TAJNÁ ABECEDA - ŠIFROVACÍ HRA

Prázdniny se rozjíždí a po čtyřech měsících doma s dětmi už mi pomalu dochází energie i nápady na další akce. Máte to podobně? Naštěstí léto je doba, kdy jsme většinu času venku. Odjedeme z Prahy a trávíme prázdniny na chalupě, nebo na cestách po naší krásné zemi. Ale i tak jsem nachystala pro naše děti (a pro celou rodinu) takovou malou "nakopávací hru", ve které si můžou vyzkoušet poznávat přírodu všemi smysly. A když už jsem dělala šifry pro naše děti, rozhodla jsem se nabídnout je i vám. Třeba se budou hodit.


Tajná abeceda

Základem hry je tajná abeceda, neboli písmenka začarovaná do zvířátek. Tuhle abecedu si můžete stáhnout přímo tady.

Pracovní listy

Zároveň jsem pro naše děti vytvořila 7 pracovních listů, kde si k daným tématům vyluští šifrovanou říkanku, která může ještě podpořit jejich fantazii.


 Po vyluštění tématu nebo říkanky doporučuji svolat rodinnou radu a společně si o tom popovídat. Klidně v autě nebo večer před spaním, protože víc hlav víc ví a taky víc vymyslí. Společné plánování a snění je super prostředek na utužení vztahů. ;)


Na každém listu je prostor pro vaše nápady a pak taky okýnko na zakreslení nebo zapsání toho, jak jste výzvu skutečně realizovali. Plány si pak můžete uschovat na později, je fajn mít je pohromadě. A abyste v tom nebyli tak úplně sami, v souboru je i jedna stránka úplně plná tipů od nás, jak můžete výzvy plnit.


Splněnou výzvu si můžou děti orazítkovat nebo označit třeba smajlíkem podle toho, jak se jim líbila, nebo jak se vám podařilo ji naplnit. Prostor pro razítko je v pravém horním rohu stránky.
Na táboře nebo ve skupince více dětí můžete připravené kolečko použít třeba pro vaše kontrolní razítko a za několik splněných výzev vyhlásit drobnou odměnu.


 Kromě sedmi pracovních listů jsou součástí souboru i dva archy začarovaných písmenek, takže si je děti mohou samy stříhat a lepit z nich tajná slova. Nebo je můžete použít pro váš vlastní osobní vzkaz - co takhle zašifrovat dětem cíl výletu, který vás čeká?


 Soubor nabízím ke stažení ZDARMA na našem e-shopu www.bonkido.cz. Můžete ho vytisknout kolikrát potřebujete (pokud máte víc dětí, nebo ho využít třeba na táboře pro celou skupinku), můžete ho za pár let použít znovu s dětmi, které jsou teď ještě maličké, nebo si můžete tisknout jen archy s písmenky a nechat děti tvořit vlastní šifry.


Tyhle pracovní listy rozhodně nejsou promyšlenou bojovkou, kterou dětem dáte a vaše úloha tím končí. Mým cílem je probudit zvědavost a zájem i u rodičů, nebo prarodičů, které se nebojte zapojit do hry. Kdy naposledy chodila babička bosky, nebo zkoušela zpívat s ozvěnou? Zapojte i prarodiče, jestli u nich budete trávit část léta do plánování výzev. A naopak - nechte děti pomáhat na zahrádce kopat brambory, ať cítí zemi pod rukama... Propojte se.


Budu ráda, když nám napíšete, jak se vám daří výzvy plnit. Můžete to udělat tady na blogu, nebo klidně na sociálních sítích, nebo označením vlastních fotek hashtagem #tajnaabeceda.

Tak a já už vám přeju krásné léto a budu se těšit, na vaše komentáře


Míša


Komentáře

  1. Parádní nápad a dokonce lepší, než hračky kterých už tu děti mají spoustu. Děkuji za nápad

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme za váš komentář :)