávají děti každý den psaní z Adventního putování, a čokoládovou minci.)


Jako postavy Marie a Josefa můžete využít nějaké malé figurky - my máme dřevěné panáčky z kufříku od Pikle, ale stejně poslouží i Duplo panáčci, Igráčci, malé panenky... Najděte nějaké staré hadříky, filc, provázky a oblékněte je s dětmi tak, jak asi chodili lidé před 2018 lety.


 A jestli je tohle moc komplikované, ale přesto chcete být kreativní, mám tu pro vás horký tip na naši novinku, kterou koupíte na e-shopu Bonkido.cz. Jsou to magnetické postavičky, které tvoří betlémský základ. Můžet je dát na ledničku, různě je seskupovat (Ježíška třeba pro začátek dětem zatajit ;) ) a hlavně - můžete s dětmi snadno měnit jejich prostředí jen za pomoci papírů a barviček. Nakreslete a vystřihněte stáj, palmu, sluníčko, mrak... Nebo použijte rovnou stíratelné fixy na bílé tabule a dokreslete s dětmi celé betlémské městečko! Jo a tři krále můžete dát třeba na troubu - jako že putují fakt z daleka!
A VELIKOU VÝHODOU je, že tenhle betlém vám nezabere doma vůbec žádné místo ;)



A ještě dva kreativní návrhy mám - překližkový betlém, kde se jednotlivé postavičky dají vyndavat. Můžete ho nechat takhle přírodní, vypadá moc pěkně, ale... Když dětem půjčíte fixky, nebo štětce a vodovky, to budete teprve koukat na tu krásu a radost!


A nebo si můžete koupit klasickou vystřihovánku. K sehnání je spousta obrázků od klasiky Alše a Lady až po Lucii Ernestovou. Mně by se líbil třeba tento Veselý Betlém pro radost každého. Vystřihnete, nebo v lepším případě necháte stříhat starší děti, zohýbáte a máte hotovo!


 Milovníci puzzlíků si můžou betlémky také poskládat na obrázku od Littlebears.
 A poslední tip je na Betlém ke Kouzelnému čtení od Albi - dlouho jsem o něm přemýšlela a prý je opravdu hezky udělaný, namluvený a nazpívaný, tak pokud doma tužku už máte, tak můžete pořídit tenhle betlém, kde postavy dokonce mluví a zpívají.

Máte doma Betlém? A ajký? Atavíte ho až na Štědrý den, nebo už během adventu? Jaké tradice s ním máte spojené? Pro nás je to letos vlastně novinka, tak budu ráda za inspiraci v komentářích nebo na Facebooku.

Krásný advent v klidu s rodinou

Přeje Míša



Komentáře