ŠKOLNÍ ZÁPIS V DOBĚ KARANTÉNY

Jaro 2020 už bude navždycky zapsané jako to, kdy byly zavřené školy. Snad nejdéle v historii se všechny děti učí doma. Ať se nám to líbí nebo ne, neuděláme s tím nic a nezbývá než se s tím popasovat, jak nejlépe umíme. Osobně si myslím, že se všichni naučíme daleko víc...

Kdybyste chtěli, můžu vám někdy příště napsat, co jsme se naučili my, ale o tom to dneska není. Dneska je to o dětech, které nemohly k zápisu do první třídy.

Když jsme byli u zápisu poprvé (před třemi lety), tak mě to vlastně trochu zklamalo. Zklamal mě přístup paní učitelky, která:
  •  má přece pravdu, 
  •  potřebuje teď odbýt ty pracovní listy, 
  •  nemá čas, abyste jí cokoliv řekli, protože ona to stejně ví líp...
Můžete hledat sebelepší školu, ale nakonec je první stupeň vždycky jen o osobnosti té jedné paní učitelky, kterou mají jako třídní. My jsme nakonec měli štěstí a naše paní učitelka (jiná než u zápisu) byla moc fajn. Náš první zápis najdete tady.

ZÁPIS JAKO RITUÁL

Přesto si myslím, že zápis je určitý rituál, který děti potřebují. Je to oficiální uznání, že už jsou velcí. A jestli vás mrzí, že vaše děti tenhle rituál nemohly mít, máte právě teď jedinečnou šanci vzít je k zápisu, který bude jen a jen pro ně. Ono totiž, co si budeme povídat, když děti vezmete do školy, mezi cizí lidi, kteří po nich něco chtějí, pro některé to vůbec nemusí být ten báječný zážitek, ale pěkný stres... Připravte jim zápis na míru a s oslavou, která je potěší.

ZÁPIS NA MÍRU

Vy, rodiče, znáte své dítko úplně nejlíp! Víte, co mu udělá radost. Jestli rádo vyplňuje pracovní listy, jestli už umí písmenka, jestli se rádo předvádí, nebo je nejšťastnější venku, kde vyleze na strom a poznává brouky. Připravte mu takové úkoly, u kterých se bude cítit dobře, u kterých bude mít pocit, že toho už opravdu hodně umí a že jste i vy na něj hrdí. Připravte taky něco na památku - diplom, šerpu, knížku s věnováním, nebo třeba zmrzlinu. A klidně pozvěte celou rodinu, zapojte je, užijte si to!


Jak to bylo u nás

Zápis jsme si udělali na chalupě, venku jen s přírodními materiály. Jako učitele jsme zapojili babičku, tetu, bráchu i dědu - ředitele. A protože malinký brácha půjde po prázdninách do školky, chtěl taky zápis - takže se zapojil podle svých možností. Napíšu vám naše úkoly a pár dalších tipů, a na konci článku najdete odkazy, kde se můžete taky inspirovat pro domácí zápis. Zvolte klidně míň aktivit, stačí 15-20 minut, ať to děti baví.

1) Představení - děti by měly znát celé své jméno a adresu, kde bydlí. Můžete taky poprosit o krátkou básničku nebo písničku. Představte se i vy, pokud hrajete někoho ze školy a řekněte dětem, jak to bude celé probíhat, co je čeká.
2) Stanoviště logického a předmatematického myšlení  
  • děti měly za úkoly seřadit klacíky od nejmenšího po největší
  • najít dvojice v košíčku s přírodninami
  • sestavit z třísek dva geometrické tvary a pojmenovat je - tady Dodo vyšvihla obrazec, chvíli počítala a prohlásil šestiúhelník! No tak jo :)

Další tipy:  počítání předmětů, hledání souvislostí v přírodě, hledání dvojice, hledání tvarů, srovnávání větší-menší...

3) Stanoviště jazykových dovedností
  • Tady měly děti za úkoly hledat v okolí předměty podle písmen v nápisu ŠKOLA - š jako šiška, k jako květina... Duhá část úkolu bylo vytleskat a spočítat slabiky v jednotlivých slovech.

