NAŠE TIPY PRO VAŠEHO JEŽÍŠKA

Vánoce se blíží mílovými kroky - letos jsou hned v pondělí po 4. adventní neděli, takže advent bude nejkratší, co to vůbec jde. Přeju vám i nám, abychom si ho užili pokud možno v klidu a s radostí. A spolu. Protože společný čas je to nejvíc, co své rodině můžete dát. Ano dokonce víc, než umytá okna! A jestli ještě hledáte inspiraci na adventní kalendář, můžete nakouknout do našeho článku z minulého týdne ZDE. A jak to zvládnout v pohodě a bez hádek si můžete přečíst TADY.

Dnešní článek je jiný - je celý o dárcích a o nákupech... Ale když už nakupujeme, jde to dělat i hezky a smysluplně - třeba podporovat lokální výrobce, nenakupovat zbytečné plasty nebo přemýšlet o smyslu hračky - opravdu ji doma potřebujete? Spoustu inspirace najdete také na nově vzniklém Mamarketu - online tržišti, které nabízí dětské zboží od českých výrobců.

A protože se mě často ptáte, jaké hračky tedy doma máme my, tady je inspirace od nás, tentokrát bez zbytečných řečí, jen obrázky a odkazy, prohlídněte sami to, co se vám bude líbit. Spoustu toho seženete třeba v Agatině světě, kde můžete do konce roku 2018 využít tuhle slevu:

https://www.agatinsvet.cz/hry-a-hracky-dle-typu/

A přihodit za pár kaček taky voucher na hračky pro děti na onkologických odděleních. ;)

STAVEBNICE - rozvoj jemné motoriky

U nás nejvíc frčí lego - samozřejmě. Ale pak taky magnetické stavebnice - máme Geomag, a Magformers, skvělé jsou také Magnatiles, Magnetiko a pro nejmenšího mám vyhlídnutou stavebnici SmartMax.


Super jsou taky nejrůznější dřevěné stavebnice - klasické koleje, prkýnka Kapla, nejrůznější kuličkodráhy, dřevěné kostky nebo černobílé kostky.


Mám ráda přírodní materiály - i pokojíčky a domečky pro panenky dnes seženete krásné dřevěné, třeba u Pikle nebo u By Lucky.


 CHYTRÉ HRAČKY - rozvoj myšlení

Název je to hloupý, ale mám na mysli takové hračky, které potrápí dětské hlavičky. Nejrůznější hlavolamy, Logico, Kouzelná tužka, BrainBox nebo nejrůznější puzzle...


Už máte třeba to naše ptáčkové? ;)


Pro starší děti můžete pořídit mapy, třeba tuhle korkovou, klasickou politickou, nebo časovou osu na zeď místnosti, kam se zaznamenávají události podle toho, jak se děti seznamují s historií.


 SPOLEČENSKÉ HRY - rozvoj sociálních a komunikačních dovedností

Dnes je nabídka dětských deskových her obrovská! My máme klasické nepřekonatelné člobrdo s obrázkovou kostkou, DixIt je fajn hra pro (nejen) dětskou fantazii, Carcassonne zvládnou děti už od první třídy (mají teď Star Wars edici a existuje dokonce varianta pro děti od 4 let) a skvělá hra je také Medvěd Wrr. Letos máme vyhlídnutou vědomostní hru I know pro děti a deskovku Koncept.


A jako bonus tu máme hry na něco - na školu, na obchod, na doktora, na maminku a tatínka... Vybavení seženete spoustu od panenek, pokladen, nádobí, nářadí... Ale koukněte na tyhle rentgenové snímky od Juchuuu! - nejsou boží?


 KNÍŽKY - rozvoj komunikačních schopností, fantazie... prostě knížka nesmí chybět!

