NAŠE LÉTO BUDE PRIMA

Chci se s vámi dneska podělit o naše plány na léto. Skoro dva týdny uběhly, spoustu už jsme toho stihli a vy určitě taky. Tak se pojďme inspirovat navzájem - budu moc ráda, když nám napíšete do komentáře, na co se nejvíc těšíte vy. Prázdniny budeme trávit v Čechách, velký zahraniční výlet nás čeká zase na podzim (ten loňský si můžete prohlédnout v seriálu na blogu).


A jaké je a bude naše léto? 
1. týden - chalupa (já, děti a prarodiče)
2. týden - Morava (starší děti s tatínkem), Praha (já s prckem)
3. týden - English camp (všichni)
4. týden - chalupa (já, děti a prarodiče)
5. týden - Praha, výlety (já a děti)
6. týden - chalupa (já, děti a prarodiče)
7. týden - chalupa (já, děti a prarodiče)
8. týden - Šumava nebo Českosaské Švýcarsko (aspoň na pár dní všichni)
9. týden - Praha/chalupa (já a děti)

Za to, že můžeme léto trávit mimo Prahu, jsem moc vděčná. Děti to tam milujou - je tam voda, zahrada, pole, řeka... spousta věcí k objevování. Letos tam budeme určitě polovinu prázdnin. Většina času tam plyne pomalu a celkem neorganizovaně. Ráno se vstane rovnou ven a domů se jde až zas večer spát. Ale budeme dělat i výlety, bojovky a plnit naši prázdninovou výzvu. ;) A co nás ještě čeká?

ROZBZUČ DÉČKO

Každoroční výzva TV Déčko mi přijde opravdu super! Není potřeba sledovat televizi, můžete se zapojit i bez ní - je to jen spousta inspirace na prima výlety. V rámci hry se hledají tajné schránky a hesla, která jsou schovaná po celé republice. Červená jsou ve městech, zelená v krajině. Když jedete někam na dovolenou, ulehčí vám to práci s plánováním výletů, protože to jsou opravdu moc hezká místa. Letos se hledají hmyzáci, vloni to byly ovečky.


KUKUŘIČÁCI

Znáte kukuřičné bludiště? Je jich několik po republice a je to celkem sranda. My jsme se vloni parádně ztratili, jakože fakt úplně - šli jsme pěšinkou, která po chvíli nějak přestala vypadat jako pěšinka a najednou jsme se prodírali kukuřicí v podřepu a nakonec jsme vylezli úplně mimo herní plochu! Jenom já a větší děti - tatínka s miminem jsme měli někde uvnitř bludiště, takže nejen, že jsme potřebovali najít sami sebe a vrátit se odkud jsme vyšli, ale ještě jsme hledali zbytek rodiny! Řeknu vám, zapotila jsem se pěkně. 😃 Byli jsme v Rakovníku a ve Vestci.



 V bludišti se hledají stanoviště s hádankou a vyplňuje se tajenka. Každý rok je mapa bludišť aktualizovaná, tak na to koukněte a jestli máte nějaké poblíž, běžte to vyzkoušet.

TÁBOR

Jako každý rok nás čeká společný anglický tábor, na který se všichni moc těšíme. Sama jsem na tábory jako dítě nikdy nejezdila, ani jsem nechtěla, určitě by se mi stýskalo a nebyla jsem zrovna stanový typ, co touží po bramborách z ohně... Dnešní tábory už jsou jiné - můžete dětem vybrat podle jejich zájmu, poslat je společně s kamarády, daleko nebo blízko, můžou dokonce i spát doma a jen docházet na program.


My jezdíme na tábor, kde je program pro děti i pro dospělé, takže můžeme být spolu a přitom každý za sebe. Psala jsem o něm TADY, kdybyste se chtěli podívat.

 TECHMANIA - IQ LANDIA - VIDA

Určitě jeden z výletů bude směřovat do některého z vědeckých center. V liberecké IQ Landii jsme byli už dvakrát a vždycky se nám tam moc líbilo. Tentokrát máme lístky do Plzně do Techmanie. Vida je v Brně a taky stojí za návštěvu. Zabaví se tu celá rodina, od malých po velké, a rozhodně je to výlet na celý den.

HOLČIČÍ/KLUČIČÍ VÍKEND

Kluci už mají svůj víkend za sebou - jako každý rok byli na konci června v Jižních Čechách na kolech. Nás holky společný víkend teprve čeká a požadavky jsou: "aby tam bylo nějaký hraní, třeba se něco vyrábělo, prolízačky a třeba i masáž, nebo bazén... Hlavně, abysme byly spolu." Hmmm. A dojezd z Prahy vlakem nebo autobusem cca hodinu. Mám v hlavě dvě možnosti - Kutnou Horu nebo Písek (tam se asi pojede trochu dýl...). Napadá vás ještě nějaká varianta? Budu ráda za vaše rady na náš holčičí relax víkend.