Další tipy: pojmenovávání předmětů, barev, levopravá orientace, pokud máte logopedická cvičení, klidně zařaďte i do zápisu. Grafomotorika, úchop tužky, poslech, první písmenko, poslední písmenko... Rozdíly mezi předměty - velký-malý, tvrdý-měkký, krátký-dlouhý...

4) Stanoviště fyzické zdatnosti
To měl na starost velkej brácha v roli tělocvikáře a nedal jim nic zadarmo.
  • Připravil překážkovou dráhu - prolézt pneumatiku, přelézt/přeskočit židličky, prolézt látkový tunel, přejít houpací prkno...
  • A pak jízdu na odrážedle a běh se zátěží, aby si zvykali na těžkou aktovku :)

5) Pasování
Velké finále - děda (v roli pana ředitele) dětem pogratuloval, že všechno splnily a mohou nastoupit do první třídy školy a školky.


Naštěstí jsem prozíravě zabalila dárečky trojmo, takže všichni si za odvedenou práci mohli užít překvapení v podobě látkových tašek, které si mohli hned pomalova.

A každý dostal taky knížku podle svého gusta :) 

Všechny tři jsou skvělé a doporučuju je pro:
1) Děti od cca 9 let, které baví matika, logické hádanky a počítače. Začátek je celý jen o trénování "počítačového myšlení" - s papírem, tužkou a nad knížkou. PROGRAMUJ
2) Děti od cca 5 let, které se nezaleknou smutného, dojemného příběhu se šťastným koncem a spoustou moudrosti na cestě. GERDA
3) Děti od cca 2 let, které už pohltil fekální humor. Tady se dozvědí, co že to hovínko vlastně je, kdo a proč ho dělá a k čemu může být užitečné ;) CO JE TO HOVÍNKO


Kde můžete najít další inspiraci pro váš domácí zápis, ale i spoustu tipů na aktivity s předškoláky:
1) Jděte ven - stránky, které by vás určitě neměly minout, pokud máte malé děti. Proklikejte je křížem krážem, najdete tam informace o tom, jak se ven obléct, co tam dělat, jak se zabavit s jedním dítětem i ve skupince. Navazují na ně stránky Učíme se venku, které nabízí školám, ale i domškolákům inspiraci na zvládnutí učiva mimo školní budovu.
2) Veselá chaloupka - na tomhle odkazu najdete 30 hezkých pracovních listů a aktivit vytvořených speciálně pro tuhle koronasituaci, kdy předškoláci nemůžou do školky. Jsou tam úkoly ze všech oblastí vývoje, které jsou pro děti před nástupem do školy důležité. Můžete to pojmout jako měsíční trénink, za který vás čeká závěrečný diplom. A nebo si vyzobnout jen pár úkolů pro váš domácí zápis.
3) iSophi - tohle je skvělý průvodce pro všechny rodiče, kteří si třeba nejsou jisti, jestli je jejich dítko na školu připravené. V současné situaci mohlo být pro mnohé z vás komplikované ne jenom komunikovat s vybranou školou, ale také se rušila vyšetření v pedagogicko-psychologických poradnách. Tady si uděláte jednoduchý test - jak je na tom dítě z vašeho pohledu. A to úplně nejlepší je na konci, kde vám vyjede zdarma přehled aktivit, které jsou zaměřené na jednotlivé oblastní vývoje fyzického i psychického. Je to komplexní program pro rodiče i pro školky, vyvinutý ped.-psych. poradnou - pro školky mají moc pěkně zpracovanou diagnostiku předškolních dětí, doporučuju všem paním učitelkám. ;)



Dalším rituálem může být třeba společný nákup školní tašky, penálu a pomůcek. Určitě svým předškoláčkům teď věnujte pozornost a dejte jim najevo, že už jsou velcí - můžete jim třeba dát víc důvěry, nechat je dělat samostatně to, po čem touží nebo prodloužit večerku...

Přeju vám, ať si konec školkového věku báječně užijete a oslavíte tenhle velký životní zlom podle vašich rodinných tradic.

Vaše Míša



Komentáře