VELIKONOČNÍ NÁVODY - OD VAJÍČEK K POMLÁZCE

Velikonoční inspirace není nikdy dost. Tak vám tu dávám na jedno místo zajímavé tvoření, co se nám na blogu sesbíralo za posledních pár let. Najdete tu nápady pro děti už od jednoho roku, a ti starší se můžou naučit sami uplést pomlázku nebo upéct velikonoční sušenky. 
Děti od jednoho roku rády zkoumají různé povrchy a materiály. Díky tomu s nimi vyrobíte jednoduchá přáníčka - základ bude bílá nebo barevná čtvrtka a tu necháte děti libovolnou technikou pomalovat. Na barevný papír postačí pár tahů pastelkami, nebo voskovkami, použít můžete taky razítka, nebo houbičku namáčenou do prstových barev. Na bílou čtvrtku se můžou vyřádit právě třeba prstovými barvami, nebo klidně štětcem, kdo nemá rád pocit špinavých rukou. Vyzkoušejte i vodovky, temperky - nanášet barvu můžete štětcem, nebo třeba vatovými tyčinkami, nebo kartáčkem na zuby (ten dejte radši až starším dětem, maličké mají tendenci hned si čistit zoubky - barva, nebarva!). 
Z pomalované čtvrtky pak vystřihnete velikonoční tvar - vajíčko, kuřátko... A nalepíte do přáníčka. Do toho můžete krásně zapojit i starší sourozence a naučíte děti spolupráci, kde každý je důležitý - malý i velký má jiný důležitý úkol. (Druhá možnost je, že do přeložené bílé čtvrtky vystřihnete tvar vajíčka a celým pomalovaným obrázkem to podlepíte.)
 

Tohle kuře jsme dělali s dvouletým synem před 6 lety. :) Je na němtrochu víc práce pro rodiče nebo starší sourozence s vystřihováním. Ale když dětem obkreslujete ručky, má to vždycky velký úspěch, stejně jako kohoutek v úvodním obrázku - ten má ocasní péra ze 4 barevných ruček. Tam můžete klidně použít jednu od každého člena rodiny.

 

Razítka, razítka, razítka! Děti je milují a když přepůlíte bramboru... má tvar jako velikonoční vajíčko!
Pak už jen stačí pár zářezů navíc a můžete se pustit do zdobení. My jsme tiskli temperkama, ale pro menší děti dobře poslouží i bezpečnější prstové barvy.
Z potiskaného papíru můžete vyrobit zase buď přání, nebo třeba pytlíčky pro koledníky.


Tenhle úkol je takový naučeně-výtvarný a to mě baví. Povídali jsme si, že vajíčka snáší slepičky. Pak jsem nechala prcka dřevěným kladívkem roztlouct skořápky od vajíček (vymyté a ještě pro jistotu přelité vroucí vodou) - to ho bavilo hodně! Na vytištěném obrázku pak dolepoval skořápky zpátky na vajíčka, a protože to bylo před Velikonoci, říkali jsme si, že se vajíčka barví a rozdávají koledníkům. Tak ty nalepené skořápky ještě pomaloval temperkami.


Další návody už jsou pro starší děti, ale určitě v nich najdete i spoustu možností, jak zapojit prcky - můžou si hrát s proutky, pomáhat vykrajovat perníčky i motak tklubíčka s vlnou...

Návod na velikonoční ovečku umotanou z vlny a na slepičky z kartonů od vajec najdete TADY.


A jestli vyrážíte na svátky někam ven z města, určitě se poohlédněte po čerstvých vrbových proutcích - uplést si vlastní pomlázku by měl umět každý kluk! Není to zas tak těžké podrobný návod je na blogu už od loňského roku ZDE. A jestli máte doma holčičky připravte si zásobu mašliček, protože pentle na pomlázky podle tradice navazují klukům dívky - tomu nejšikovnějšímu tu nejkrásnější pentličku!


A jestli na Velikonoce pečete perníčky, můžete si z několika vyrobit tuhle parádní ozdobu na větvičku - je to jednodušší než se zdá. Stačí k tomu jen pár tvrdých bonbonů! Návod ZDE.


A ještě poslední tip, který jste možná letos na blogu už viděli. Koledníkům v pondělí nemusíte dávat jen čokolády a vařená vejce - co třeba upéct do zásoby tyhle perníčky zdobené lentilkami! V článku najdete náš oblíbený recept na perníčky a taky výborné máslové sušenky. Jestli vás to zajímá, klikněte TADY.


A to je od nás z předvelikonoc vše. Užijte si svátky, uvařte si ve čtvrtek něco zeleného, v pátek najděte poklad, v sobotu poslouchejte zvony, v neděli obarvěte vajíčka a v pondělí hurá na koledu!
Zároveň můžete dětem připomenout, že Velikonoce jsou největší křesťanské svátky, při kterých si připomínáme den, kdy Ježíš po svém ukřižování vstal z mrtvých a vstoupil zpět za svým otcem na nebesa.


Míša


http://www.bonkido.cz/puzzle/ptacci-z-nasich-krmitek/

Komentáře