5x PLATO OD VAJEC

Máte doma plato od vajíček? OD nějakých hodných slepiček? Jestli ne, tak ho příště nevyhazujte, a koukněte se, co srandy si s ním můžete užít! My jsme původně chtěli udělat jenom barvičky pro malýho bráchu na přiřazování, ale nakonec se našlo využití pro všechny.





 1) POZNÁVÁNÍ BAREV

Chtěli jsme s dětmi vyrobit pomůcku pro nejmladšího bráchu. Na poznávání barev má ještě čas, ale rád dává věci do různých otvorů, tak třeba se mu to časem spojí :)
Barvili jsme anylinkami, jsou krásně syté. Karton hodně saje vodu, ale barvy to vydržely.


 Máme žlutou, oranžovou, červenou, modrou, zelenou a "prázdnou" všechno 5x. Takže už samotná výroba byla namáhání 4letého mozečku!
A úkolem první hry je přiřadit barevné korálky do stejně barevného chlívečku.


2) POČÍTÁNÍ PRO MENŠÍ

Do 10 chlívečků jsem různě vložila čísla od 1 do 10 - úkolem bylo nasypat tam přesně tolik korálků, kolik bylo na lístečku. Určitě by se dalo pracovat i s barvami - třeba každou barvu očíslovat 1-5 a vkládat stejně barevné korálky. Nebo vložit lístečky s početními příklady a doplňovat je korálky jako na počítadle.


3) POČÍTÁNÍ PRO STARŠÍ

Plato vajec může sloužit taky při nácviku násobilky (až do hodnoty 5 x 6 = 30 vajec). Použijte stejnobarevné kuličky, nebo třeba oříšky, žaludy a můžete trénovat.


4) ABECEDA

Jestli máte doma malého zvědavce, co ještě neumí číst, ale neustále se ptá, co je to za písmenko, můžete i abecedu trénovat na platu vajec.


My máme doma sadu dřevěných písmenek, které jsem seřadila a nechala D roztřídit zbytek. Poctivě hledala a snažila se pojmenovat, co nevěděla, zeptala se.


 5) PIŠKVORKY

Hra ideální pro prcky, protože plato vajec jim dává jasné mantinely, za které už nemůžou! Hráli jsme na 4 v řadě, s barevnými bambulkami, rychlovky k odpolední svačině.



Další články, kde si povídáme o barvách a písmenkách najdete tady:

Hezké hravé učení vám všem!
Míša


http://www.bonkido.cz/puzzle/ptacci-z-nasich-krmitek/


Komentáře