Knížky dostáváme každý rok všichni - pro maličké jsou hezké knížky od Svojtky. Jestli chcete srandu, určitě koukněte třeba po Malém humoristovi, nebo po knížce Mistr sportu skáče z dortu. Nesmrtelná klasika je Daisy Mrázková, nebo pro mladší děti Petr Horáček. Chystám také článek o knížkách, které nenajdete v klasických knihkupectvích, ale které by rozhodně neměly uniknout vaší pozornosti. ;)
Prima dárek je také předplatné dětských časopisů - my budeme se starším pokračovat ve Čtyřlísku a mladší dostane předplatné na Rozmarýnku.


A odbočka také pro rodiče - tyhle dvě knížky vyšly letos a obě jsou naprosto skvělé! Jejich autorky můžete sledovat na Facebooku, kde dávají další a další inspirativné příspěvky. Nejsou stejné ZDE a Prosím spinkej TADY.


 ROZVOJ POHYBU - hrubá motorika

Jestli máte doma aspoň trochu místa, určitě by vám neměla chybět nějaká pomůcka podporující pohyb - houpací prkno, hojdavak, hrazda mezi dveřmi, pytel na válení a kotrmelcování... My už delší dobu pokukujeme ještě po ribstolích.


 KREATIVNÍ MATERIÁL A HRAČKY - fantazie, estetika, jemná motorika

Mezi kreativní hračky počítám nejrůznější výtvarný materiál, který je u nás TOP dárkem hlavně u prostřední dcerky - barvy, papíry, razítka, lepidla, modelína, formičky... Slyšela jsem o hrnčířském kruhu pro děti, jestli ho objevím, dám vám vědět :) A také sem patří hudební nástroje - naše děti se neučí v liduškách, zatím si jen tak blbneme doma. Máme ukulele, dřevěný cajon (buben, na kterém se sedí - v levnější variantě seženete také kartonové cajony!) a klávesy, zaujala mě ještě citerka, nebo nejrůznější xylofony.


 HRAČKY PRO NEJMENŠÍ 

Dárky pro ročního prcka vidím jako největší oříšek - hraje si s hračkami pro starší děti, protože je vidí doma a vlastně nevím, co jiného by ho zaujalo... K narozeninám dostal velkou Tatrovku. Jestli máte první dítko, koukněte třeba i do Ikea, která má spoustu hezkých dřevěných hraček pro nejmenší děti - navlékačku, zatloukačku, koleje, domečky... A určitě koukněte na knížky od Svojtky. My máme také rádi knížky od Anne Suess, které můžete prohlížet s dětmi maličkými i staršími.


 ZÁŽITKY - společně strávený čas

 Zážitek je skvělý dárek pro celou rodinu! Vloni jsme se rozdělili a šli jsme zvlášť my holky na Svěrákovy Operky do Národního divadla a zvlášť kluci na trampolíny do Jump Arény. Zážitků na darování je spousta - únikové hry, procházky, výlety, lázně, vstupenky... Bezva je třeba Muzeum smyslů a Muzeum iluzí, nebo vstupenky do Techmanie by našim dětem taky udělaly radost.
Pořídili jsme také tyhle karty na procházky Prahou - můžete je zapojit do bojovky, nebo sestavit plán cesty a postupně vytahovat karty s popisky a úkoly k daným místům. Kdybyste chtěli naši slevu 10 %
zadejte kod "vph4" při objednávce na www.hravapraha.cz ;)


Já s letošními dárky pořád nemám jasno - děti si přejí OZOBOTA - programovacího robůtka a nové boby :) Tak to by se asi dalo splnit. Určitě přibude nová deskovka, knížky, zážitky a taky čelovky!

Budeme dárečky také vyrábět, ale protože nás tu sledují i babičky a dědečkové, tak vám je asi neukážeme :) - možná na Facebooku nabo Instagramu, tak nás sledujte, už mám pár nápadů.

A pamatujte, že nejde o počet dárků, ale o míru radosti. A taky o společný čas nad čajem a cukrovím, pečení, uklízení, přípravy, to všechno je proces, do kterého se nebojte děti zapojit.

Hezký předvánoční čas

Míša


Komentáře