PRAHA

Zatímco naše výlety směřujou většinou ven z Prahy, možná ty vyše povedou naopak sem. Sepsala jsem do samostatného článku několik tipů na hřiště a parky v blízkosti hlavních památek a taky na Florenci a Hlavním nádraží.
Pro starší děti doporučuju jako motivaci k výletu naučné kartičky HRAVÁ PRAHA - je tam základní info o památkách a pak taky několik pozorovacích úkolů a otázek na každém stanovišti. Trasu si můžete sestavit vlastní podle toho, kolik kartiček budete chtít stihnout, nebo jsou barevně označeny okruhy míst, která jsou blízko sebe.

Hřiště na Novém světě, kousíček od Pražského hradu
A jestli jste z Prahy, nebo sem jezdíte častěji, možná by vás mohla bavit prázdninová SKRÝŠOVKA DIVADLA MINOR - pravidla najdete na jejich stránkách, ale v podstatě se jedná hledací hru, kdy podle indicií musíte najít místo, kde se nachází nějaké překvapení. Většinou jsou tam místa dost netradiční a zajímavá k novému objevování, hráli jsme vloni a bylo to bezva!

DRAČÍ BOJOVKA

Až budeme s dětmi sami na chalupě, jeden den bych jim chtěla nachystat Dračí bojovku. Protože nejsem ten táborový typ, jak už jsem psala výš, tak mě bojovky v dětství vlastně téměř minuly. Dělala jsem pro děti pár úkolových her, ale tohle je vymakaný příběh od Báry Bečvářové - měli jsem už její Adventní putování, které se dětem moc líbilo a mně taky. Takže si tentokrát ulehčím práci a bojovku nebudu vymýšlet, když to zkušenější umí líp!


VÝZVA HRAJEME SI JINAK

Na výzvu se strašně moc těším! Je velice jednoduchá a přitom navržená tak, abychom zažili ta pravá prázdninová dobrodružství! Ještě chvíli si ji nechám pro sebe a po táboře vám ji ukážu. Chtěla bych k ní dopsat ještě texty, ale možná ji po táboře vykopnu jen tak, jak je, a budu ráda, když se k nám připojíte.

PRÁZDNINOVÝ DENÍK

Píšete si s dětmi, nebo píšou si vaše děti deník? Třeba i celoroční, nemusí být jen o prázdninách. Ale v létě je zážitků nejvíc a byla by škoda je nechat zapadnout. Já hodně fotím a spolu s dětmi si vedeme takový "diář naruby" - používáme klasický diář, ale zapisujeme ho zpětně. Ke konkrétnímu dni si píšeme, kde jsem byli, co jsme dělali, děti sbírají razítka na infocentrech, nebo kreslí zážitky z přírody. Už tam máme i obtisklou malinu od rozhledny boubínské rozhledny namísto razítka. Je to takový vzpomínkovníček, který vedu celý rok, vlepujeme tam vstupenky z kina, zapisujeme návštěvy babiček, zkrtka všechno, co nám přijde zajímavé. Letos takhle fungujeme už čtvrtý rok a pořád mi to přijde jako fajn systém.


A to mě napadá! Kdybyste chtěli jooo super truper originální zápisník, třeba jako dárek pro mladého indiána, tajný deník pro mladou slečnu, nebo první fotoalbum pro malé miminko - moje kamarádka vyrábí krásné do kůže ručně vázané sešity, knihy a alba. Najdete ji pod značkou Raduatelier. Třeba tenhle žlutej se mi líbí moc:



 A jaké léto budete mít vy? Přeju, ať je podle vašich představ! A klidně nám napište i vaše tipy, ráda se nechám inspirovat ;)

Míša

Komentáře

  1. Ahoj Míšo, na půl/jednodenní výlet doporučuju Měšice. Je to půl hodiny vlakem z Masarycky (tedy tento rok, jinak z Hl.nadrazi). Ve vesnici je starý zámek (slouží jako LDN) a za ním velký park s bosostezkou, dendrofonem a dalšími zpestřeními. Moc krásne svěží místo!

    OdpovědětVymazat
  2. A toto jsem dnes našla na iDnes :-) taky se tam najde pár tipů:

    Přes přívoz na východ. Pokračujeme v cestě na kole přírodou kolem Prahy: https://cestovani.idnes.cz/redir.aspx?c=A190708_111820_na-kolo_hig&x=socialky_android_z

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme za váš komentář :)