DUHOVÁ FYZIKA PRO DĚTI

Tahle duha krouží po internetu už nějaký ten pátek, a u nás se po Velikonocích konečně objevily Skittlesky! Jsou na tenhle pokus nejlepší, protože jejich barevná poleva je jen z cukru a potravinářského barviva - mňami...!




JAK NA POKUS
Barevné bonbony vyskládejte na talíř do kroužku - pro první seznámení s tím, co se stane, dejte barvičky tak, aby se střídaly a nebyly vedle sebe dvě stejné. Kroužek nemusí být přes celý talíř.


 Poté nalijte do prostřed kroužku vodu (rozteče se po celém talíři, to je v pořádku).


A čekejte asi 20 vteřin, než se začne něco dít...


POZOROVÁNÍ
Nejmenším dětem bude stačit ten wow efekt! Krásná duha vznikne během chvilky a ty Skittles barvičky jsou fakt krásně syté! 
  •  TIP 
Pro pozorování můžete na druhé kolo vyzkoušet rozmístit bonbonky s nějakým záměrem. Třeba použít jen žluté, červené a modré a pozorovat je, jak se barvy míchají a vznikají nové. Nebo je rozmístit tak, aby vznikl nějaký obrazec...


 Malé děti si budou určitě chtít vyzkoušet barvičky promíchat - nechte je zkoumat. Zapojení dalších smyslů, nejen zraku, rozvíjí jejich myšlení, představivost, předvídavost a spoustu dalšího (jestli vás to zajímá, nakoukněte do našeho seriálu o "messy play"). Dokážete zapojit všech 5 smyslů? Zrak, hmat, čich, chuť a sluch?


VYSVĚTLENÍ 
Se staršími dětmi (úměrně jejich věku a předchozím zkušenostem a vědomostem) si můžete povídat o tom, co se na talíři vlastně děje. Než začnete cokoliv sami vysvětlovat, zkuste to otázkami.
* Proč myslíš, že se ty barvičky uvolnily?
* Proč jedou doprostřed?
* Proč se nepomíchají?
* Co bychom mohli udělat, aby se smíchaly?
* A dalo by se to celé něčím urychlit?

Proč se to tedy děje:
Barevná poleva bonbonu je cukr + barvivo, který se ve vodě začne rozpouštět. Díky barvivu vidíme, kam molekuly rozpuštěného cukru putují. Kdybychom nechali rozpustit jen jeden bonbon, bude se barva šířei rovnoměrně kolem dokola (na rovině!). Když jsou ale bonbonky v kruhu, nebo v jiném uskupení, narazí obarvené molekuly z jednoho bonbonu na molekuly z druhého a začnou se vytlačovat. Tím se dostávají do středu v barevných pruzích a směrem do středu se jejich pohyb zároveň zrychluje, protože se zmenšuje prostor, do kterého se mohou vejít.
Ve fyzice se tomu říká difuze: Látky přecházejí samovolně (náhodným pohybem) z prostředí, kde je jejich koncentrace vyšší směrem tam, kde byla dosud jejich koncentrace nižší. Nedifunduje jen jedna látka do druhé. Proces je pro látku a rozpouštědlo vzájemný. (wikipedie)

  • TIP
Podle věku dětí a tématu, které chcete procvičovat můžete navrhnout různé úkoly:
* Například zkusit pokus na dvou talířcích zároveň a do jednoho nalít ledovou a do druhého ohřátou vodu... Co se stane?
* Pokročilejším fyzikářům dejte kostku bílého cukru doprostřed talíře... Co se stane?
* Vyzkoušejte pokus na mírně nakloněné rovině. Co ještě hraje v difuzi svou roli?
* Procvičte s dětmi matematiku - ukažte si, co znamená půl na půl, třetiny, čtvrtiny - rozpočítejte bonbony, pak je sestavte do kruhu nebo jiných útvarů a zalijte vodou.

Další pokusy zase příště!

Míša


www.bonkido.cz

Komentáře