SUŠENKY A PERNÍKY (NEJEN) K NAKOUSNUTÍ

Tyhle lentilkové sušenky jsem zkoušela s dětmi upéct týden před Velikonocemi - a snědli jsme je během víkendu, takže na Velikonoce uděláme ještě várku perníčků. :) Dám vám recept na obojí.






Máslové sušenky: (jestli je vás víc, použijte dvojitou dávku)


150 g hladké mouky
100 g másla
40 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 žloutek
špetka soli
trocha citronové kůry


Vše smícháme dohromady a vypracujeme vláčné hladké těsto, které necháme v ledničce cca 2 hodiny odležet. Pak vyválíme placku jako o Vánocích, ale pozor, nespleťte si tvary! My jsme použili panáčky (z IKEA) a kolečka, která jsem pak něžně prsty přimáčkla do tvaru vajíček (jak se mi to povedlo můžete vidět na úvodní fotce :) ). 


A zkoušeli jsme poprvé sušenky ozdobit lentilkami - děti to moc bavilo, dokonce i ten nejmenší chvíli spolupracoval! Lentilky jsme zatlačili ještě do syrového těsta (doporučuju vyválet trochu silnější placku) a pak jsme sušenky upekli v troubě předehřáté na 180 °C - asi 10 minut, podle tloušťky těsta, ale ke konci začaly už lentilky trochu praskat.


Stejným způsobem můžete ozdobit i perníčky! Můj nejoblíbenější recept je:

Perníčky: (jestli je vás víc, použijte dvojitou dávku)

200 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
30 g másla
1 vejce
1 lžíce medu
1 lžíce perníkového koření
1/2 lžičky jedlé sody

Vypracovat těsto, nechat odstát, vykrájet, ozdobit a péct cca 10 minut na 180 °C.

Foto a perníčky od Veroniky Fryčové - děkuji :)
Vloni jsem z těchto perníčků dělala i závěsné ozdobičky na větvičku plněné rozpuštěnými bompary. Kdybyste to chtěli vyzkoušet, dám vám sem odkaz na NÁVOD.


My se letos ještě chystáme modelovat velikonoční dekorace ze slaného těsta. Recept na něj najdete v TOMHLE článku spolu s receptem na domácí samotvrdnoucí hmotu. Tak třeba ho využijete s dětmi také.

Hezké a sladké svátky


Míša


http://www.bonkido.cz/puzzle/ptacci-z-nasich-krmitek/


Komentáře